Dossier

Hypotheeklening: wat bij een scheiding?

30 juni 2014
Wat bij een scheiding?

De kogel is door de kerk: u en uw partner gaan uit elkaar. Maar u bezit samen een huis en hebt daar samen een hypotheeklening voor gesloten die nog ten dele moet worden terugbetaald. Hoe kunt het regelen dat een van u in het huis blijft wonen? En hoe zit het dan met de lening?

Scheidingen zijn schering en inslag. Als u met uw ex een hypotheeklening aan het afbetalen bent voor de woning die u gezamenlijk had gekocht of had laten bouwen, moet worden uitgemaakt hoe het verder moet met die woning én met de lening. Of u getrouwd was of niet, doet er niet toe.

Elke situatie is verschillend

Voor veel consumenten zal het financieel een waar huzarenstuk zijn om het huis en de lening in hun eentje over te nemen. Maar de ene consument is de andere niet.

Ook bestaat er geen vast scenario over hoe een kredietgever zal reageren: sommige zijn erg flexibel of gebruiken sinds een paar jaar soepele contracten waardoor bepaalde kosten kunnen worden uitgespaard, bij andere is dat veel minder het geval.

Een zware financiële last

Als u de lening volledig op uw naam neemt, is de kans reëel dat u zich verplicht ziet om bij te lenen voor onder meer het deel van het huis dat u van uw ex afkoopt. Weet dat de kredietgever eerst zal onderzoeken of u in uw eentje wel voldoende kapitaalkrachtig bent. Eén inkomen als basis voor een lening in plaats van twee scheelt nu eenmaal een slok op een borrel voor een kredietgever.

Als u de opleg voor het huis uit eigen zak kunt betalen of daarvoor op de bijstand van uw familie kunt rekenen, kunt u uw kredietgever vragen om het bestaande krediet gewoon voort te zetten met u als enige kredietnemer.

Onderhandel met uw kredietgever

Ga hoe dan ook in de eerste plaats met uw kredietgever praten. Vraag wat zijn voorstel is. Laat u gelden als cliënt en vraag onder meer om de dossierkosten te laten vallen.
Weet dat er oplossingen bestaan om de periodieke aflossing van de lening draaglijker te maken. Weliswaar maakt dat het totale kostenplaatje van het krediet in principe wel duurder, maar misschien is dat de prijs die u moet betalen als u het huis per se wilt houden.

Laat vooral niet na om daarna te polsen wat u kunt krijgen bij een grote marktspeler en bij onze Beste Kopen. De concurrentie bepaalt immers de prijs!

 

Community

Geld & verzekeringen

Gerelateerde discussies