Dossier

Lenen om te renoveren: wat je moet weten

12 juli 2022
renovatielening

Een verbouwing kun je op verschillende manieren financieren: met een renovatielening, een gesubsidieerde lening van het gewest, een hypotheeklening, een wederopname van je bestaande woonkrediet of via een voorschot op je levensverzekering. Testaankoop vergeleek ze voor jou.

Renovatielening

Grote of kleine verbouwingsplannen? Je huis renoveren vraagt steeds om een stevige investering. Om je daarbij te helpen, kan je vraag doen op een renovatielening. Testaankoop behandelt in dit artikel enkele vragen rond verbouwingen:

  • Je verbouwing financieren: hoe doe je dat?
  • Kan Testaankoop me helpen bij mijn renovatielening?
  • Krijg ik een belastingvoordeel voor mijn renovatie?

Je verbouwing financieren: hoe doe je dat?

Er bestaan verschillende manieren om je badkamer-, keuken- of totaalrenovaties te financieren.

  • De eerste mogelijkheid waar je aan denkt, is ongetwijfeld de regelrechte renovatielening. Belangrijk is dat als je aan bepaalde voorwaarden voldoet, je soms via het gewest tegen een zeer lage rente en zelfs gratis kunt lenen. 
  • Toch kun je het benodigde geld ook via een ander kanaal vinden. En dat kan in jouw geval soms voordeliger uitvallen. We hebben het over het geld op je spaarrekening, een hypotheeklening, de wederopname van een bestaand woonkrediet, een voorschot op een levensverzekering. 

Kan Testaankoop me helpen bij mijn renovatielening?

Een renovatielening aan het zoeken? Zo kan Testaankoop je assisteren bij je verbouwingsplannen:

  • Met onze Koopwijzer Renovatielening kun je op basis van het bedrag dat je wilt lenen en de afbetalingstermijn die je voor ogen hebt, een interessante renovatielening vinden.
  • Je kunt elke werkdag bellen naar de kredietexperts van onze Adviesdienst op het nummer 02 542 33 44, van 9 tot 12.30 uur en van 13 tot 16 uur. 

In ons magazine Budget & Recht van maart 2021 (pdf) hielpen we een koppel om de vergelijking te maken. 

Krijg ik een belastingvoordeel voor mijn renovatie?

Als de woning die je zult verbouwen, je hoofdverblijfplaats is, zul je met je lening in geen geval belastingvoordeel kunnen genieten via je belastingaangifte. Ongeacht in welk gewest je woont. Dat ligt anders als het gaat om de renovatie van een tweede verblijf.

Voor meer details verwijzen we naar onze Belastinggids.