Dossier

Hypotheeklening: onderhandelen is het sleutelwoord

15 september 2020
Het sleutelwoord: onderhandelen

Trek twee dagen uit om aan hypotheekshopping te doen. Met onze Koopwijzer Hypotheekleningen als onderhandelingsbasis. En met als doel indien mogelijk een beter voorstel vinden dan de Beste Kopen volgens onze koopwijzer.

Onze koopwijzer Hypotheekleningen is bedoeld als onderhandelingsbasis. Een hypotheeklening is nu eenmaal het product bij uitstek waarbij de kredietgevers marge hebben om hun tarief aan te passen. Ze zijn dan ook vaak bereid om over een lager tarief te onderhandelen, uit schrik u naar de concurrentie te zien gaan. Daardoor kan het best dat u een beter voorstel zult weten te verkrijgen dan de Beste Kopen die u op basis van onze koopwijzer vindt!

Onze koopwijzer hypotheekleningen

Ga op zoek naar de beste hypotheeklening voor u

Vraag bij onze Beste Koop alsook bij een paar grootbanken en bij uw eigen bank een schriftelijke offerte voor uw lening. Maak telkens de som van de maandelijkse afbetalingen. Laat eveneens het totaal berekenen van de kosten van de eventuele nevenproducten die men u zal vragen te nemen, vooral dan de schuldsaldo- en de woningverzekering (let erop dat de dekking in elke offerte dezelfde is). En maak per kredietgever het totaalplaatje: tel de afbetalingen en de kosten voor de nevenproducten op.

Indien u bij de concurrentie een betere offerte hebt gekregen dan bij uw eigen bankier, onderhandel dan met laatstgenoemde om op z'n minst hetzelfde te bieden. En misschien is hij bereid om u als trouwe cliënt nog betere voorwaarden te bieden.

Mocht u zo aan een betere offerte geraken, keer met die offerte dan gerust terug naar de kredietgever waar u tot dan de beste offerte had verkregen, en probeer opnieuw te onderhandelen.

Daarna kunt u het spel zelfs nog verder spelen bij uw eigen bank.

Haal ook met de schuldsaldoverzekering het onderste uit de kan

Vergelijk de premie die u voor een schuldsaldoverzekering bij onze Beste Koop zou moeten betalen, met die van een contract via de kredietgever van uw lening. Uit de studies die wij geregeld publiceren, blijkt dat DefA Finance of VDV Conseil u meestal de Beste Koop zullen kunnen aanbieden.

Als onze Beste Koop veel lager ligt, toon de cijfers dan aan de kredietgever en leg uit dat u zo'n aanbod echt niet kunt laten schieten. Maar voeg eraan toe dat u bv. wel bereid bent om de woningverzekering via hem te nemen (mits kwaliteit én prijs van dat contract aanvaardbaar zijn) of om de schuldsaldoverzekering te beperken tot één partner. Met wat geluk zal hij dan niet terugkomen op het lage tarief dat hij u aanvankelijk voor de lening had aangeboden in de veronderstelling dat u bij hem ook diverse nevenproducten nam.

Naar onze koopwijzer hypotheekleningen