Antwoord van expert

Stopt mijn schuldsaldoverzekering automatisch als ik mijn woonkrediet vervroegd stopzet?

01 februari 2021
Roel Vanuyten © foto: Hendrik De Schrijver

Wanneer je naast je hypotheeklening ook een schuldsaldoverzekering hebt gesloten, stopt dat nevenproduct niet vanzelf op het ogenblik dat jij je lening herfinanciert en daarom vervroegd beëindigt. Dat ondervond ons lid Roel Vanuyten.

Roel Vanuyten (foto) uit Balen: “Wij hebben onze hypotheeklening in 2015 geherfinancierd en zijn van Argenta overgestapt naar ING. Plots stelden we vast dat we al enkele jaren twee keer betalen voor een schuldsaldoverzekering, enerzijds voor het nieuwe contract via ING, maar anderzijds ook nog altijd voor het oude contract dat we indertijd via Argenta hadden gesloten. Argenta wil slechts een heel klein beetje terugstorten van het te veel betaalde bedrag. Zij spelen ING de zwartepiet toe. Maar ING doet hetzelfde met Argenta. Wie heeft gelijk?” 

Het antwoord van onze expert

Argenta en ING hanteren andere spelregels. Argenta gaat ervan uit dat de stopzetting van het contract voor de schuldsaldoverzekering moet worden gevraagd, bijvoorbeeld door de nieuwe kredietgever. ING van zijn kant is van mening dat de lopende schuldsaldoverzekering automatisch wordt stopgezet wanneer de lening waaraan ze is gekoppeld, vervroegd wordt beëindigd. 

Je bent er zelf wellicht iets te licht over gegaan dat de schuldsaldoverzekering een contract is dat los staat van de hypotheeklening, ook al is de verzekerde waarde gekoppeld aan het krediet. Dat geldt trouwens voor alle nevenproducten waarvoor kredietgevers je proberen te binden wanneer ze een hypotheeklening verkopen. Vaak praten ze je immers in één moeite door ook een woningverzekering en een zichtrekening aan. Alle nevenproducten zijn aparte contracten. Die stoppen dus niet vanzelf op het ogenblik dat jij een einde maakt aan je lening. En je hebt nu aan den lijve ondervonden dat het geen goed idee is om op je oude of je nieuwe kredietgever te rekenen om je daar attent op te maken.

Bij de herfinanciering van je lening had jij jezelf moeten afvragen of je de schuldsaldoverzekering (en eventuele andere nevenproducten) wou behouden bij Argenta of dat je beter af was met een nieuw contract, bijvoorbeeld via ING. De makelaars DefA Finance en VDV Conseil, met wie wij akkoorden hebben gesloten over bepaalde voordelen voor onze leden, staan de consument graag bij om dat te becijferen.

Het feit dat Argenta de premie niet volledig wil terugbetalen, is te begrijpen. Het overlijdensrisico was immers effectief gedekt zoals contractueel bepaald. Dus als de verzekerde persoon was overleden tussen 2015 en nu, zou zowel Argenta als ING geld hebben uitgekeerd. 

Hopelijk besef je inmiddels ook hoe nuttig het is om geregeld je rekeninguittreksels na te kijken. Zo had je veel eerder kunnen vaststellen dat je voor twee schuldsaldoverzekeringen betaalde.

Een probleem? Wij kunnen je helpen

Heb je ook een probleem? Aarzel niet, neem contact op met de experts van onze Adviesdienst.

Contacteer onze Adviesdienst


Afdrukken Versturen via e-mail