Nieuws

“Dit is hét moment om een huis te kopen!” Werkelijk?

07 mei 2019
 Model van een huis in een makelaarskantoor.

Bankiers waarschuwen voor een stijging van de rente op woonkredieten. Maar als deze stijging zich voordoet, zullen de vastgoedprijzen mogelijk dalen. Neem dus geen overhaaste beslissingen. Het komt erop aan goed te vergelijken en te onderhandelen, zowel voor de aankoop als voor de lening.

De laatste tijd worden we overspoeld door mediaberichten die ons vertellen dat dit het ideale moment is om een woning te kopen, omdat de rente op woonkredieten bijzonder laag staat.

In enkele jaren is de gemiddelde rentevoet van onze Beste Koop inderdaad tot een historisch laag peil gezakt: 1,9 % in 2016, 1,8 % in 2017, 1,4 % begin mei voor kredieten met een vaste rentevoet op 20 jaar (bij een maximale quotiteit van 80 %). Een kleine variatie in de rentevoet kan een fors verschil maken. Voor een lening van € 175 000 met vaste rentevoet op 20 jaar betekent een stijging van 0,3 % dat je uiteindelijk zo’n € 6 000 meer zult hebben betaald.

In het voordeel van de banken

Bedenk wel dat kredietverstrekkers blij zijn met alle berichten die aanzetten tot de aankoop van vastgoed. Voor hen is een woonkrediet de ideale manier om een klant voor een zeer lange periode te binden. Wie een lening afsluit, neemt meestal bij dezelfde bank een zichtrekening, spaarrekening, woonverzekering en schuldsaldoverzekering.

Bovendien is het niet omdat de rente laag staat, dat je nu iets moet kopen. De lening is één ding, de eigenlijke aankoop is iets anders. Als de rentevoeten weer gaan stijgen, is de kans groter dat de vraag naar vastgoed afneemt en de vastgoedprijzen dalen. De daling van de vraag zou ook een gevolg kunnen zijn van een eventuele hogere belasting op vastgoed na de verkiezingen.

Ons advies blijft dan ook: geen haast en spoed. Bij de keuze van de woning én van het woonkrediet neem je beter de tijd om de verschillende opties te vergelijken en om te onderhandelen.

Handige tools

Onze koopwijzer hypotheeklening helpt je in de zoektocht naar de financiële instelling die de meest voordelige lening voorstelt. Gebruik de resultaten van deze koopwijzer als onderhandelingsbasis.

Naar de koopwijzer

Naar de koopwijzer

Met onze rekenmodule hypotheekleningen kun je onder meer de totale kosten van de lening bepalen (met nevenproducten dus) of de maximale maandelijkse afbetaling die je aankan.