Wat is het JKP?
Kredietgevers die hypotheekleningen verstrekken, zijn verplicht om het JKP of jaarlijks kostenpercentage van de lening op te geven.
Dat percentage drukt uit hoeveel kosten er in totaal aan het krediet verbonden zijn. Als je dus dossierkosten moet betalen en/of verplicht bent om een zichtrekening, een schuldsaldoverzekering en een woningverzekering te nemen bij de kredietgever in kwestie, moet de kredietgever de kosten van die nevenproducten toevoegen aan de intrestvoet van de lening en het totaal in een percentage uitdrukken. Op die manier krijg je een totaalbeeld.
Wat betekent de quotiteit van een lening?
De quotiteit is het percentage waarmee een kredietgever uitdrukt hoeveel je leent in verhouding tot de waarde van de woning zoals hij die schat. Een lening met een quotiteit van 75 % betekent dus dat het leningsbedrag neerkomt op 75 % van de geschatte waarde van de woning.
In ons dossier over hoe je een hypotheeklening sluit, leggen we uit dat de maximale quotiteit voor de gezinswoning meestal beperkt is tot 90 % van de geschatte waarde en in welke gevallen die beperking niet geldt.
Wat is het ESIS-formulier?
ESIS staat voor European Standard Information Sheet. Dat is het standaardformulier dat de kredietgever aan jou moet bezorgen als je een lening wenst aan te gaan.
Het moet nuttige informatie over de lening bevatten: de intrestvoet, het bedrag van de maandelijkse afbetalingen, de verplichting om een verzekering bij te nemen, het JKP enz. Met de bedoeling je te helpen om verschillende kredieten te vergelijken.
Waarom willen veel kredietgevers dat ik ook een schuldsaldoverzekering sluit?
Voor een kredietgever vormt een schuldsaldoverzekering een cruciale waarborg: als je zou overlijden nog vóór de lening is afbetaald, krijgt hij het schuldsaldo meteen deels of helemaal terugbetaald van de verzekeraar. Maar ook voor je partner of je erfgenamen is die dekking belangrijk: bij je vroegtijdige overlijden zullen zij van een zware financiële zorg verlost zijn.
Wij beschikken over een dossier met al wat je over de schuldsaldoverzekering moeten weten.
Kies ik beter een vaste of een veranderlijke rente voor mijn lening?
Naast een hypotheeklening tegen een vaste of tegen een veranderlijke intrestvoet bestaat ook een speciale variant van de veranderlijke intrestvoet, de zogenoemde accordeonformule. Ieder type intrestvoet heeft zijn voor- en nadelen. Heb je graag zekerheid over je woonkrediet, dan is een vaste intrestvoet aangewezen. Die zekerheid zal mogelijks wel met een hogere prijs gepaard gaan.
In ons dossier over hoe je een hypotheeklening sluit, zetten we de voor- en nadelen op een rijtje.
Hoeveel moet ik afbetalen voor een lening van € 250 000?
Aan de hand van onze rekenmodule kun je daar een duidelijke aflossingstabel van krijgen. Het volstaat om de leenduur, de intrestvoet en het leningsbedrag in te vullen, en aan te geven of je kiest voor de afbetalingsformule van de constante annuïteiten of die van de vaste kapitaaldelging.
Welke documenten heb ik nodig als ik een hypothecaire lening wil aanvragen?
De kredietgever bij wie je aanklopt voor een hypotheeklening, zal je een aantal gegevens vragen zoals je identiteitskaart, je loonfiche of de fiche van je invaliditeitsuitkering, een bewijs van wat je aan huurgelden opstrijkt (met rekeningafschriften), je laatste aanslagbiljet van de personenbelasting, de koopovereenkomst als je die al hebt getekend, in het geval van nieuwbouw de plannen van de architect of de offertes van de werken.
Wat controleert de bank bij een hypotheeklening?
Wanneer je een hypothecaire lening aanvraagt, is de kredietgever verplicht om na te gaan of je solvabel bent en dus over voldoende inkomsten beschikt om de lening te kunnen afbetalen.
Het is ook gebruikelijk om je stabiliteit qua werkgever te checken.
De kredietgever zal tot slot bij de Centrale voor kredieten aan particulieren nagaan welke leningen je eventueel al hebt lopen.
Kan de bank een lening weigeren?
Ja, dat risico bestaat zeker. Wanneer een kredietgever bijvoorbeeld besluit dat je over onvoldoende inkomsten beschikt om de lening te kunnen terugbetalen, zal het “njet” zijn. Idem dito wanneer de kredietgever een schuldsaldoverzekering een absolute voorwaarde vindt voor de toekenning van een lening je maar jij zo’n verzekering omwille van je gezondheidstoestand niet kunt krijgen.
Daarom is het voor wie een woning koopt, o zo belangrijk om in de koopovereenkomst een zogenoemde opschortende voorwaarde op te nemen over de toekenning van een lening. Als blijkt dat je de verhoopte hypotheeklening uiteindelijk niet kunt krijgen, heb je dankzij die clausule dan het recht om de koopovereenkomst zonder schadevergoeding te verbreken.
Heb ik recht op belastingvoordeel met mijn lening?
Als je nu een hypothecaire lening sluit, is de kans klein dat die nog fiscaal aftrekbaar is, tenzij je in Wallonië woont.
Maar met een reeds lopende woonlening blijf je normaliter in aanmerking komen voor belastingvoordeel als je dat reeds genoot. Ontdek hier met hoeveel precies van je afbetalingen in 2022 je daar recht op zult hebben.