Dossier

Hypotheeklening herfinancieren of vervangen

02 februari 2022
Van hypotheeklening veranderen

Vanaf welke rentevoet is het voor jou interessant om je hypotheeklening te vervangen? In vaktermen spreken we van een hypotheek herfinancieren. Denk goed na voordat je de knoop doorhakt; er kunnen namelijk onverwachte kosten opduiken.

Waarop moet je letten bij het herfinancieren van je hypotheeklening?

Wanneer de hypotheekrente algemeen daalt, overweeg je misschien om je dure lening door een goedkopere te vervangen. Voordat je overgaat tot een herfinanciering van je hypotheeklening gaat, stel je je best enkele vragen:

  • Waarop moet ik letten bij het vervangen of verhogen van mijn hypotheek?
  • Wat is de rol van de resterende looptijd van mijn hypotheeklening?
  • Speelt de grootte van het geleende bedrag een rol op de resterende looptijd van de hypotheeklening?
  • Hoe behoud je je belastingvoordeel?

Let op de bijkomende kosten

Het is fout om alleen interestvoeten te vergelijken als je een hypotheeklening wil vervangen door een goedkopere . Je moet ook rekening houden met de kosten die zo’n herfinanciering  met zich kan brengen. De nieuwe interestvoet moet, bijvoorbeeld, zeker laag genoeg zijn om al die bijkomende kosten te compenseren. Je zult je oude kredietgever in principe een wederbeleggingsvergoeding moeten betalen (ten belope van drie maanden interesten). 

Daarnaast riskeer je dossier- en schattingskosten, en vaak ook notariskosten (om de hypothecaire inschrijving te laten opheffen en voor een nieuwe inschrijving). Daardoor kan een verschil van 0,30 % voor de ene interestvoet al interessant zijn, terwijl een verschil van 3% voor iemand anders nog te weinig zal zijn.

Afhankelijk van jouw situatie en hypotheek is een lening met veranderlijke of vaste interestvoet aangewezen. Test Aankoop adviseert je hier graag bij:

Frequente vragen

Wat is de rol van de resterende looptijd van mijn hypotheeklening?

Het belangrijkste onderdeel bij het vervangen van de hypotheeklening is de resterende looptijd en het feit of je naar de concurrentie overstapt of niet. Wie bij dezelfde kredietgever blijft, ontsnapt immers vaak aan de notariskosten. Qua interestvoet zal die kredietgever niet spontaan tot het uiterste gaan, en zal men bij de concurrentie wellicht meer inspanningen doen om je als nieuwe cliënt binnen te halen.

Speelt de grootte van het geleende bedrag een rol op de resterende looptijd van de hypotheeklening?

Hoe méér je hebt geleend of hoe langer de resterende looptijd, hoe kleiner het verschil moet zijn opdat een herfinanciering de moeite kan lonen. Als je belang zou hebben bij het veranderen van lening, dan is het belangrijk dat je samenzit met je huidige kredietgever. Hoe je een onderhandeling over hypotheken aangaat, leggen we graag uit in ons artikel.

Hoe behoud je je belastingvoordeel?

Let er beter op dat de som van de reeds verstreken looptijd en de nieuwe looptijd ten minste 10 jaar bedraagt, anders kun je geen aanspraak meer maken op belastingvoordeel met je lening;