Dossier

Hypotheeklening: onderhandelen is het sleutelwoord

15 september 2022
Het sleutelwoord: onderhandelen

Trek twee dagen uit om aan hypotheekshopping te doen. Met onze Koopwijzer Hypotheekleningen als onderhandelingsbasis. En met als doel indien mogelijk een beter voorstel vinden dan de Beste Kopen volgens onze koopwijzer.

Onze koopwijzer Hypotheekleningen is bedoeld als onderhandelingsbasis. Een hypotheeklening is nu eenmaal het product bij uitstek waarbij de kredietgevers marge hebben om hun tarief aan te passen. Ze zijn dan ook vaak bereid om over een lager tarief te onderhandelen, uit schrik je naar de concurrentie te zien gaan. Daardoor kan het best dat je een beter voorstel zult weten te verkrijgen dan de Beste Kopen die je op basis van onze koopwijzer vindt!

Onze koopwijzer hypotheekleningen

Ga op zoek naar de beste hypotheeklening voor jou

Vraag bij onze Beste Koop alsook bij een paar grootbanken en bij je eigen bank een schriftelijke offerte voor je lening. Maak telkens de som van de maandelijkse afbetalingen. Laat eveneens het totaal berekenen van de kosten van de eventuele nevenproducten die men je zal vragen te nemen, vooral dan de schuldsaldo- en de woningverzekering (let erop dat de dekking in elke offerte dezelfde is). En maak per kredietgever het totaalplaatje: tel de afbetalingen en de kosten voor de nevenproducten op.

Indien je bij de concurrentie een betere offerte hebt gekregen dan bij je eigen bankier, onderhandel dan met laatstgenoemde om op z'n minst hetzelfde te bieden. En misschien is hij bereid om jou als trouwe cliënt nog betere voorwaarden te bieden.

Mocht je zo aan een betere offerte geraken, keer met die offerte dan gerust terug naar de kredietgever waar je tot dan de beste offerte had verkregen, en probeer opnieuw te onderhandelen.

Daarna kun je het spel zelfs nog verder spelen bij je eigen bank.

Haal ook met de schuldsaldoverzekering het onderste uit de kan

Vergelijk de premie die je voor een schuldsaldoverzekering bij onze Beste Koop zou moeten betalen, met die van een contract via de kredietgever van je lening. Uit de studies die wij geregeld publiceren, blijkt dat DefA Finance of VDV Conseil je meestal de Beste Koop zullen kunnen aanbieden.

Als onze Beste Koop veel lager ligt, toon de cijfers dan aan de kredietgever en leg uit dat je zo'n aanbod echt niet kunt laten schieten. Maar voeg eraan toe dat je bijvoorbeeld wel bereid bent om de woningverzekering via hem te nemen (mits kwaliteit én prijs van dat contract aanvaardbaar zijn) of om de schuldsaldoverzekering te beperken tot één partner. Met wat geluk zal hij dan niet terugkomen op het lage tarief dat hij je aanvankelijk voor de lening had aangeboden in de veronderstelling dat je bij hem ook diverse nevenproducten nam.

Naar onze koopwijzer hypotheekleningen