Nieuws

Zeg STOP tegen de stijging van de bankkosten!

23 februari 2017
zichtrekening

Een nieuw jaar is voor de banken vaak synoniem met een herziening van de tarieven, meestal in stijgende lijn. Niet te rechtvaardigen, volgens ons, want de dienstverlening wordt in toenemende mate verminderd. Vergelijk de banktarieven en teken onze petitie “Banken: aandeelhouders verwend, klanten bestraft”.

We hebben uw steun nodig in onze strijd tegen ongerechtvaardigde stijgingen van de bankkosten en om een krachtige boodschap over te brengen aan de overheid. Steun onze petitie “Banken: aandeelhouders verwend, klanten bestraft”!

De petitie ondertekenen

Stop onrechtvaardige prijsverhogingen

Dit jaar hebben een aantal banken opnieuw de kosten van hun diensten verhoogd, met name die van diensten aangeboden in de kantoren. Deze verhogingen kunnen klein lijken, maar vertaald in percentages is het duidelijk dat de kosten van bepaalde transacties eenvoudigweg verdubbelen!

Nieuwe maatregelen, zoals sommige geldafhalingen aan automaten betalend maken -  voor klanten van bpost bank bijvoorbeeld - zijn totaal onaanvaardbaar. De consument zou immers gratis toegang moeten kunnen hebben tot zijn geld.

Andere voorbeelden van tariefverhogingen en vermindering van diensten dit jaar:

  • De prijs voor het verkrijgen van een kredietkaart stijgt van € 0 naar € 24 per jaar voor sommige rekeningen bij AXA.
  • De kostprijs van een papieren overschrijving stijgt van € 0,30 naar € 1,50 bij Keytrade Bank.
  • De prijs van manuele verrichtingen wordt verhoogd van € 2 naar 3,63 bij Nagelmackers.
  • Telefoonbankieren wordt afgeschaft bij bpost bank.
  • Het thuis ontvangen van rekeninguittreksels, dat eerder gratis was, wordt betalend bij AXA.
  • De creditrente die uw storting opbrengt, daalt van 0,05 naar 0% bij ING.

Te hoge plafonds voor dossierkosten hypotheeklening

Laten we ook de beslissing van BNP Paribas Fortis niet vergeten om de dossierkosten te verhogen voor het afsluiten of de herziening van een hypothecair krediet. Meer bepaald ging het vanaf 1 september 2016 over een stijging van € 350 naar € 500 voor nieuwe kredieten en van € 350 naar € 700 voor bestaande kredieten.

Wij hebben de wettelijkheid van deze beslissing dan ook aangekaart bij minister Kris Peeters. Hij besloot hierop om de dossierkosten in bepaalde gevallen bij Koninklijk Besluit te plafonneren op € 500. Wij zijn tevreden met het principe van de plafonnering, maar we betreuren de hoogte ervan... In Spanje en Italië vragen banken überhaupt geen dossierkosten bij het afsluiten van een hypothecair krediet!

Nee, niet alle zichtrekeningen zijn hetzelfde...

Vergelijk de kosten van de zichtrekeningen