Nieuws

Torenhoge kosten bij overdracht van effecten: wij dienen een klacht in!

18 juli 2019
transferkosten effecten

Het kan je tot € 150 kosten om je effecten van de ene bank naar de andere te laten overzetten. Per effectenlijn! Onaanvaardbaar. In april stelden wij 12 banken in gebreke om hun kosten te verlagen. Aangezien dat geen bevredigend resultaat heeft opgeleverd, dienen we nu een klacht in bij de financiële overheid.

In april 2019 stelden wij 12 banken in gebreke omdat ze buitensporig veel kosten aanrekenden voor wie zijn effectenrekening (met aandelen, deelbewijzen van een beleggingsfonds…) of zijn belegging in een pensioenspaarfonds naar een andere bank liet overhevelen, met de vraag om die kosten zo snel mogelijk te verlagen.

Er zijn weliswaar enkele banken waar zo’n transfer niets kost of slechts een redelijk bedrag. Maar bij de meeste banken lopen de kosten de spuitgaten uit. Het gaat van € 42,50 bij Keytrade Bank tot € 150 bij MeDirect en BNP Paribas Fortis (dat hetzelfde tarief toepast als je je belegging in een pensioenspaarfonds overhevelt).

We zijn nu een stap verder gegaan met een klacht bij de financiële overheid.

€ 25 zou het maximum moeten zijn

De net genoemde bedragen staan totaal niet in verhouding tot wat het een bank werkelijk kost om de transfer uit te voeren. Volgens de spelers uit de sector en de experts van TA invest volstaat daarvoor € 25. 

Door de transfer van effecten zo duur te maken gijzelen de banken in kwestie in zekere zin hun klanten. Wij vinden dat bovendien een inbreuk op de regel van vrij verkeer waar de consumenten recht op hebben.

Aangezien onze ingebrekestellingen van april geen bevredigend resultaat hebben opgeleverd, hebben we nu een klacht ingediend bij de FSMA, de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten.

Teken onze petitie tegen de hoge bankkosten

Deze beslissing kadert in onze strijd tegen de te hoge bankkosten. Toen de banken de ene na de andere ons begin 2019 bombardeerden met een verhoging van hun kosten, onder meer bij het afhalen van geld aan een automaat en voor basisverrichtingen, startten wij namelijk een petitie Stop bankkosten.

TEKEN ONZE PETITIE 

Momenteel hebben al meer dan 14 000 personen getekend. Langs die weg stellen wij onder meer een gratis rekening voor bij elke bank voor de consument die alles online wenst te doen en gratis afhalingen van cash aan automaten van de eigen bank.