Nieuws

Test Aankoop-index: 823 500 Belgen hebben te maken met armoede

11 maart 2019

De nieuwe Test Aankoop-index geeft aan hoe moeilijk of gemakkelijk het voor de Belgen is om hun huisvestingskosten, gezondheidskosten, vervoerskosten, vrijetijdsuitgaven enz. te betalen. Veel ondervraagden vonden 2018 een zwaar financieel jaar en vrezen dat 2019 nog erger wordt.

Huisvestingskosten

Hoe interpreteer je deze grafiek? Deze percentages geven weer hoeveel Belgen er in 2018 moeilijk of niet in slaagden om bepaalde uitgaven te bekostigen die ze belangrijk vonden voor de levenskwaliteit van hun gezin.

Veel mensen vinden de uitgaven met betrekking tot huisvesting heel belangrijk voor de levenskwaliteit van hun gezin. Dat is met name het geval voor de energiekosten, de huur en de afbetaling van de hypotheek. Maar 38 % van de ondervraagden krijgt het vrij tot zeer moeilijk of zelfs niet voor mekaar om die kosten te betalen.

Betaal minder!

Een hypotheeklening neemt gedurende ettelijke jaren een grote hap uit het gezinsbudget. Kies dus de bank met de laagste rentevoet via onze koopwijzer. Of gebruik de resultaten om met andere banken te onderhandelen. Maar bereken eerst hoeveel je in theorie kunt lenen met behulp van onze rekenmodule. Als je grote werkzaamheden gaat uitvoeren, vind je via onze koopwijzer ook de goedkoopste renovatielening op basis van jouw profiel.

Door je woning te isoleren, kun je eveneens veel geld besparen. Als je van plan bent om energiebesparende maatregelen te nemen, aarzel dan niet om deel te nemen aan onze actie (voor de isolatie van het dak, de gevels of de vloer, hoogrendementsglas of een condensatieketel).

Ga naar onze actie "Bespaar energie"

Wij zoeken dan een betrouwbare vakman in je streek. Bovendien geniet je een complete service en juridische bescherming, zodat je de werken zonder zorgen kunt laten uitvoeren.

De energieprijzen blijven trouwens alsmaar stijgen. Gebruik dus onze koopwijzer om de goedkoopste leverancier voor gas en elektriciteit te vinden en bespaar tot € 400 per jaar! Verwarm je op stookolie? Vergeet dan zeker Gaele niet, jouw persoonlijke energieassistente die je helpt om automatisch en zonder kopzorgen van energieleverancier te veranderen.

Onze eisen

  • Je elektriciteitsfactuur is geen belastingbrief! De energie-overgang zou gefinancierd moeten worden via de belastingen, die inkomensgebonden zijn, en niet door een vaste bijdrage.
  • In ons land hebben de meeste gezinnen een 3-play of 4-play pack voor digitale tv, internet, vaste telefoon en eventueel gsm. De prijzen daarvan liggen echter een pak hoger dan in onze buurlanden. Wij vragen dus om meer concurrentie op de telecommarkt, zodat er een einde komt aan het duopolie van Proximus en Telenet.
  • De aktekosten voor de herfinanciering van een hypotheeklening zouden sterk verlaagd moeten worden. Dat zou immers de drempel verlagen, zodat meer mensen kunnen genieten van een lagere rentevoet. Je kunt hiervoor nog steeds onze petitie tekenen.