Nieuws

Online betalen wordt veiliger

16 september 2019

Er is een nieuwe Europese richtlijn van kracht, die fraude met onlinebetalingen probeert te beperken. Een betaling doen door alleen de gegevens op je kredietkaart in te geven, zal in de toekomst niet meer volstaan. Dat is goed nieuws voor de consument, maar de uitvoering van de richtlijn loopt helaas vertraging op.

Betalen met een kredietkaart vergt alleen het ingeven van enkele gegevens die op de kaart zelf staan: nummer, vervaldatum en de CVC-code op de achterkant. Europa meent terecht dat deze oppervlakkige check de deur voor fraude op een kier zet.

Daarom is er sinds 14 september 2019 een nieuwe Europese richtlijn van kracht, PSD2 genaamd. Die bepaalt dat er bij onlinebetalingen een strengere identificatie nodig is. Voor de meeste verrichtingen zal gelden dat je je moet identificeren door een combinatie van twee elementen, zoals we dat in België al gewend zijn voor bankoverschrijvingen: betaalkaart + digipass, of smartphone + pincode.

We zullen vooral het verschil merken bij aankopen op buitenlandse websites.

Uitzonderingen en uitstel

Er zijn enkele uitzonderingen mogelijk voor minder risicovolle transacties, bijvoorbeeld voor lage bedragen.

De PSD2-maatregelen zullen geleidelijk worden ingevoerd. E-commercebedrijven en andere partijen betrokken bij elektronisch betalingsverkeer hebben een overgangsperiode gevraagd waarin ze zich kunnen aanpassen aan de nieuwe regels. Zo is de situatie in bijna alle Europese lidstaten.

Wij vinden de nieuwe richtlijn een positieve maatregel die de consument beter beschermt. Daarom dringen we er bij de Nationale Bank op aan om de overgangsperiode zo kort mogelijk te houden.

Vergoeding bij fraude

Als je bank tijdens deze periode een transactie laat doorgaan die later frauduleus blijkt te zijn maar die zonder de strengere identificatie is gebeurd, moet de bank je terugbetalen. Tenzij ze kan aantonen dat je erg nalatig bent geweest.

Vragen?

Wil je meer informatie over dit onderwerp, dan kun je onze experts raadplegen via telefoonnummer 02 542 33 51.

02 542 33 51

Community

Geld & verzekeringen

Gerelateerde discussies