Nieuws

10 pertinente tips tegen phishing

Phishing? Denk niet te snel dat het jou niet kan overkomen. Het gaat véél verder dan een malafide link of bijlage in een e-mail. Dagelijks krijgen we vragen van consumenten die zich aan de haak lieten slaan. Met deze tips ga je niet hetzelfde lot tegemoet.

20 januari 2021

 1. Blijf waakzaam. Dat geldt voor élke mail, sms, chatbericht of oproep die je ontvangt. Het is niet omdat iemand je lijkt te kennen of een vriendelijk bericht stuurt, dat die persoon te vertrouwen is. Twijfel je of de afzender wel is wie hij beweert te zijn? Contacteer hem via een ander kanaal, bijvoorbeeld het officiële telefoonnummer.

 2. Klik in een bericht of mail nooit op een link die beweert je door te sturen naar een bepaalde website of een betaalapp, of zelfs naar de website van je bank. Niet zeker of de link betrouwbaar is? Kopieer hem en laat hem scannen op www.virustotal.com. Die tool kan een indicatie geven dat het om een malafide link gaat.

 3. Geef nooit je pincode of andere bankcodes op (bankkaartnummer, vervaldatum …) noch via mail, noch via sociale media, sms of telefonisch.

 4. Maak altijd zelf verbinding via de beveiligde website van je bank of via de bankapp op je smartphone als je een betaling wilt uitvoeren. Kijk na of de verbinding beveiligd is (check of er “https” in de adresbalk staat) en voer alleen transacties uit via een beveiligd wifinetwerk of 4G.

 5. Ga niet mee in afwijkende betaalprocedures. Verschijnt er tijdens het betalen een pop-up of een bericht om een nummer te bellen of op een link te klikken? Stop dan onmiddellijk, sluit de sessie af en neem contact op met je bank. Als je een betaling moet ontvangen, volstaat altijd je IBAN-nummer voor de betaler. Als men je vraagt te bevestigen (klikken op een link, 1 cent storten, een QR-code scannen …), is het gegarandeerd oplichterij.

 6. Controleer regelmatig je rekeninguittreksels en de uitgavenstaten van je kredietkaart. Bij twijfel, contacteer je bank.

 7. Stuur je bankkaarten nooit op met de post, ook niet als je bank je dit zogezegd vraagt. Geen enkele bank zal je vragen om je oude bankkaart op te sturen om ze zogenaamd te recycleren en een nieuwe in de plaats te kunnen krijgen.

 8. Beveilig je computer met een antivirus met antiphishingfunctie en houd die up-to-date. Onze koopwijzer kan je helpen een goed antivirusprogramma te kiezen. Installeer ook tijdig veiligheidsupdates op al je slimme toestellen (smartphone, computer, tablet …). Activeer daarnaast tweestapsverificatie voor je belangrijke accounts.

 9. Help andere slachtoffers te voorkomen. Stuur verdachte mails en screenshots van verdachte sms’jes door naar je bank en naar verdacht@safeonweb.be. Het Centrum voor Cybersecurity België zal de links controleren en malafide exemplaren blokkeren.

 10. Onderneem meteen actie als je slachtoffer werd. Als je de gegevens van je bankkaart hebt opgegeven, blokkeer deze dan onmiddellijk via Card Stop (070 344 344). Neem ook zo snel mogelijk contact op met je bank om je rekening te blokkeren en dien klacht in bij de politie.
  Heb je je login of wachtwoord op een valse website ingevoerd? Verander dan meteen al je wachtwoorden. Op een link geklikt of een verdacht bestand geopend? Voer een antivirusscan uit om kwaadaardige bestanden in quarantaine te plaatsen en te verwijderen.

Meer tips tegen deze malafide praktijken lees je in ons uitgebreide phishing-dossier.

Hulp nodig? Onze juridische experts staan voor je klaar

Gaf je vrijwillig je bankcodes op zonder te beseffen dat je ze aan criminelen gaf, dan kan de bank weigeren de verduisterde bedragen terug te betalen. Heb je vragen over je rechten, dan kun je onze juridische experts contacteren, elke werkdag van 9 tot 12 uur en van 13 tot 17 uur (op vrijdag tot 16 uur).   

Bel 02 542 34 34

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

8 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/12/2021

Beste. Ware het niet beter dat men met een vingerafdruk + code geld moet afhalen aan een bankautomaat. Sommige smartphones kan men reeds openen met een vingerafdruk. Waarom dan niet aan een bankautomaat. Met de code erbij is er er een dubbele beveiliging. Groetjes.

Meld je aan om toegang te krijgen.

02/12/2021
, Gereageerd:

Bedankt voor je interessante bijdrage, niet zeker of de banken je hierin zouden volgen, misschien toekomstmuziek? Maar dan zal toch de GDPR-kwestie moeten bekeken worden.. ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/09/2021

Ik ben al (te) lang klant bij Argenta. Gedurende de maand december 2020 wordt mij plotseling een nieuwe bankkaart opgestuurd zonder dat ik er om gevraagd heb en zonder dat dit nodig is aangezien mijn kaart tot 03/2025 geldig is. Ik bel naar de kantoren in Antwerpen en daar krijg ik als antwoord dat dit een vergissing is, niks meer ...
Betalingen die ik uitvoer op met mijn Argenta verschijnrn niet op de rekeningoverzicht.
Antwoord van Argenta: alles is in orde.(?) Een bestelling die ik geplaatst had wordt door Argenta geweigerd zelf als mijn saldo positief is.
Antwoord Argenta: wij hebben gegevens en printscreens nodig. Geen excuses, geen geruststelling, basta... los het maar zelf op.Iemand hetzelfde meegemaakt?

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/09/2021
, Gereageerd:

Bedankt voor de info, deze hadden we nog niet gehoord. Werden de problemen ondertusen opgelost door Argenta? ^Bertrand

Meld je aan om toegang te krijgen.

22/12/2020

Ik krijg hier 2 twee rekeningen van jullie namelijk 1,95 euro voor ik kom op voor mijn rechten admin kosten + 1,95 je rechten als consument adm kosten. Deze zijn echter betaald op 15 november en 5 december. Zou het kunnen dat deze rekeningen elkaar gekruist hebben. Wilt u alsnog dit even opnieuw nazien voor me. Ik kan u een printscreen bezorgen van deze betalingen.

Vriendelijke groet Bjorn

Meld je aan om toegang te krijgen.

22/12/2020

Ik krijg hier 2 twee rekeningen van jullie namelijk 1,95 euro voor ik kom op voor mijn rechten admin kosten + 1,95 je rechten als consument adm kosten. Deze zijn echter betaald op 15 november en 5 december. Zou het kunnen dat deze rekeningen elkaar gekruist hebben. Wilt u alsnog dit even opnieuw nazien voor me. Ik kan u een printscreen bezorgen van deze betalingen.

Vriendelijke groet Bjorn

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/10/2020

Op zich is betalen met kredietkaart veilig, Os er fraude mee gemoeid, informeer de kredietmaatschappij direct en blokkeer de kredietkaart direct. Meld de fraude aan de politie. Want kredietgevers kunnen slechte reclame hun niet permitteren.De politie moet een PV opstellen tegen onbekenden en geef de PV nummer door aan de kredietgever. Je krijgt altijd een bedrag rond de fraude terug gestort.

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/10/2020
, Gereageerd:

Bij online bestellingen en je verkrijg de bestelling moet er een papier bijzijn dat twee weken tijd geeft voor het product terug te sturen. Ontbreekt deze brief, dan wordt het ineens 1 jaar en 2 weken dat je tijd krijgt om alsnog de bestelling te retourneren. Let wel enkel bij Online bestellingen en vooral van apparaten. Geld niet voor online voedsel bestelling.

Community

Communicatie & multimedia

community

Gerelateerde discussies