Betalen via Klarna is aantrekkelijk, maar let op

Klarna is een betalingsplatform (een beetje zoals PayPal) dat werkt via een smartphone-applicatie. De app werd ontwikkeld door een Zweedse bank en was al actief in andere landen. Onlangs werd het platform ook in België gelanceerd. Voorlopig is het aantal Belgische winkels die deze betaalmethode hebben geïntegreerd, nog erg laag.
Positieve punten
Klarna biedt de mogelijkheid om een product te kopen en pas 21 dagen na verzending te betalen. Gratis en zonder rente.
Het systeem waarschuwt per e-mail dat het tijd is om het geld te storten. Als je niet betaalt, krijg je een gratis aanmaning. Betaal je dan nog niet, dan kunnen hoge onkosten worden aangerekend.
Het voordeel van deze regeling is dat je het artikel ontvangt voordat je betaalt. Bevalt het niet, dan stuur je het terug zonder te betalen en hoef je je geld niet terug te vragen.
Klarna heeft ook een klantendienst die je helpt wanneer het pakket niet wordt geleverd of wanneer je een probleem met de verkoper hebt.
Negatieve punten
Klarna gaat er prat op dat uitstel van betaling de consument niets kost. Deze redenering is wat kort door de bocht, want de handelaar betaalt voor de dienst en rekent de extra kosten door aan zijn klanten.
Je moet ook weten dat je in geval van een geschil contact moet opnemen met de Zweedse bemiddelingsdienst.
Lage drempel naar schulden
Deze nieuwe vorm van betaling roept enkele vragen op. De consument wordt aangezet tot het plaatsen van een bestelling zonder veel na te denken, onder het voorwendsel dat hij later kan betalen en de goederen kan terugsturen zonder dat hij ervoor betaald heeft. Dit kan leiden tot impulsief koopgedrag waardoor consumenten zich in de schulden steken. Is dit een verantwoorde manier van consumeren?