Nieuws

KBC kondigt forse tariefverhoging aan

06 januari 2021

Op 1 april gaan de kosten van de KBC Plus Account met maar liefst 30 % omhoog. En papieren rekeninguittreksels kun je vanaf die datum niet meer in een selfbank afdrukken. Het is altijd hetzelfde liedje: vooral klanten die digitaal niet helemaal mee zijn, moeten dieper in de buidel tasten.

Je kunt niet zeggen dat KBC zijn klanten verwent met een nieuwjaarsgeschenk. De Belgische grootbank kondigt diverse prijsverhogingen aan die op 1 april ingaan.

Het tarief van de Plusrekening gaat met 30 % omhoog, van € 2,50 tot € 3,25. Zo’n 80 % van het klantenbestand heeft een Plusrekening. De KBC-zichtrekening zal € 2 gaan kosten, tegenover € 1,75 momenteel. Handmatige verrichtingen (bv. een papieren overschrijving) die buiten het pakket van de zichtrekeningen vallen, zullen € 2 in plaats van € 1,50 kosten.

Printfunctie in selfbanks afgeschaft

KBC heeft ook besloten om de printfunctie in de selfbanks af te schaffen, omdat de klanten er minder gebruik van maken. Wie papieren rekeninguittreksels wil, moet ze laten opsturen via de post. En ook dat tarief gaat omhoog. De dienst kostte €1,70 per maandelijkse zending voor de zichtrekening en was gratis voor de spaarrekening. Voortaan betaal je € 2,50 per maand voor elke rekening. Houders van een zicht- en een spaarrekening die de voorkeur geven aan papieren afschriften, zullen maandelijks € 5 in plaats van € 1,70 moeten betalen. Dat is een stijging van bijna 300 %.

Moeilijk te verantwoorden

KBC verantwoordt de hogere tarieven - net als zijn concurrenten - met het argument dat de ontwikkeling van het digitale aanbod grote investeringen meebrengt.

Wij betreuren dat de banken geen aanbod willen handhaven dat is aangepast aan klanten die niet kunnen of willen gebruikmaken van de voortdenderende digitalisering. De zichtrekening is een essentiële dienst en de dagelijkse transacties moeten voor iedereen gemakkelijk en zeer betaalbaar blijven.

Vergelijk alle tarieven

Door de prijsstijgingen bij KBC overweeg je misschien om een goedkopere zichtrekening te zoeken. Ga naar onze koopwijzer om te zien welke zichtrekening het meest voordelig voor jouw gebruikersprofiel is. We hebben de nieuwe tarieven erin verwerkt.

naar de koopwijzer zichtrekeningen

Je kunt ook nog onze petitie Stop bankkosten ondertekenen. Daarin vragen we om een bevriezing van de bankkosten en een uitbreiding van de basisbankendienst. Deze petitie heeft al bijna 28 000 handtekeningen verzameld.