Nieuws

Ook KBC verhoogt tarieven

19 juni 2019

Nadat de andere grootbanken de tarieven van hun zichtrekening al hadden verhoogd, gaat ook KBC die toer op. Nog een reden om onze petitie “Stop bankkosten” te tekenen.

Steeds meer banken ontmoedigen verrichtingen die de tussenkomst van bankmedewerkers vereisen, en hinderen de toegang tot cash. Dat doen ze door sommige tarieven te verhogen. Op 1 september 2019 gaat ook KBC die toer op.

Vooral klanten die een Basisrekening hebben, moeten hun kosten in de gaten houden. Hoewel de rekening zelf gratis blijft, gaan de tarieven voor sommige transacties fors omhoog: een papieren overschrijving zal niet langer € 0,50 maar € 1,50 kosten, een geldopneming aan het loket stijgt van € 0,35 naar € 1,50, een geldafhaling aan een andere automaat dan die van KBC gaat van € 0,20 naar € 0,50.

Als je vaak geld afhaalt aan verschillende automaten, moet je vooral rekening houden met die laatste tariefverhoging. Wij veroordelen haar omdat deze kosten ongemerkt snel kunnen oplopen.

Het forfait van de Plusrekening van KBC gaat met € 6 omhoog, maar de kosten van de verrichtingen wijzigen niet. Bij de zichtrekening stijgt de prijs van de rekening én van de verrichtingen. Bij alle rekeningen verdubbelt het tarief voor het opsturen van rekeninguittreksels.

CBC, de Franstalige divisie van KBC, kondigt gelijkaardige verhogingen aan. Het enige positieve punt is dat KBC enkele voordelen voor 65-plussers behoudt.

Gebruik onze koopwijzer

Onze koopwijzer voor zichtrekeningen helpt je om de rekening te vinden die het minste kost op basis van je bankgewoontes. De koopwijzer vermeldt voor KBC en CBC de huidige tarieven en de tarieven die vanaf 1 september 2019 zullen gelden.

Volgens onze criteria moet een gratis rekening die het label Beste Koop verdient een gratis debet- en kredietkaart bieden, en mag ze geen kosten aanrekenen voor courante verrichtingen. Momenteel komen alleen een rekening van Keytrade (KeytradePack) en van Argenta (Giro+) in aanmerking als Beste Koop.

Naar de koopwijzer zichtrekeningen

Stop bankkosten

Je kunt nog steeds onze petitie “Stop bankkosten” ondertekenen. Tot nog toe hebben meer dan 14 000 mensen de petitie ondertekend. Ze vraagt onder meer om een échte gratis rekening bij elke bank, en gratis geldafhalingen aan automaten van de eigen bank.

Naar de petitie