Nieuws

Flex van Carrefour: neen, bedankt!

02 december 2015
flex

Carrefour heeft een herlaadbare betaalkaart op de markt gebracht. Het is een prepaid kaart, geen kredietkaart. Als u zo’n kaart al nuttig vindt, zoekt u uw heil beter elders.

Carrefour suggereert dat u de Flex-kaart (met het logo van Visa) als geschenk koopt. Voor € 6 krijgt u een “lege” betaalkaart die u aan de kassa kunt “opladen”met het bedrag dat u wilt schenken (tussen € 20 en € 150). De kaart is niet op naam. De begunstigde kan ze daarna herladen. 

Hoe te gebruiken?

Het is een prepaid kaart, en geen kredietkaart. De kaart bevat dus eigen geld, het is geen krediet verleend door de uitgever van de kaart. 

Men kan er geld mee afhalen en aankopen mee betalen in winkels (ook online), etentjes in restaurants enz. Mits het merk van de kaart wordt aanvaard door de geldautomaat of de betaalterminal, maar dat zou geen probleem mogen zijn, want het logo van Visa wordt wereldwijd aanvaard. Daardoor is zo’n kaart veel ruimer bruikbaar dan een Bancontact/MisterCash-kaart.

Geen goed idee

In principe zijn kosten verbonden aan het gebruik van een prepaid kaart. Daardoor is dat betaalmiddel sowieso alleen in specifieke gevallen zinvol, bv. voor een jongere die naar het buitenland trekt en aan wie de ouders beperkte financiële middelen willen geven. Voor wie reeds over een kredietkaart beschikt, is het nut van een prepaid kaart klein.

Zodra het bedrag geschonken via de Flex opgebruikt is en de kaartgebruiker ze wil kunnen herladen, zal hij een bijdrage moeten betalen van € 1,50 per maand. Indien u de kaart dus bv. aan uw dochter geeft, zadelt u haar met een jaarlijkse rekening op van op z’n minst € 18 als ze de kaart verder blijft gebruiken. En als ze de kaart niet herlaadt, had u haar beter gewoon geld toegestopt, zonder € 6 te betalen voor Flex!

De vaste bijdrage is méér dan wat men bij de Belgische banken betaalt voor een prepaid kaart. In sommige gevallen kunnen jongeren zelfs een gratis prepaid kaart krijgen.

Als u van oordeel bent dat een prepaid kaart nuttig kan zijn voor u of voor de persoon aan wie u de kaart wilt schenken, is Flex van Carrefour daarom geen Beste Koop.

Bent u eerder geïnteresseerd in een echte kredietkaart?