Nieuws

Ecocheques: einde in zicht?

15 februari 2017
ecocheques

Er gaan stemmen op om de ecocheques af te schaffen. Wij zouden het jammer vinden als deze “groene” stimulans verdwijnt. Hoe dan ook mag de consument er niet aan verliezen en moet hij hetzelfde bedrag netto op zijn rekening krijgen.

Ecocheques zijn een extralegaal voordeel in de privésector waarmee een werknemer maximaal € 250 per jaar kan opstrijken. Een manier om de koopkracht wat te verhogen. Er werd van de gelegenheid gebruik gemaakt om de aankoop van duurzame en ecologische producten en diensten te promoten. Maar het is geen onverdeeld succes. Toch zouden wij het jammer vinden als men deze “groene” stimulans stopzet.

Kroniek van een aangekondigde dood

In de praktijk zijn ecocheques al te vaak moeilijk te gebruiken. Zo is het niet altijd duidelijk welke producten of diensten men ermee kan kopen, er is niet systematisch een label waarmee men ze kan herkennen. Ook zijn er ecologisch verantwoorde producten die u niet met ecocheques kunt betalen doordat niet elke handelaar bereid is om die cheques te aanvaarden. Anderzijds is het maar de vraag hoe verantwoord het is om met ecocheques te laten betalen voor een racefiets of voor brandhout afkomstig uit Litouwen.

Het feit de cheques beperkt bruikbaar zijn in de tijd, is ook een nadeel. Om die redenen blijven ecocheques te vaak ongebruikt en zijn ze dus een verliespost voor de consument.

Reflectie over ecofiscaliteit nodig

Wij steunen een beleid dat milieuvriendelijke aankopen wil stimuleren. Maar er is een grondige reflectie nodig over een coherente, doeltreffende ecofiscaliteit. 

Het systeem van de ecocheques zoals we het nu kennen, moet worden herdacht. De oorspronkelijke ecologische gedachte om was nobel, maar de ecocheques zoals we ze vandaag kennen, zijn misschien niet de juiste manier om dat doel te bereiken.

Elke stimulans voor milieuvriendelijke aankopen doodgewoon afschaffen is echter niet de goede oplossing.

Hoe dan ook mag de consument niet verliezen aan de verdwijning van de ecocheques, hij moet ten minste hetzelfde bedrag netto op zijn rekening krijgen.