Nieuws

Coöperatieve en ethische bank New B: wat er van te denken?

29 maart 2013
Cooperatieve en ethische bank New B: wat er van te denken?

Op enkele dagen tijd hebben zich meer dan 20 000 mensen geschaard achter het initiatief om een nieuwe coöperatieve en ethische bank op te richten, New B. Er moet nog een lange weg worden afgelegd, maar u mag mee in het verhaal stappen als u het nobele wilt doen.

Iets anders

Inderdaad, de teller van het aantal coöperanten die € 20 neertellen en zich achter de oprichting van een nieuwe bank, New B (www.ikbankmee.be), scharen loopt zeer snel op. Dit geeft duidelijk aan dat mensen iets anders willen dan hetgeen traditionele banken bieden. Ze geven hier een signaal dat het anders moet. De financiële crisis, de gevolgen ervan en de bonuscultuur zijn allemaal elementen die er voor hebben gezorgd dat er nu een draagvlak is voor een dergelijke nieuwe bank. Het feit dat ze als partner betrokken worden bij het hele project trekt ook aan.

Steeds meer spaarders willen ook weten wat er met hun geld gebeurt en willen er zeker van zijn dat het voor constructieve zaken wordt gebruikt en niet voor speculatie. Die € 20 om coöperant te worden vergt ook geen grote investering. De drempel ligt laag. Bij de meeste geïnteresseerden is geld trouwens niet de drijfveer.

Nog een lange weg af te leggen

Dit initiatief zal voor meer spelers zorgen op de bankmarkt en de spaarder meer keuzemogelijkheden geven. Maar zo ver zijn we evenwel nog niet. Er moet nog een lange weg worden afgelegd vooraleer een licentie van de Nationale Bank wordt bekomen. Investeerders moeten worden gevonden, de organisatie moet op poten worden gezet (onder andere audit, compliance, noem maar op).

Kortom, er is nog heel wat werk aan de winkel. En eenmaal de bank er is, betekent dit niet dat ze mooie rendementen en interessante voorwaarden zal aanbieden. Speelt dit laatste evenwel niet echt mee in uw afweging en kijkt u vooral naar het nobele doen dan mag u mee in het verhaal stappen.