Nieuws

Betalingen: we worden (eindelijk) beter beschermd!

12 februari 2018

12 februari 2018

De regering heeft net zijn goedkeuring gegeven om een Europese richtlijn omtrent betaaldiensten op te nemen in de Belgische wetgeving. Dat is goed nieuws voor de consument. Onze oproep om in actie te schieten is niet in dovemansoren gevallen. 

Binnen Europa is sinds 2007 een richtlijn van toepassing over de betalingsdiensten. Die werd ten dele herwerkt, waarna de lidstaten een zekere tijd kregen om de nieuwe regels in hun nationaal recht op te nemen. De deadline was 13/1/2018. Op die datum had de Belgische overheid zijn wetgeving echter nog niet aangepast en was de PSD II, zoals de herziene richtlijn in het jargon heet (PSD staat voor "Payment Services Directive"), nog altijd niet in Belgisch recht omgezet. Dat was bijzonder jammer, want diverse wijzigingen zijn in het voordeel van de consument. We hebben vervolgens een oproep gelanceerd aan de overheid om actie te ondernemen. Daar werd dus gevolg aan gegeven, want de federale overheid heeft nu pas een wetsontwerp goedgekeurd over dit onderwerp.

Wat zijn de voordelen voor jou?

Ter illustratie enkele belangrijke nieuwe regels die van toepassing zullen zijn zodra de PSD II ook in ons land van toepassing is.

  • Wanneer je een aankoop met een specifieke kaart betaalt, zal de handelaar in principe geen extra kosten meer in rekening mogen brengen. Het gaat nu vaak om een paar eurocent in de kleinhandel, maar bij aankopen op internet kan het enkele euro's verschil maken.
  • Wanneer je kaart in handen valt van een dief, riskeer je nog hooguit € 50 van zijn uitgaven voor je rekening te moeten nemen, tegen € 150 nu.
  • Wanneer je bank toestaat dat je betalingen verricht zonder authentificatie (bv. als je contactloos betaalt) en iemand daar misbruik van heeft kunnen  maken, zal ze zelf voor het volledige bedrag opdraaien. Vandaag de dag daarentegen riskeer je daarbij nu in sommige gevallen € 150 te verliezen.

Afdrukken Versturen via e-mail