Nieuws

Extra kosten verboden als je met een kaart betaalt

09 augustus 2018

Sinds 9/8/2018 mogen handelaars je geen extra kosten meer aanrekenen wanneer je met een kaart betaalt. En wanneer je kaart in handen valt van een dief, riskeer je nog hooguit € 50 te verliezen in plaats van € 150. Eindelijk een consumentvriendelijker regeling dus, zoals wij al lang eisen. 

Sinds 9/8/2018 zijn enkele nieuwe spelregels van kracht inzake de betalingsdiensten. 

Twee ervan zijn echt in het voordeel van de consument:

  • Wanneer je een aankoop met een specifieke kaart betaalt, mag de handelaar geen extra kosten meer in rekening brengen. Het ging vroeger vaak om een paar eurocent in de kleinhandel, maar bij aankopen op internet kon het enkele euro's verschil maken.
  • Wanneer je kaart in handen valt van een dief, riskeer je nog hooguit € 50 van zijn uitgaven voor je rekening te moeten nemen, tegen € 150 tot nog toe.

Een andere nieuwigheid is dat wanneer je bank toestaat dat je betalingen verricht zonder authentificatie (bv. als je contactloos betaalt) en iemand daar misbruik van heeft kunnen maken, ze zelf voor het volledige bedrag zal moeten opdraaien. 

Die nieuwe realiteit kadert in de omzetting in Belgisch recht van de PSD II, zoals de herziene Europese richtlijn in het jargon heet (PSD staat voor "Payment Services Directive").

Wij spoorden de overheid tot actie aan

De Belgische overheid heeft erg lang getreuzeld met die omzetting. Daarom deden wij een oproep om actie te ondernemen. En daar werd gevolg aan gegeven. 
Wij zijn dan ook blij dat de nieuwe spelregels eindelijk van toepassing zijn. Te meer daar de eigenlijke wet nog consumentvriendelijker is dan de oorspronkelijke ontwerptekst (extra kosten zijn nu voor alle kaarten verboden).

Je kunt bij ons terecht met een klacht

Heb je een klacht over een handelaar of een bedrijf? Maak dan gebruik van onze onlineklachtenbox. Zo maak je méér kans om gelijk te halen. 

Naar de klachtenbox 

 

 

 

User name

Deelnemen aan de discussie

Deelnemen door een vraag of reactie achter te laten

reacties

Wees de eerste om te reageren
Community

Geld & verzekeringen

Gerelateerde discussies