Nieuws

Betaalpolsbandjes op festivals: je geld terugvragen kost geld

27 juni 2019
betalen op festivals met polsbandje

Op festivals kun je steeds minder met cash betalen en moet je je een herlaadbaar betaalpolsbandje aanschaffen. Geen kwaad woord over dat principe. Maar wat voor ons niet kan, is wanneer de festivalganger kosten moet ophoesten als hij het geld terugvraagt dat hij niet heeft opgebruikt.

Als er één plaats is waar de evolutie naar een maatschappij met minder cash of zelfs totaal zonder enige cash zichbaar is, is het wel op festivals. 

Sommige festivals werken nog altijd met bonnetjes of jetons om drank of eten te kopen, maar diverse hebben voor het herlaadbare betaalpolsbandje gekozen. Bij die tweede categorie horen bv. Tomorrowland, Francofolies van Spa, Wecandance, LaSemo, Dranouter, Ostend Beach en Fire Is Gold.

De chip in het polsbandje bevat dan zowel je toegangsticket als het budget dat je uittrekt voor je consumpties ter plaatse. Je betaalt contactloos, gewoon door met je pols langs de betaalterminal te zwaaien. 

Dat systeem heeft zowel voordelen voor de festivalorganisatoren als voor de festivalgangers zelf.

Betalen om je geld terug te krijgen

Er wordt volop reclame voor gemaakt dat je je niet hoeft in te houden om geld op het polsbandje te laden aangezien je het niet-bestede bedrag achteraf kunt terugvragen. Maar daar wringt nu net het schoentje volgens ons. Want over het algemeen laat men je daarvoor een supplement betalen! Enkele voorbeelden: op Dranouter kost je dat € 2,66, op Les Gens d’Ere € 2 en op Tomorrowland 2 pearls (in 2018 kostte 1 pearl € 1,60). 

Een jackpot voor de festivalorganisatoren

Heel wat geld wordt uiteindelijk niet of te laat teruggevraagd. – Nogal wat festivalgangers vinden het duidelijk te veel moeite om de benodigde formulieren in te vullen. – Als we daar de som aan toevoegen van de supplementen die moeten worden betaald door wie wel het niet-bestede geld terugvraagt, dan blijkt dat een ware jackpot voor de festivalorganisatoren. In Frankrijk werd becijferd dat zo gemiddeld € 2 per polsbandje werd gewonnen. Als je dat vermenigvuldigt met het aantal festivalgangers …

Wij zijn van mening dat wanneer men consumenten deze betaalmethode oplegt en aanmoedigt om voldoende geld op te laden, men hen het resterende bedrag zonder kosten zou moeten terugbezorgen.