Nieuws

Minder jobs, minder service, hogere tarieven

05 september 2019

BNP Paribas Fortis pakt uit met fraaie financiële resultaten en verhoogt tegelijk zijn tarieven. KBC snoeit 1 400 banen. De tendens is duidelijk: de banksector vraagt een steeds grotere inspanning van klanten en werknemers. De aandeelhouders daarentegen worden verwend. Daar worden wij opstandig van.

Op 3 september kondigde BNP Paribas Fortis aan dat het 1 miljard euro winst heeft gemaakt in het eerste halfjaar van 2019. En dat het de tarieven in januari 2020 optrekt. Bij KBC werden de tarieven op 1 september verhoogd en drie dagen later maakte de bank bekend dat er 1 400 banen worden geschrapt.

Steeds hogere kosten, steeds minder service

Bodemrente op spaargeld, betalen voor geldafhalingen, betalen voor manuele transacties: de klanten betalen steeds meer voor steeds minder service en opbrengst.

De winstgevendheid van de banken zou onder druk staan door de lage rente en vooral door de negatieve rente die de Europese Centrale Bank oplegt voor stortingen. Laten we echter niet vergeten dat deze negatieve rente juist een stimulans is voor banken om dit geld te lenen aan particulieren en bedrijven. Een stimulans om hun werk te doen, met andere woorden.

Staat hun rentabiliteit onder druk? Nee, maar hun economische model wel. In een crisissituatie zou het logisch zijn als alle spelers een bijdrage leveren. Maar telkens wordt hetzelfde recept gebruikt waardoor dezelfde mensen het gelag betalen: werknemers worden ontslagen en klanten betalen steeds meer voor steeds minder service.

Als de aandeelhouders maar happy zijn

De aandeelhouders lijken de enigen die niet gevraagd worden een inspanning te leveren. Integendeel. De voorbije jaren is het dividend alleen maar gestegen. Toch vreemd in een “crisissituatie” waarin miljarden moeten worden geïnvesteerd in de digitalisering van banken. Elk dividend is een gemiste kans om te investeren.

Zoals een recent onderzoek van Test Aankoop aantoont, groeit bij spaarders de ontevredenheid over de belangrijkste spelers in de sector. Het risico van een breuk met de huidige en toekomstige generaties dreigt.

Teken onze petitie

Wij verwerpen met kracht de verhoging van de banktarieven en het opheffen van diensten waardoor klanten die de digitalisering niet kunnen of willen volgen, in de kou blijven staan. Daarom hebben we de petitie “Stop bankkosten” gelanceerd. Tot nu toe hebben meer dan 17 000 mensen de tekst ondertekend. Daarin pleiten we onder meer voor een gratis rekening in het aanbod van elke bank en gratis geldafhalingen in de automaten van het eigen banknetwerk.

Naar de petitie

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

126 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/01/2021

Reeds 10tallen jaren client bij Argenta - kreeg het silvervoorstel voorgeschoteld wat ik totaal niet begreep. Gebruik omzeggens nooit de kredietkaart , zet hoogstens 1 keer per jaar een voet in het bankgebouw en doe alle verrichtingen op mijn PC.
Toen ik contact nam voor omschakeling naar het green-pakket verslikte ik me in de agressiviteit waarmee ik te maken kreeg: Ze konden niet apprecieren dat ik niet geinteresseerd was in extra's (beleggingen of verzekeringen) naast mijn spaar- en lopende rekening (waar zowel mijn inkomen als dat van mijn echtgenote op komt en waar ik alle betalingen mee doe) .
Ik kreeg dan ook zomaar te horen dat ik niet moest verwonderd zijn als ze me iets later zouden contacteren om mij als client op te zeggen.
Vriendelijke service is mijns inziens toch iets anders.

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/01/2021

Ik ben zelf klant bij ING en vind het schandalig dat men daar eerst een aantal filialen sluit en daarna een vergoeding aanrekend ( €0,50 per opname) omdat je bij een andere bank geld uit de muur haalt. De 'gratis' rekening (lion account) is daarmee niet echt gratis meer te noemen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/01/2021

ik vind het een GROOT SCHANDAAL dat men weeral de OUDERE mensen MEER laten betalen

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/01/2021

KBC is blijkbaar allang vergeten dat de belastingbetaler hun heeft moeten redden met de bankencrisis.

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/01/2021

De nieuwe banktarieven zijn niet verwerkt in de koopwijzer. Ze zijn slechts geldig tot de begindatum van de wijzigingen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/01/2021

Bij BNPParibas Fortis is de maandelijkse bijdrage voor de Comfort Pack rekening verhoogt met 16,67% sedert 1 januari 21 (van 3€ naar 3,5€). Sedert april '20 geen uittreksels meer, ook geen kwartaal uittreksels voor effectenrekening en voor pensioenspaarrekening. Onder het motto "Pak de Poen" zijn de banken aan de top van de rangschikking.

Meld je aan om toegang te krijgen.

12/01/2021

Bij Argenta zelfde liedje
E spaarrekening getrouwheid s premie sedert 1/7/2020 niet meer gestort
Nagekeken bij klachten argenta en ben niet alleen
Daarom beslist alles sinds december weg te halen
Hebben hun regels veranderd , zonder de klant op de hoogte te stellen

Meld je aan om toegang te krijgen.

12/01/2021

Het zou inderdaad een bittere pil voor het bankwezen zijn als iedereen zijn geld weer in de sok steekt. Ze zouden wel anders kraaien. We hoeven dat maar heel even te doen. Ik heb met de aangepaste tariefformule(s) van Argenta resolut voor het "Green" gekozen met bijkomende mededeling als ze promotie willen maken voor beleggingsfondsen als alternatief voor het spaarboekje dat ik wel een sok zal vinden, als deugdelijk alternatief.

Meld je aan om toegang te krijgen.

08/01/2021

Het wordt inderdaad tijd dat deze kosten dalen.
Iedereen zou een rekening moeten kunnen hebben met een gratis bet aankaart.
En zonder enige kost eraan verbonden.
Er kan dan minder cash betaald worden en zo heeft men minder kans dat bij een grijpdiefsta l he geld wordt afgenomen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

07/01/2021

Sinds eind december is ook in de bank van de Post in Hoeilaart het overschrijvings/printer-toestel weggehaald. Ik kan zelf geen overschrijvingen meer doen of zien hoeveel op mijn eigen rekening staat. Ik ben gepensioneerd en heb geen internetbanking (ik heb geen recente computer die nodig is vanwege de beveiliging).
Kan dit zo maar. Is dit geen contractbreuk? Ik wil zelfs betalen om mijn afschrift in het kantoor af te drukken.

Meld je aan om toegang te krijgen.

08/01/2021
, Gereageerd:

De trend is al enkele jaren duidelijk: met tariefverhogingen worden klanten aangespoord om steeds meer zelf te doen en ze moeten dit bovendien digitaal doen. Niet iedereen kan hierin mee en we vinden dit zeker en vast een zorgwekkende evolutie. We willen graag de druk opvoeren en hebben hierbij jullie steun nodig. Volg daarom het voorbeeld van bijna 19 000 andere mensen en teken onze petitie Stop bankkosten . ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/12/2020

De omschakeling naar groen is per mail aan het lukken. Het kan dus zonder "afspraak". Op het formulier "wijzigen pakket" dat bij die gelegenheid wordt uitgewisseld merk ik wel dat het formulier uit januari 2017 dateert > je vraagt je af hoe lang de plannen al klaar lagen ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

25/12/2020

Ik ken nog de tijd van ons verdiende loon in een envelop dan konden we ons geld zelf begeren opeens moest alles via de bank ! Alles was gratis tot de groot verdieners van de bank inzagen we hebben nu alle klanten binnen we zullen ze nu op alles en nog wat laten betalen en kunnen wei ons verrijken!

Meld je aan om toegang te krijgen.

26/12/2020
, Gereageerd:

De mensen moesten hun geld terug als vroeger zelf op een veilige plaats steken! Op de bank brengt het toch niet op. Ze zullen hun ogen en oren dan wel gebruiken de zakkenvullers.

Meld je aan om toegang te krijgen.

08/01/2021
, Gereageerd:

Als je je cash thuis wil bewaren brengt dat jammer genoeg toch ook risico's met zich mee ... en een inbraak kan jou ook veel geld kosten. ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

25/12/2020

Mijn ouders en ikzelf zijn al eeuwen bij Argenta.
"Voorgesteld profiel" voor zowel mijn ouders gestraft zouden worden omdat ze géén internet gebruiken) als mezelf : "silver" (€3,35 per maand). En niet "groen" (gratis). Daar gaan we weer; het initiatief ligt bij de klant om "om te schakelen" naar "groen".
Gevolg : ik ga de "volmacht" op hun rekening gebruiken om hun dagelijkse overschrijvingen te doen. Of hoe "digitalisering" tot meer werk leidt.
Onverwacht nevenverschijnsel van "green" : de limiet van de MasterCard wordt van 2500 naar 1250 omgeschakeld en de mogelijkheid tot tijdelijke verhoging van de limiet is afgeschaft. Met Argenta moet je dus niet meer op vakantie gaan .....

Meld je aan om toegang te krijgen.

25/12/2020

Alles draait om geld en winst maken op de kap van de klant.
Gratis bestaat niet, als het te mooi is om waar te zijn is het meestal niet waar.
Was zelf jarenlang klant bij een bevriende verzekeraar tot hij plots zijn klantenbestand verkocht had aan een woekeraar in verzekeringen.
Daar sta je dan met je vertrouwensband waar je dertig jaar in geloofde.
Nee, beleg nooit in geld want op termijn ben je de dupe.
Geloof niet in praatjesmakers en de regering?
Slechtste raadgever ooit.

Meld je aan om toegang te krijgen.

24/12/2020

Als vereniging moeten wij voortaan een pro-pakket nemen kostprijs 3,95 € per maand! en voor wat betalen wij? Wij hebben geen kaarten gaan niet naar kantoren.....
Wij doen alles zelf via PC.
Dankuwel Argenta.
Is er nog een Bank waar alles echt gratis is voor verenigingen?
Hartelijk dank voor je antwoordje Collaert Petrus petrus.collaert@gmail.com

Meld je aan om toegang te krijgen.

23/12/2020

Goed geprobeerd maar niet met mij.

Meld je aan om toegang te krijgen.

12/01/2021
, Gereageerd:

Verklaar je nader, maak ons slimmer.

Meld je aan om toegang te krijgen.

23/12/2020

Ronduit schandalig !!!

Meld je aan om toegang te krijgen.

23/12/2020

Triodos heeft toch lang het groene imago gepromoot?? Een eco-label, groen en natuur (lij) zijn gewoon verkoop- en marketingbegrippen geworden. De groen jongens die vroeger de sterkste tegenstanders waren van het bedrijfsleven en banken zijn nu gepaaid en ijverige klanten geworden want ze kopen "groene" producten. Slim gezien. Hetzelfde met de zogenaamde groene elektriciteit ook een contradictio in terminis. er kan nooit genoeg elektriciteit worden geproduceerd voor alle klanten die groene elektriciteit onderschreven. Ondertussen draait de kassa!

Meld je aan om toegang te krijgen.

23/12/2020

Zelfs de Bank van de Post doet aan de afbouw van de service mee. Ze vervangt de oude automaten in haar postkantoor niet meer. Onlangs hoorde ik een oude man klagen omdat ie nu 8 km verder moet om zijn uittreksels te krijgen. Ze worden je wel opgestuurd....tegen betaling!! Onlangs viel het systeem van online bankieren uit waardoor ik gedwongen werd om in het postkantoor mijn overschrijving te doen gevolg...€1.5 kosten! Na een klacht per email kreeg ik het bedrag teruggestort.... 'alleen uit commercieel' oogpunt klonk het.
Bij Argenta heb ik rekeningen omdat mijn pensioenspaarfonds er nog loopt. Gelukkig gebruik ik verder bijna ze niet. Ik vrees ervoor dat eenmaal ik 65 jaar ben de voordelen van het pensioensparen ook wel zullen afgebouwd zijn door zogenaamde wettelijke verordeningen en al die jaren hebben de banken lustig met ons geld kunnen doen en laten wat ze wilden. Wat kan je doen??
Ofwel zoek je een oplossing voor je spaargeld in het buitenland. Let op dan moet je wel je geld er persoonlijk in cash naartoe kunnen brengen of anders koop een veilige kluis en haal je geld af zoals de Grieken massaal deden in de bankcrisis. Dan pas krijg je macht over hen, maar Belgen zijn nu eenmaal geen Grieken dus ik vrees ervoor dat die er reactie niet komt.


Meld je aan om toegang te krijgen.

22/12/2020

Deze generatie heeft de banken recht gehouden nu 6 euro vragen voor een overschrijving is er ver over. De banken nemen ook nog eens het eigen beheer weg voor wie niet digitaal mee is.