Nieuws

Contante betalingen worden afgerond naar 0 of 5 cent

25 november 2019

Vanaf 1 december moeten handelaars contante betalingen afronden naar het dichtste veelvoud van 5 cent. Het einde van de muntjes van 1 en 2 cent komt dichterbij.

De regel voor contante betalingen in de winkel luidt als volgt.

Als het bedrag eindigt op 1, 2, 6 of 7 cent, wordt het naar beneden afgerond tot een veelvoud van 5 cent. Voorbeeld: voor een product dat € 56,32 kost, betaal je € 56,30.

Als het bedrag eindigt op 3, 4, 8 of 9 cent, wordt het naar boven afgerond tot een veelvoud van 5 cent. Voorbeeld: voor een product dat € 56,33 kost, betaal je € 56,35.

De nieuwe regel is verplicht voor cashbetalingen en optioneel voor elektronische betalingen. In dat laatste geval mag de handelaar kiezen of hij afrondt. Maar hij moet zijn keuze duidelijk vermelden en op elke klant toepassen.

Een stap dichter bij de afschaffing van 1 en 2 cent

De bedoeling van de afronding is de circulatie van de munten van 1 en 2 cent te verminderen. Ze hinderen de handelaars en kosten veel geld aan de staat. Omdat ze vaak in de portemonnee of in een schuif blijven liggen, moeten ze steeds worden bijgedrukt. Maar de productiekosten zijn hoger dan hun waarde.

De beslissing om ze helemaal af te schaffen kan alleen op Europees niveau worden genomen, en zover zijn we nog niet. Ze blijven dus een wettelijk betaalmiddel en mogen in principe niet worden geweigerd. In landen die de afronding al eerder hebben ingevoerd, zijn de kleine muntjes nagenoeg uit de circulatie verdwenen.

Winst noch verlies voor de consument

Aangezien de afronding zowel naar boven als naar beneden gebeurt, beschouwen de staten die haar hebben ingevoerd als een financieel neutrale operatie voor de consument. In onze enquête vorig jaar sprak 59 % zich uit vóór de afronding, 35 % was tegen. We verwachten dus dat deze regel gunstig zal worden onthaald.

Dispuut met een handelaar?

Als je een meningsverschil met een handelaar hebt in verband met de aangerekende prijs, kun je raad vragen aan onze financiële adviseurs.

Bel naar 02 542 33 44