Dossier

Als je een zichtrekening wilt openen

27 juli 2022
zichtrekening

Het loont om zichtrekeningen te vergelijken. De ene lijkt gratis, aan de andere zijn veel kosten verbonden. Met de juiste keuze kun je tientallen euro's per jaar of zelfs nog veel meer besparen.

De basisweetjes

Als je een zichtrekening kiest, denk je beter eerst goed na wat je ermee wilt doen. Of misschien kun je je bankgewoontes eventueel wat aanpassen als blijkt dat je daarmee veel geld kunt besparen.

Een zichtrekening is essentieel in het dagelijkse leven. Maar een bank is niet verplicht om iemand als cliënt te aanvaarden. Daarom heeft iedereen ten minste recht op één zichtrekening.

De ene zichtrekening is de andere niet

Veelal biedt een bank enkele formules van zichtrekeningen aan waarbij je een vast bedrag betaalt voor de kosten en daarmee recht hebt op een beperkt aantal verrichtingen (dat verschilt al naargelang de bank). Zodra je boven dat aantal uitkomt, moet je voor elke bijkomende verrichting apart betalen.

Er zijn ook zichtrekeningen waarbij je niets betaalt of slechts een heel klein vast bedrag, maar waar men je voor het gros van de verrichtingen en voor elke kaart die je gebruikt, apart laat betalen.

Ongeacht onder welk systeem je valt, je weet daardoor nooit op voorhand hoeveel je zichtrekening je op jaarbasis zal kosten. Tenzij ze gratis is. Maar dan echt gratis, want er zijn ook banken die beweren dat hun zichtrekening gratis, maar je onder bepaalde omstandigheden toch kosten aanrekenen, bijvoorbeeld als je geld opneemt aan een geldautomaat die niet tot het circuit van je bank behoort. Dan vinden wij het bedrieglijk om van "gratis" te spreken. Ook moet je er rekening mee houden dat je voor bepaalde heel specifieke diensten of verrichtingen, zoals de aanvraag van een duplicaat van een rekeninguittreksel of opzoekingswerk, vaak sowieso zult moeten betalen.

Verder zijn er zichtrekeningen die louter voor elektronisch bankieren kunnen worden gebruikt. Vaak zijn die gratis. Maar soms zijn niet alle diensten mogelijk, bijvoorbeeld er is geen selfbanking of je kunt je rekeninguittreksels niet op papier krijgen.

Weet dat er ook zichtrekeningen zijn specifiek voor een bepaald doelpubliek, bijvoorbeeld jongeren of goede cliënten.

In wat volgt, gaan we nader in op deze aspecten:

Wat betekenen IBAN en BIC?

IBAN is de naam waarmee het nummer van je zichtrekening wordt aangeduid en BIC wijst op de code waarmee de bank van je zichtrekening bij bankverrichtingen kan worden geïdentificeerd.

Voor meer details verwijzen we naar ons dossier over IBAN en BIC.

Wij helpen je de beste bank kiezen voor je zichtrekening

Doordat de tarieven van de banken soms weinig transparant zijn, is het erg moeilijk om ze te vergelijken. Het is voor jou als consument dan ook een ware hersenbreker om uit te zoeken wat je bij een andere bank zou betalen.

Maar op deze website beschikken wij over een koopwijzer waarmee je kunt ontdekken waar je, al naargelang je bankgewoontes, het goedkoopst af zou zijn. Hij vergelijkt de actuele tarieven van meer dan 100 formules bij een meer dan 20 banken.

NAAR ONZE KOOPWIJZER ZICHTREKENINGEN

Durf gerust van bank te veranderen als blijkt dat je te veel kosten betaalt voor je huidige zichtrekening en je elders beter af zou zijn. Er bestaat er een speciale procedure waarbij je wordt geholpen bij de overstap. Je kunt alles over die zogenoemde bankoverstapdienst lezen in ons dossier Zo verander je vlot van bank

Sinds 2022 zouden consumenten die het liefst een bank willen waar je je verrichtingen zonder veel kosten nog manueel kunt uitvoeren, beter moeten kunnen worden geholpen. Dankzij de universele bankdienst die sommige banken aanbieden.

Iedereen heeft recht op ten minste één zichtrekening

Een bank is niet verplicht om jou als cliënt te aanvaarden. Ze hoeft die weigering niet eens te motiveren. Dat ondervinden consumenten soms wanneer ze een gratis rekening willen openen maar niet geïnteresseerd zijn in andere financiële diensten zoals een verzekering of een spaarplan, waar de bank wel aan verdient. 

Riskeer je dan zonder zichtrekening door het leven te moeten gaan? Normaliter niet, want de wetgever verplicht alle banken om de zogenoemde basisbankdienst aan te bieden: een consument die nog geen zichtrekening heeft, kan via die basisbankdienst eisen dat voor hem een zichtrekening wordt geopend die per jaar maximaal € 17,26 mag kosten (bedrag geldig sinds 1/1/2022 na de indexering), zodat hij een aantal verrichtingen kan doen, zoals geld storten of afhalen, overschrijvingen doen en over een bankkaart beschikken. Maar de basisbankdienst laat niet toe om onder nul te gaan op de rekening.

Let wel: verwar deze basisbankdienst niet met de universele bankdienst. Verder leggen we uit dat de universele bankdienst jou kan interesseren als digitaal bankieren niets voor jou is

Kan ik een zichtrekening openen bij een neobank?

De traditionele banken hebben niet langer het monopolie van de zichtrekeningen, je kunt daarvoor net zo goed terecht bij een "neobank". Begin 2022 ging het onder meer om Aion Bank, Banx, Bunq, Hello bank!, N26, NewB en Revolut.

Verder in dit artikel leggen we uit wat het verschil is tussen een neobank en een traditionele bank, en waar je beter op let.

Sinds juni 2022 is er trouwens een ander fenomeen: Nickel, een maatschappij die actief is op de Franse markt, is toen in ons land begonnen met zichtrekeningen die je in een krantenwinkel kunt openen.