Dossier

Kent u SEPA?

26 november 2015
Kent u SEPA?

U weet niet waarvoor dat letterwoord staat? En toch verandert het heel wat voor uw bankbetalingen. In dit dossier vindt u alle antwoorden op uw vragen.

IBAN en BIC

Het IBAN-nummer (International Bank Account Number) is het internationale bankrekeningnummer.

Het is samengesteld uit alfanumerieke tekens en heeft een vaste lengte per land. In België bestaat het uit 16 tekens (ter vergelijking: 27 in Frankrijk, 22 in Duitsland).

Het IBAN-nummer ziet er anders uit dan het nationale rekeningnummer: het is verdeeld in groepen van 4 tekens, telkens met een spatie ertussen. Een voorbeeld: het Belgische rekeningnummer 539-0075470-34 is als volgt tot een IBAN-nummer gemaakt: BE68 5390 0754 7034.

In België ziet het IBAN-nummer er dus zo uit: een landcode (2 letters: BE voor België) plus een controlegetal (2 cijfers) plus het Belgische rekeningnummer (12 cijfers in België, maar anders opgesplitst dan nu).

Elke consument die over een zichtrekening beschikt, heeft een IBAN-nummer. In ons land is dat nummer heel dikwijls op de rekeninguittreksels terug te vinden. Anders kunt u op internet vinden hoe u uw huidig nummer moet omzetten: op de website van  bepaalde banken of op www.ibanbic.be.

De BIC-code (Bank Identifier Code) is de identificatiecode van de bank.

Ze is samengesteld uit alfanumerieke tekens. In België bestaat ze uit 8 letters.
In ons land heeft de BIC-code de volgende structuur: een bankcode (4 tekens) plus een landcode (2 tekens) plus een plaatscode (2 tekens).

In bepaalde landen wordt de code voor bepaalde banken nog aangevuld met een agentschapscode (3 tekens). Ter illustratie de BIC-code van de vier grote Belgische banken: 

  • BNP Paribas Fortis: GEBA BE BB
  • Dexia: GKCC BE BB
  • KBC: KRED BE BB
  • ING: BBRU BE BB

Elke bank in de Europese Unie heeft een BIC-code. U vindt ze op de bankdocumenten (rekeninguittreksels, briefwisseling, website).