Dossier

E-mail met verzoek om bankgegevens in te vullen

13 november 2015
email bankgegevens

Een veel voorkomende vorm van "phishing" is dat u via e-mail van uw bank het verzoek krijgt om al uw bankgegevens in te vullen. Ga daar vooral niet op in en verwittig uw bankkantoor!

Als u een e-mail ontvangt van uw bank met het verzoek om uw bankgegevens online in te vullen (naam en adres, telefoonnummer, rekeningnummer, bankkaartnummers, wachtwoord, vervaldatum, enz.), hebt u te maken met een poging tot “phishing”. Men hengelt naar uw wachtwoord om vervolgens uw bankrekening leeg te halen.

Zo gaan de criminelen te werk

Bezorgt u de oplichters de informatie die ze vragen, dan kunnen ze er achter komen wanneer u aan onlinebanking doet. Op dat moment sturen ze een bericht waarin u wordt verzocht naar de bank te bellen omdat er een probleem is. Als u het opgegeven nummer belt, krijgt u de oplichter aan de lijn, die zich voordoet als medewerker van de bank, en die uw geheime code beweert nodig te hebben om een frauduleuze verrichting te verhinderen. Als u daarop ingaat, heeft de crimineel alles in handen om uw rekening leeg te plunderen.

Verwittig uw bank

De oplichters gaan alsmaar geraffineerder te werk en de valse sites zien er steeds echter uit. Reden te meer dus om extra waakzaam te zijn. Welke inlichtingen ook worden gevraagd, in berichten of aan de telefoon, weiger ze te geven en bel uw bankkantoor om te verwittigen.