Dossier

Als u buiten Europa op reis gaat

25 januari 2017
Als u buiten Europa op reis gaat

25 januari 2017

Gaat u buiten Europa op vakantie? Weet dan dat u uw bankkaarten niet altijd zult kunnen gebruiken om ermee te betalen of om geld mee op te nemen als u geen voorzorgsmaatregelen hebt getroffen.

Bankkaarten en kredietkaarten zijn niet zomaar wereldwijd te gebruiken.
Zo zijn alle banken verplicht om het gebruik van zowel debet- als kredietkaarten te blokkeren in landen die door Europese en/of Amerikaanse instanties als risicolanden worden bestempeld. Het gaat momenteel onder meer om Iran, Noord-Korea en Soedan.
Maar ook als u het minder avontuurlijk ziet en naar ongevaarlijke landen reist, riskeert u zonder de nodige voorzorgsmaatregelen uw kaarten niet te kunnen gebruiken.

Uw debetkaart

Sinds 2011 beperken de meeste banken het gebruik van een debetkaart met de Maestrofunctie tot Europa (in geografische zin, dus veel ruimer dan de EU). Maar als u buiten Europa wilt reizen, kunt u aan uw bankier vragen om de Maestrofunctie tijdelijk voor dat land te deblokkeren.
Wij zien op z'n minst twee goede redenen voor zo'n deblokkering:

  1. Het is altijd riskant om slechts op één betaalmiddel te rekenen, dus is het zekerder als u uw debetkaart desgewenst ook kunt gebruiken.
  2. Als u geld opneemt aan een geldautomaat, liggen de kosten doorgaans lager dan als u dat met een kredietkaart doet.

Wacht niet tot het allerlaatste moment om de deblokkering aan te vragen. Meestal vergt het immers een paar dagen alvorens de deblokkering actief is. Doe de aanvraag maar beter ten minste een week vóór u vertrekt.
Elke bank heeft haar eigen procedure. Soms kunt u de aanvraag online doen, soms moet u zich in het kantoor aanmelden.
Goed om te weten: bent u cliënt bij Beobank of Deutsche Bank, dan hoeft u zich hiervan niets aan te trekken. Zij blokkeren de Maestrofunctie namelijk niet, u kunt uw debetkaart sowieso ook buiten Europa gebruiken.

Uw kredietkaart

Sommige banken blokkeren de kredietkaarten die ze uitgeven (zoals Visa en MasterCard), in de VS.
Ze doen dat om zich te beschermen tegen het risico op fraude waarvoor ze anders moeten opdraaien. Het is in de VS immers vrij makkelijk om vervalste kaarten te gebruiken. Men moet er vaak namelijk geen pincode ingeven omdat alleen de info op de magneetstrip van de kaart kan worden gelezen (en niet die op de beveiligde chip), en het blijkt niet zo moeilijk om zo'n magneetstrip te kopiëren.
Momenteel betreft het BNP Paribas Fortis, Deutsche Bank, Europabank, Fintro, KBC/CBC, Keytrade Bank, Record Bank en VDK Spaarbank.
Cliënten van die banken laten hun kaart dus beter vooraf deblokkeren voor de duur van hun reis.
Bij bepaalde banken is er wel een noodoplossing als u zich met een geblokkeerd kaart reeds in de VS bevindt. U kunt ze ter plekke zelf deblokkeren door ze één keer te gebruiken aan een toestel waar de code vereist is, zoals dat vaak het geval is aan een geldautomaat (denk aan de kosten bij zo'n geldopname!). Vraag of dat helpt wanneer u in nood contact neemt met uw bank.

De bank blijft verantwoordelijk

Wordt u in het buitenland het slachtoffer van een oplichter die erin slaagt ongemerkt de gegevens van uw bankkaart te stelen en zo geld van uw rekening af te halen ("skimming"), dan blijft de bank verantwoordelijk en is ze, tenzij ze u een zware nalatigheid of fraude kan verwijten, wettelijk verplicht om u het gestolen bedrag terug te betalen.


Afdrukken Versturen via e-mail