Dossier

Hoe te betalen in het buitenland?

02 mei 2019
Als u buiten Europa op reis gaat

Gebruik je beter je debetkaart van Bancontact/Maestro wanneer je op reis gaat of komt je kredietkaart voordeliger uit? Het antwoord verschilt al naargelang je bv. naar Andalusië, Londen of New York gaat. 

Wanneer je zowel beschikt over een debetkaart van Bancontact/Maestro als over een kredietkaart (Visa, MasterCard, American Express) beschikt, neem je die het best allebei mee wanneer je op reis gaat. Het is riskant om slechts op één kaart te rekenen. Want wat gedaan als je die kaart bv. kwijtraakt of als de gebruikslimiet is bereikt?

Maar gebruik je kaarten niet achteloos, zoals het je uitkomt, anders kun je onverwacht met hoge kosten worden geconfronteerd. 

De algemene regel waar je bijna altijd voordeliger mee uitkomt, is eenvoudig:

 • geld afhalen doe je met je debetkaart;
 • betalen doe je met je kredietkaart.

Als we meer in detail gaan, moeten we een onderscheid maken al naargelang je reisbestemming.

Waar ga je naartoe?

Binnen de eurozone

De eurozone is het gebied binnen de EU waar de euro als officiële munt wordt gebruikt. Momenteel is dat het geval in 19 van de 28 EU-landen. Dat is dus bv. het geval als je naar Andalusië reist.

In de kaart hieronder zie je de landen van de eurozone (bron: europa.eu).

kaart Europa Klik om te vergroten

Zolang je binnen de eurozone blijft, kosten de verrichtingen precies evenveel als in eigen land.

Geld afhalen aan een geldautomaat 

Doe dat met je debetkaart. In dat geval kost het je, al naargelang je bank, totaal niets of hooguit een paar eurocent. Je maakt dan gebruik van de Maestrofunctie op je kaart in plaats van de Bancontactfunctie, zonder dat je daar iets van merkt. 

Doe dat vooral niet met je kredietkaart, want de bank zal je daar een paar euro kosten voor aanrekenen. 

Hou er rekening mee dat in bepaalde landen, vooral Duitsland, Griekenland en Spanje, sommige beheerders van terminals (banken of andere instellingen) een "access fee" aanrekenen bij elke geldopname met een kaart, ook Maestro. Het bedrag kan variëren (€ 1,50; € 2,50 ...) maar het moet op het moment van de verrichting op de terminal worden getoond.

Betalen

Het maakt niet uit of je met Maestro of met je kredietkaart betaalt: er zijn geen kosten aan verbonden.

Buiten de eurozone maar wel binnen Europa

Zodra je de eurozone verlaat maar nog altijd binnen Europa blijft, is de lokale munt een andere dan de euro. Bijvoorbeeld wanneer Londen je reisbestemming is. Daardoor zul je sowieso niet aan kosten ontsnappen, welke kaart je ook gebruikt.

Elke bank hanteert voor die kosten haar eigen tarief. Het is doorgaans een combinatie van een vast bedrag per verrichting en een wisselcommissie die neerkomt op een bepaald procent van het bedrag van de verrichting. Daardoor hangt het uiteindelijke bedrag aan kosten dat u buiten de eurozone zult betalen, af van je bank én van het bedrag van de verrichting.

Geld afhalen aan een geldautomaat 

Gebruik indien mogelijk je debetkaart van Bancontact/Maestro want de kosten liggen bijna altijd lager dan bij een kredietkaart. Maar je zult niet altijd de keuze hebben, want debetkaarten worden lang niet op zoveel plaatsen aanvaard als kredietkaarten.

Omwille van het deel vaste kosten is dit een gulden regel: haal beter in één keer voldoende af dan verschillende keren een klein bedrag.

Een voorbeeld: je bent klant van BNP Paribas Fortis en je bent van plan om tijdens je weekendje Praag ongeveer € 200 cash uit te geven. Er is een geldautomaat naast je hotel. Als je je debetkaart gebruikt, kost het opnemen van een tegenwaarde van € 200 je € 15,30 of € 6,72, al naargelang je vier keer € 50 afhaalt of één keer € 200. Met je kredietkaart kost je dat respectievelijk € 27,20 en € 9,20.

Betalen

Gebruik bij voorkeur je kredietkaart, want doorgaans liggen de kosten lager dan bij een debetkaart.

Buiten de eurozone én zelfs buiten Europa

Als je het geografische Europa verlaat, zijn de kosten dezelfde als die in een Europees land van buiten de eurozone.

Maar zodra je buiten Europa gaat, bv. omdat je naar New York of Djerba reist, is er een ander belangrijk aspect. Betaalkaarten kun je niet zomaar overal ter wereld gebruiken. Als je geen voorzorgsmaatregelen treft, is het dus niet vanzelfsprekend dat je je bankkaart zult kunnen gebruiken om ermee te betalen of om geld mee op te nemen.

Je debetkaart

Sinds 2011 beperken de meeste banken het gebruik van een debetkaart met de Maestrofunctie tot Europa. Maar als je buiten Europa wilt reizen, kun je aan je bankier vragen om de Maestrofunctie van je Bancontactkaart tijdelijk voor dat land te deblokkeren. 

Wacht niet tot het allerlaatste moment om de deblokkering aan te vragen. Soms vergt het immers één of twee dagen alvorens de deblokkering actief is.

Elke bank heeft haar eigen procedure. Meestal kun je de aanvraag online doen of via de bankapp, maar soms moet je naar het kantoor gaan of een mail sturen. Uitzonderlijk worden kosten aangerekend voor de deblokkering, tenzij je de aanvraag zelf via homebanking of mobile banking doet (bv. bij ING).

Goed om te weten: ben je cliënt bij Beobank of Deutsche Bank, dan moet je je hier niets van aantrekken. Zij blokkeren de Maestrofunctie namelijk niet, hun debetkaart kunt je dus sowieso ook buiten Europa gebruiken.

Je kredietkaart

Sommige banken blokkeren de kredietkaarten die ze uitgeven, in de VS. 

Ze doen dat om zich te beschermen tegen het risico op fraude waarvoor ze moeten opdraaien. Het is in de VS immers vrij makkelijk om vervalste kaarten te gebruiken. Men moet er vaak namelijk geen pincode ingeven omdat alleen de info op de magneetstrip van de kaart kan worden gelezen (en niet die op de beveiligde chip), en het blijkt niet zo moeilijk om zo'n magneetstrip te kopiëren.

Wees voorzichtig als je op cruise vertrekt. Cruiseschepen varen vaak onder de Amerikaanse vlag. Controleer dat vooraf, want daardoor kan het zijn dat je kaart niet bruikbaar is op bv. de Middellandse Zee! 

Je moet daarom vóór je vertrek soms een en ander met je bank regelen om je kredietkaart wereldwijd te kunnen gebruiken.

Bij bepaalde banken is er wel een noodoplossing als je je met een geblokkeerd kaart reeds in de VS bevindt. Je kunt ze ter plekke zelf deblokkeren door ze één keer te gebruiken aan een toestel waar de code vereist is, zoals dat vaak het geval is aan een geldautomaat (denk aan de kosten bij zo'n geldopname!).

Tips als toemaatje

Vóór je vertrek 

 • Controleer de vervaldatum van je kaarten en check of op de achterkant of je ze wel hebt getekend.
 • Staat er voldoende geld op je rekening voor alle (al dan niet geplande) uitgaven in het buitenland?
 • We besteden vaak méér tijdens vakanties dan in het dagelijkse leven. Het is dus best mogelijk dat je niet genoeg hebt aan de maximumbedragen die anders volstaan. Zowel bij debet- als kredietkaarten is het bedrag dat je per dag en/of per week in rekening mag brengen en/of uitgeven, beperkt. De maxima verschillen van bank tot bank. Om ter plekke onaangename verrassingen te voorkomen vraag je dat het best na vóór je vertrekt. Je kunt de bank vragen om de maxima tijdelijk te verhogen.
  Vergeet niet dat wanneer je bv. een auto huurt, een hotel boekt of een tankbeurt betaalt, dikwijls een bepaald bedrag bij wijze van waarborg op je rekening wordt geblokkeerd. Dat geld gaat niet van je rekening, maar het telt wel tijdelijk mee voor je gebruikslimiet.
 • Als je buitenlandse valuta nodig hebt, bestel deze dan uiterlijk een week van tevoren bij je bank of een wisselkantoor.
 • Is je kredietkaart een luxeversie  (zoals een "Gold" of ander type kaart), is er vaak een reisverzekering aan verbonden. Neem contact op met je bank om te weten waarvoor je precies gedekt bent, wat de annuleringsvoorwaarden zijn, of er pechverhelping in zit. Wel is het zo dat die verzekering vaak alleen geldt als de reis met de kredietkaart werd betaald.
 • Als je Europa verlaat, neem dan contact op met je bank om te zien of je kaarten vooraf moeten worden gedeblokkeerd.
 • Noteer het telefoonnummer om je kaart te blokkeren (meestal Card Stop: +32 70 344 344) of voeg het toe aan je contactenlijst van je gsm (maar stop het vooral niet in je portemonnee). 
  Noteer ook het nummer van de zichtrekening waaraan deze kaart is gekoppeld en het telefoonnummer van je bank. Blokkeren gaat immers sneller als je het rekeningnummer kent.
 • Neem een kopie van je identiteitskaart en/of reispas mee en bewaar deze op een andere plaats dan de originele documenten. Je kunt ook je identiteitsdocumenten scannen en naar een vriend of familielid mailen, zodat men ze je indien nodig kan doorsturen. Als je portemonnee wordt gestolen en je geen betaalmiddelen meer hebt, ben je sneller uit de nood geholpen als je je identiteit kunt bewijzen (wanneer je contact neemt met je bank, je bijstandsverzekering of de ambassade).
   

Voor onderweg

 • Als je zowel een debetkaart van Bancontact/Maestro als een kredietkaart hebt (Visa, MasterCard, American Express), is het beter om ze allebei mee te nemen en ze niet op dezelfde plaats te bewaren. Het is riskant om op slechts één kaart te vertrouwen. Ze kan worden geblokkeerd, (tijdelijk) kwijt of gestolen zijn, of de gebruikslimiet kan bereikt zijn.
 • Als je de keuze hebt tussen betalen in lokale valuta of in euro, kies dan om in lokale valuta te betalen. Daar doe je bijna altijd voordeel mee.
 • Als je kaart gestolen of kwijt is, laat ze dan onmiddellijk blokkeren.
 • Zodra dat is gebeurd, is de uitgever van de kaart aansprakelijk voor de frauduleuze verrichtingen , op een franchise van € 50 na, op voorwaarde dat men je geen grove nalatigheid kan verwijten.
 • Op vakantie doen we méér transacties dan normaal en in een andere sfeer. Blijf evenwel altijd op je hoede. Oplichters zijn ook vaak van de partij, in de hoop de kaart van argeloze vakantiegangers te kunnen bemachtigen!
 • Wanneer je een aankoop betaalt in een land buiten de eurozone, accepteren sommige winkeliers dat je daarnaast een bedrag in cash opneemt . Zo ontsnap je aan de kosten bij de afhaling aan een bankautomaat.
 • Bewaar alle bonnetjes van je uitgaven en geldopnames. Weer thuis kun je hiermee het betaaloverzicht van je kredietkaarten en je rekeninguittreksels controleren. 

 

Als je vaak in vreemde munt betaalt

Wanneer je geregeld uitgaven doet in een andere munt dan de euro, op reis of voor je onlineaankopen, kan het de moeite lonen om een rekening te openen bij een zogenoemde neobank. Gekende namen zijn Revolut en N26.

Dergelijke banken bieden hun producten in de eerste plaats aan via apps voor smartphones. 

Anders dan met een kaart van een klassieke bank zijn er doorgaans mogelijkheden om onder bepaalde omstandigheden gratis verrichtingen te doen buiten het eurogebied.