Dossier

Met je betaalkaarten op reis

16 juli 2018
Als u buiten Europa op reis gaat

16 juli 2018

Gebruik je beter je debetkaart van Bancontact wanneer je op reis gaat of komt je kredietkaart voordeliger uit? Het antwoord verschilt al naargelang je bv. naar Andalusië, naar Londen of naar New York gaat. 

Wanneer je zowel over een debetkaart (combinatie van Bancontact en Maestro) als over een kredietkaart (Visa, MasterCard, American Express) beschikt, neem je die het best allebei mee wanneer je op reis gaat. Het is te riskant om slechts op één kaart te rekenen. Want wat gedaan als je die kaart bv. kwijtraakt of als de gebruikslimiet is bereikt?

Maar gebruik je kaarten niet achteloos, zoals het je uitkomt, anders kun je onverwacht met hoge kosten worden geconfronteerd. 

De algemene regel waar je bijna altijd voordeliger mee uitkomt, is eenvoudig:

  • geld afhalen doe je met je debetkaart;
  • betalen doe je met je kredietkaart.

Als we meer in detail gaan, moeten we een onderscheid maken al naargelang je reisbestemming.

Waar ga je naartoe?

Binnen het eurogebied

Het eurogebied is het gebied binnen de EU waar de euro als officiële munt wordt gebruikt. Momenteel is dat het geval in 19 van de 28 EU-landen. Dat is dus bv. het geval als je naar Andalusië reist.

Je ontdekt de landen van het eurogebied in de kaart hieronder (bron: europa.eu).

 Klik om te vergroten

Zolang je binnen het eurogebied blijft, kosten de verrichtingen precies evenveel als in eigen land.

Geld afhalen aan een geldautomaat 

Doe dat met je debetkaart. In dat geval kost het je, al naargelang je bank, totaal niets of hooguit een paar eurocent. Je maakt dan gebruik van de Maestrofunctie op je kaart in plaats van de Bancontactfunctie, zonder dat je daar iets van merkt. 

Doe dat vooral niet met je kredietkaart, want de bank je daar een paar euro’s kosten voor aanrekenen. 

Betalen

Het doet er niet toe welke kaart je uit je portefeuille haalt: noch met je debetkaart noch met je kredietkaart moet je kosten vrezen.

KOSTEN IN HET EUROGEBIED (1)
Bank Geldafhaling aan automaat Betaling
met debetkaart met kredietkaart met debetkaart met kredietkaart
Argenta
€ 0
indien € 100: € 5 € 0 € 0
indien € 300: € 5 € 0 € 0
Belfius
€ 0 of € 0,50
indien € 100: € 6 € 0 € 0
indien € 300: € 8 € 0 € 0
BNP Paribas Fortis
€ 0 of € 0,10
indien € 100: € 6 € 0
€ 0
indien € 300: € 8
Deutsche bank
€ 0
indien € 100: € 2,50 € 0
€ 0
indien € 300: € 2,50
ING
€ 0
indien € 100: € 5,96 € 0
€ 0
indien € 300: € 7,96
KBC
€ 0 of € 0,20
indien € 100: € 5 € 0
€ 0
indien € 300: € 5
Keytrade
€ 0
indien € 100: € 2,50 € - 0,05 (bonus)
€ 0
indien € 300: € 3

(1) Indien de verrichting buiten het forfait van de zichtrekening valt.

Buiten het eurogebied maar wel binnen Europa

Zodra je het eurogebied verlaat maar nog altijd binnen Europa blijft, is de lokale munt een andere dan de euro. Bijvoorbeeld wanneer Londen je reisbestemming is. Daardoor zul je sowieso niet aan kosten ontsnappen, welke kaart je ook gebruikt.

Elke bank hanteert voor die kosten haar eigen tarief. Het is doorgaans een combinatie van een vast bedrag per verrichting en een wisselcommissie die neerkomt op een bepaald procent van het bedrag van de verrichting. Daardoor hangt het uiteindelijke bedrag aan kosten dat u buiten het eurogebied zult betalen, af van je bank én van het bedrag van de verrichting.

Geld afhalen aan een geldautomaat 

Gebruik indien mogelijk je debetkaart want de kosten liggen bijna altijd lager dan voor een kredietkaart. Maar je zult niet altijd de keuze hebben, want debetkaarten worden lang niet op zoveel plaatsen aanvaard als kredietkaarten.

Omwille van het deel vaste kosten is dit een gulden regel: haal beter in één keer voldoende af dan verschillende keren een klein bedrag.

Betalen

Gebruik het liefst je kredietkaart, want doorgaans liggen de kosten lager dan voor een debetkaart.

KOSTEN BUITEN HET EUROGEBIED (1)
Bank Geldafhaling aan automaat voor een waarde van € 100 Betaling voor een waarde van € 100
met debetkaart met kredietkaart met debetkaart met kredietkaart
Argenta € 1,50 € 6,50 € 1,50 € 1,50
Belfius € 6 € 7 € 1,50 € 1
BNP Paribas Fortis € 4,79 € 7,60 € 2,84 € 1,60
Deutsche Bank € 4 € 4 € 1,50 € 1,50
ING € 6,39 € 7,56 € 2,51 € 1,60
KBC € 6,49 € 6,60 € 2,54 € 1,60
Keytrade € 3,80 € 8,40 € 3,80 € 1,40

(1) Indien de verrichting buiten het forfait van de zichtrekening valt.

Buiten het eurogebied én zelfs buiten Europa

Zodra je buiten het eurogebied bent, maakt het voor de kosten geen verschil of je binnen of buiten Europa (in geografische zin, dus veel ruimer dan de EU) bent.

Maar zodra je de Europese grens overschrijdt, bv. omdat je naar New York reist, moet je met een ander aspect rekening houden. Je zult je bankkaarten dan niet altijd kunnen gebruiken om ermee te betalen of om geld mee op te nemen als je geen voorzorgsmaatregelen hebt getroffen.

Bankkaarten en kredietkaarten zijn immers niet zomaar wereldwijd te gebruiken. 
Zo zijn alle banken verplicht om het gebruik van zowel debet- als kredietkaarten te blokkeren in landen die door Europese en/of Amerikaanse instanties als risicolanden worden bestempeld. Het gaat momenteel onder meer om Iran, Noord-Korea en Soedan.
Maar ook als je het minder avontuurlijk ziet en naar ongevaarlijke landen reist, riskeer je zonder de nodige voorzorgsmaatregelen je kaarten niet te kunnen gebruiken.

Je debetkaart

Sinds 2011 beperken de meeste banken het gebruik van een debetkaart met de Maestrofunctie tot Europa. Maar als je buiten Europa wilt reizen, kun je aan je bankier vragen om de Maestrofunctie van je Bancontactkaart tijdelijk voor dat land te deblokkeren.

Wacht niet tot het allerlaatste moment om de deblokkering aan te vragen. Meestal vergt het immers een paar dagen alvorens de deblokkering actief is. Doe de aanvraag maar beter ten minste een week vóór je vertrekt.

Elke bank heeft haar eigen procedure. Soms kun je de aanvraag online doen, soms moet je je in het kantoor aanmelden.

Goed om te weten: ben je cliënt bij Beobank of Deutsche Bank, dan moet je je hiervan niets aantrekken. Zij blokkeren de Maestrofunctie namelijk niet, je kunt je debetkaart dan dus sowieso ook buiten Europa gebruiken.

Je kredietkaart

Sommige banken blokkeren de kredietkaarten die ze uitgeven (zoals Visa en MasterCard), in de VS. 

Ze doen dat om zich te beschermen tegen het risico op fraude waarvoor ze moeten opdraaien. Het is in de VS immers vrij makkelijk om vervalste kaarten te gebruiken. Men moet er vaak namelijk geen pincode ingeven omdat alleen de info op de magneetstrip van de kaart kan worden gelezen (en niet die op de beveiligde chip), en het blijkt niet zo moeilijk om zo'n magneetstrip te kopiëren.

Momenteel betreft het BNP Paribas Fortis, Deutsche Bank, Europabank, Fintro, KBC/CBC, Keytrade Bank en VDK Bank. Cliënten van die banken laten hun kaart dus beter vooraf deblokkeren voor de duur van hun reis. 

Bij bepaalde banken is er wel een noodoplossing als je je met een geblokkeerd kaart reeds in de VS bevindt. Je kunt ze ter plekke zelf deblokkeren door ze één keer te gebruiken aan een toestel waar de code vereist is, zoals dat vaak het geval is aan een geldautomaat (denk aan de kosten bij zo'n geldopname!). Vraag of dat helpt wanneer je in nood contact neemt met je bank.

Tips bij wijze van toemaatje

  • Voorzie je veel uitgaven, denk er dan aan om vóór je vertrek de gebruikslimieten van je kaarten te laten optrekken.
  • Vraag bij een aankoop in een land buiten de eurozone of je wat méér mag betalen met je kaart, zodat je over wat cash in lokale munt beschikt. Op die manier vermijd je kosten voor een geldafhaling.
  • Raak je je kaart kwijt of wordt ze gestolen, laat ze dan zo snel mogelijk blokkeren bij Card Stop (+32 70 344 344). De blokkering wordt het snelst uitgevoerd als je het rekeningnummer kunt opgeven waar de kaart aan is gekoppeld.
  • Word je in het buitenland het slachtoffer van een oplichter die erin slaagt ongemerkt de gegevens van je bankkaart te stelen en zo geld van je rekening af te halen ("skimming"), dan blijft de bank verantwoordelijk en is ze, tenzij ze je een zware nalatigheid of fraude kan verwijten, wettelijk verplicht om je het gestolen bedrag terug te betalen.
  • Wanneer je voor de betaling kunt kiezen tussen betalen in lokale munt of betalen in euro, is de betaling in lokale munt bijna altijd voordeliger.