Dossier

Contactloos betalen: wat moet je weten?

26 juni 2020
contactloos betalen

Kun je met je bankkaart contactloos betalen? Dan volstaat het om die dicht bij een compatibele terminal te houden om je aankopen te betalen. Die betaalmethode kan trouwens ook zonder dat je je bankkaart moet bovenhalen, bijvoorbeeld via je smartphone of smartwatch. Werking, risico’s, voorzorgsmaatregelen … Wat moet je weten?

Via je bankkaart

Steeds meer bankkaarten zijn al voorzien van een NFC-chip. Als je kaart wordt vernieuwd, rust de bank ze daar automatisch mee uit. 

Ook kun je intussen op vrijwel alle betaalterminals in België contactloos betalen. 

Concreet. Staat er een pictogram met vier radiogolfjes op je bankkaart? Dan kun je contactloos met je kaart betalen aan elke betaalterminal waarop je hetzelfde pictogram ziet. Om je aankopen te betalen, houd je de kaart gewoon dicht bij dat pictogram op de terminal, vaak aan de linkerzijde. Je moet ze dus niet meer in de terminal stoppen en geen pincode invoeren, tenminste als je niet meer dan een bepaald bedrag uitgeeft. De meeste banken hanteren een limiet van € 25 (tijdens de coronacrisis tijdelijk opgetrokken naar€ 50). 

Maar contactloos betalen is niet helemaal zonder risico …

 
Wat zijn de risico’s van contactloos betalen?

Jammer genoeg gaan de snelheid, het gemak en de gebruiksvriendelijkheid enigszins ten koste van de veiligheid.

Doordat je een contactloze betaling niet moet bevestigen, verlies je in zekere mate de controle over de verrichting. Dat schept natuurlijk nieuwe mogelijkheden voor oplichters. 

Sommige deskundigen waarschuwen voor de risico’s:

  • Een oplichter met een speciale “lezer” kan je kaartgegevens achterhalen om er zelf betalingen mee uit te voeren. Naar verluidt is dat risico echter al behoorlijk verkleind omdat de technologie almaar wordt verbeterd.
  • Een dief zou een draagbare betaalterminal dicht bij je zak of handtas kunnen houden om betalingen uit te voeren. Zie onze video.
  • Bij verlies of diefstal van je kaart kan iemand anders er ook (kleine) aankopen mee doen zonder je pincode te kennen.
Welke maatregelen nemen de banken om de risico’s te beperken?
  • Contactloos betalen is enkel mogelijk voor beperkte bedragen, meestal tot en met € 25 (tijdens de coronacrisis tijdelijk opgetrokken naar € 50). 
  • Na een bepaald aantal contactloze betalingen of een zeker totaalbedrag moet je toch je pincode invoeren. Kwestie van de kans op misbruik van je kaart te verkleinen.
Hoeveel kun je kwijtraken als je kaart wordt gestolen?

In principe kun je helemaal niets kwijtraken. Aangezien de bank je in dat geval de mogelijkheid biedt om te betalen zonder authenticatie, moet ze het volledige bedrag vergoeden als er na verlies of diefstal van je kaart misbruik van is gemaakt.

Voor alle duidelijkheid: als je je kaart via Card Stop laat blokkeren, kan ze nadien toch nog eventjes worden gebruikt voor contactloze betalingen. Dat komt doordat contactloos betalen soms offline gebeurt, waardoor de kaart op het moment van betaling nog niet “weet” dat ze geblokkeerd is.

 
Wat als je niet contactloos wilt betalen?

Wij vinden dat de bank op vraag van de klant een kaart zonder NFC-chip zou moeten aanbieden of de chip gratis zou moeten uitschakelen. Enkele banken hebben ons bevestigd dat de klant dit eenvoudigweg kan aanvragen (bijvoorbeeld door het callcenter te bellen). Andere banken bieden de mogelijkheid aan om de functie uit te schakelen via de website of de app van de bank.

Nog andere banken laten geen andere mogelijkheid dan een nieuwe kaart zonder NFC-chip aan te vragen. In dat geval vinden we dat de nieuwe kaart gratis moet zijn.

 
User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

6 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

08/04/2020

Waar kunnen wij de beschermhoesjes vinden ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

09/04/2020
, Gereageerd:

We bieden zelf geen TA hoesjes aan, maar je kan de NFC-chip in je bankkaart ook gewoon blokkeren/ beveiligen met een stukje aluminium. Op de markt vind je overigens wel verschillende hoesjes, kaarthouders, ed. die ook de klus klaren. Meer info vind je in ons artikel via volgende link :  https://bit.ly/2RqWbW9 . ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

25/08/2019

Nergens beschermhoesje TA te vinden op de website!

Meld je aan om toegang te krijgen.

21/08/2019

Ik betaal liever met bankkaart. Dan heb ik een volledig overzicht. Contactloos gaat sneller maar betrouw het niet.

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/08/2019

Heb er nog niet mee gewerkt, maar denk dat het handig is als je wat ouder wordt omdat je je code niet meer hoeft te onthouden. Ga nu lezen wat jullie vinden over risico's en welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/08/2019

waarom steeds weer problemen zoeken waar er geen zijn.
gemakkelijker maken voor de klant?de banksector is geen liefdadigheidsinstelling,hoelang gaat het duren dat je per contact gaat betalen?
ik trap niet in verkoopspraatjes