Dossier

Contactloos betalen: wat moet je weten?

26 juni 2020
contactloos betalen

Kun je met je bankkaart contactloos betalen? Dan volstaat het om die dicht bij een compatibele terminal te houden om je aankopen te betalen. Die betaalmethode kan trouwens ook zonder dat je je bankkaart moet bovenhalen, bijvoorbeeld via je smartphone of smartwatch. Werking, risico’s, voorzorgsmaatregelen … Wat moet je weten?

Ook op festivals

De mogelijkheden om contactloos te betalen nemen alsmaar toe. Zo test KBC momenteel contactloos betalen met een smartwatch.

Ook bepaalde festivals maken gebruik van de NFC-technologie om te betalen. De festivalgangers krijgen dan een armbandje met een chip, waarmee ze zowel hun ticket als hun consumpties afrekenen.
Met die armband betaal je heel eenvoudig door je pols dicht bij de betaalterminal te houden. Het grote verschil met contactloos betalen via je smartphone of smartwatch is dat je geen rechtstreekse toegang tot je bankrekening hebt. Je moet dus op voorhand een bepaald krediet op de chip laden. Vervolgens wordt elke uitgave meteen van je krediet afgetrokken, tot het op is. Soms wordt dat systeem ook toegepast met behulp van een herlaadbare kaart.

Er zit echter een addertje onder het gras. De organisatoren moedigen je aan om ruim voldoende op te laden, omdat je het ongebruikte krediet nadien toch terugkrijgt. Maar door de band rekenen ze wel terugbetalingskosten aan! Bovendien moet je de terugbetaling aanvragen via een specifiek formulier. Sommige festivalgangers vinden het sop de kool niet waard en vragen hun geld dus niet eens terug. Andere vergeten het simpelweg of wachten te lang en dan blijkt de termijn verstreken. Als je al het resterende geld en de terugbetalingskosten optelt, houden de organisatoren hier een mooi bedrag aan over!

Als men de consument die betaalmethode oplegt en aanmoedigt om voldoende geld op te laden, vinden wij dat men het resterende bedrag zonder kosten zou moeten terugbetalen.

 
User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

6 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

08/04/2020

Waar kunnen wij de beschermhoesjes vinden ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

09/04/2020
, Gereageerd:

We bieden zelf geen TA hoesjes aan, maar je kan de NFC-chip in je bankkaart ook gewoon blokkeren/ beveiligen met een stukje aluminium. Op de markt vind je overigens wel verschillende hoesjes, kaarthouders, ed. die ook de klus klaren. Meer info vind je in ons artikel via volgende link :  https://bit.ly/2RqWbW9 . ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

25/08/2019

Nergens beschermhoesje TA te vinden op de website!

Meld je aan om toegang te krijgen.

21/08/2019

Ik betaal liever met bankkaart. Dan heb ik een volledig overzicht. Contactloos gaat sneller maar betrouw het niet.

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/08/2019

Heb er nog niet mee gewerkt, maar denk dat het handig is als je wat ouder wordt omdat je je code niet meer hoeft te onthouden. Ga nu lezen wat jullie vinden over risico's en welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/08/2019

waarom steeds weer problemen zoeken waar er geen zijn.
gemakkelijker maken voor de klant?de banksector is geen liefdadigheidsinstelling,hoelang gaat het duren dat je per contact gaat betalen?
ik trap niet in verkoopspraatjes