Nieuws

Waarom geeft Tax-on-web aan dat ik dit jaar veel meer belasting moet betalen?

De overheid wilde technisch werklozen in 2020 financiële ademruimte geven door een lage bedrijfsvoorheffing in te houden op hun uitkering. Maar daardoor kan de eindafrekening van de fiscus fors oplopen.

24 mei 2021
belastingen technisch werkloos

Toen de overheid in maart 2020 een lockdown afkondigde om de verspreiding van het coronavirus in te dijken, moesten veel bedrijven, winkels en horeca-etablissementen hun deuren sluiten of hun activiteiten aanzienlijk terugschroeven. Om het inkomensverlies van de getroffen werknemers te compenseren, maakte de regering het stelsel van technische werkloosheid voordeliger.

Hogere uitkering, lagere bedrijfsvoorheffing

De uitkering voor technisch werklozen werd opgetrokken van 65 % naar 70 % van het salaris. Bovendien werd er geen 26,75 % van de uitkering ingehouden als bedrijfsvoorheffing, maar slechts 15 %.

De maandelijkse bedrijfsvoorheffing is een soort voorschot op de jaarlijkse belasting op je uitkering. Maar als er te lage voorschotten worden ingehouden, moet je meer bijleggen in de eindafrekening. Vooral als je tijdens een korte periode een werkloosheidsuitkering hebt gekregen en de rest van het jaar je gewone loon hebt ontvangen, merk je de gevolgen. De kans is dan groot dat de 15 % bedrijfsvoorheffing niet overeenkomt met de uiteindelijke belasting wanneer al je inkomsten worden meegerekend. Je moet dan meer belasting betalen of krijgt minder terug dan gewoonlijk.

Meer info?

Meer informatie over minderjarigen en personen ten laste vind je in onze jaarlijkse Belastinggids.

Als je een abonnement op Budget & Recht hebt, heb je de papieren versie van de Belastinggids ontvangen. Je kunt ook de digitale versie downloaden.

Als je geen abonnement op Budget & Recht hebt, kun je toch een exemplaar krijgen. Klik op de link en volg de procedure.

Om je aangifte te optimaliseren en te voorkomen dat je te veel belastingen betaalt, raden wij aan om onze fiscale software Multitax 2021 te gebruiken. Multitax berekent en optimaliseert je belastingen volgens de nieuwe regels en signaleert waar je nog een fiscaal voordeel zou kunnen krijgen. Je kunt simulaties doen en zien welke invloed een verandering in je aangifte heeft op de uiteindelijke belastingaanslag.

Heb je nog vragen?

Aarzel niet om de experts van onze fiscale dienst te bellen op telefoonnummer 02 542 33 97, van maandag tot vrijdag tussen 9 en 12 uur en tussen 13 en 17 uur (16 uur op vrijdag).

Bel 02 542 33 97