Nieuws

Welke nieuwe fiscale maatregelen hebben een invloed op mijn aangifte?

In het hobbelige jaar 2020 hebben veel belastingbetalers minder inkomsten en extra kosten gehad. De overheid heeft maatregelen genomen om de fiscale factuur te verzachten.

04 juni 2021
belastingen, aangifte, corona

Thuiswerk en werkloosheid

Als je minstens één dag per week hebt thuisgewerkt en je werkgever heeft je een vergoeding uitbetaald voor het gebruik van je woning (verwarming, elektriciteit …), dan wordt die vergoeding vrijgesteld tot € 129,48 per maand.

Was je technisch werkloos, dan moet je misschien meer belastingen betalen dan verwacht, zoals we uitleggen in dit bericht over tijdelijke werkloosheid als gevolg van corona in 2020.

Personen ten laste

In 2019 kon je maximaal € 11,20 per dag aftrekken voor de opvang van kinderen die nog geen twaalf jaar zijn. In 2020 stijgt dat bedrag € 13 per dag voor kinderen die nog geen 14 jaar zijn. Heb je een kind dat in 2020 13 of 14 jaar werd, vergeet dan niet deze kosten aan te geven.

Voor een familielid (ouders, broers en zussen) van minimaal 65 jaar dat bij jou is komen inwonen, blijft het vrijgestelde bedrag (€ 3 270 geïndexeerd) ongewijzigd voor 2020, maar voor 2021 stijgt het naar € 4 940. De voorwaarden worden wel verstrengd: de betreffende ouder, broer of zus moet “zorgbehoevend” zijn. Als er in 2020 een ouder bij je inwoonde die niet zorgbehoevend was, controleer dan zeker of je die dit jaar kan aangeven als ten laste. De vrijstelling voor 2020 blijft namelijk geldig zonder deze bijkomende voorwaarde in een overgangsperiode voor de inkomstenjaren 2021 tot 2025.

Overuren en studentenjobs

De vergoeding voor 120 vrijwillige overuren die werden gepresteerd van 1 april tot 30 juni 2020 en van 1 oktober tot 31 december 2020 in kritieke en/of cruciale sectoren tijdens de coronapandemie, is vrijgesteld van belasting.

De inkomsten van studentenjobs die je hebt verdiend tussen 1 april en 30 juni 2020 in eender welke sector en tussen 1 oktober en 31 december 2020 in de zorg of het onderwijs, worden niet meegeteld in het nettobedrag van de inkomsten die bepalen om je ten laste van je ouders bent.

Vrijwilligerswerk, consumptiecheque, woonbonus, dienstencheques …

Er zijn nog andere dingen veranderd, maar we kunnen ze hier niet allemaal opnoemen. Je vindt ze in onze Belastinggids. De fiscale maatregelen die de overheid nam om de financiële gevolgen van de pandemie te verzachten, staan aangeduid met een coronasymbool.

Tools om je belastingen te optimaliseren

Als je een abonnement op Budget & Recht hebt, heb je de papieren versie van onze jaarlijkse Belastinggids ontvangen. Je kunt ook de digitale versie downloaden.

Als je geen abonnement op Budget & Recht hebt, kun je toch een exemplaar krijgen. Klik op de link en volg de procedure.

Om je aangifte te optimaliseren en te voorkomen dat je te veel belastingen betaalt, raden wij aan om onze fiscale software Multitax 2021 te gebruiken. Multitax berekent en optimaliseert je belastingen volgens de nieuwe regels en signaleert waar je nog een fiscaal voordeel zou kunnen krijgen. Je kunt simulaties doen en zien welke invloed een verandering in je aangifte heeft op de uiteindelijke belastingaanslag.

Heb je nog vragen?

Aarzel niet om de experts van onze fiscale dienst te bellen op telefoonnummer 02 542 33 97, van maandag tot vrijdag tussen 9 en 12 uur en tussen 13 en 17 uur (16 uur op vrijdag).

Bel 02 542 33 97

User name

Deelnemen aan de discussie

Deelnemen door een vraag of reactie achter te laten

2 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/07/2021

Hallo, ik dacht dat ik ergens gezien had dat men in geval van thuiswerken er extra zaken moeten ingevuld worden in de belastingsaangifte. ik vind de betreffende mail niet terug. Iemand tips?

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/07/2021
, Gereageerd:

Hallo Claudine, telewerken brengt inderdaad extra kosten mee. Je mag ze opnemen in de belastingaangifte als beroepskosten, tenzij je werkgever ze al heeft vergoed. 

Wie door de coronapandemie moet thuiswerken, mag een deel van zijn woning aangeven als beroepskosten. Ook als je geen aparte werkruimte hebt maar aan de keukentafel of aan een bureau in de woonkamer werkt, mag je die ruimte inbrengen.

Je kunt het beroepsgedeelte van je woning bepalen door te kijken naar de verhouding tussen de oppervlakte van de ruimte waar je werkt en de totale oppervlakte van je woning. Daarna kijk je naar de tijd die je in de werkruimte doorbrengt, enerzijds voor je werk en anderzijds voor jezelf. Meer info vind je nog hier: https://www.test-aankoop.be/geld/belastingen/nieuws/thuiswerk-belastingen Maar twijfel vooral niet om onze fiscale experten te contacteren als je hulp nodig hebt op het rechtstreekse nummer 02 542 33 97. ^An