Nieuws

Grensarbeiders met kinderen kunnen geld terugvorderen

17 april 2018
grensarbeiders

Was je vóór 2016 grensarbeider en was je getrouwd of wettelijk samenwonend, had je kinderen ten laste en verdiende je meer dan je partner? Dan ben je jarenlang financieel benadeeld door de fiscus. Wij leggen uit hoe je geld kunt terugvorderen. Een gezin met vier kinderen kan tot € 20 000 terugkrijgen.

Wil je als grensarbeider belastingen terugvorderen van de fiscus? Maak gebruik van onze modelbrief!

Download de modelbrief

 Discriminatie tegenover feitelijke samenwoners

Zowel koppels als alleenstaanden die kinderen ten laste hebben, hebben recht op een belastingvrije som voor elk kind. Bij getrouwde en wettelijk samenwonende partners wordt de belastingvrije som automatisch toegepast bij de meestverdienende partner, om het belastingvoordeel te maximaliseren. Maar als de meestverdienende partner in het buitenland werkte en dat inkomen was vrijgesteld van Belgische belasting, gaf de belastingvrije som voor de kinderen geen belastingvoordeel. Daardoor waren getrouwde en wettelijk samenwonende partners benadeeld in vergelijking met feitelijk samenwonende partners aangezien die laatsten zelf mogen kiezen op wie de belastingvrije som voor kinderen ten laste wordt toegepast.

Het Grondwettelijk Hof en het Europees Hof van Justitie oordeelden in 2016 dat gehuwde en wettelijk samenwonende grensarbeiders ook recht hebben op het uiteindelijke voordeel van de belastingvrije sommen voor kinderen ten laste.

Daarom heeft de fiscus de berekeningswijze aangepast in het voordeel van gehuwde en wettelijk samenwonende grensarbeiders. Hij past de nieuwe berekening toe sinds de inkomsten van 2016.

Voor de voorgaande jaren is het aan jou om een rechtzetting te vragen via een "ambtshalve ontheffing" als je wilt dat de fiscus de belastingvrije som voor de kinderen bij de minstverdienende partner toepast. 

De rechtzetting vragen

Ben je getrouwd of wettelijk samenwonend, heb je kinderen ten laste en verdient de partner die grensarbeider is het meest, dan kun je in 2018 het gemiste belastingvoordeel terugvragen via een rechtzetting voor elke belastingaangifte tot het inkomstenjaar 2012 als je het aanslagbiljet daarvan in 2014 hebt ontvangen. Heb je dat aanslagbiljet in 2013 gekregen, dan kun je een rechtzetting vragen vanaf het inkomstenjaar 2013. Als je bijvoorbeeld vier kinderen hebt, kun je op die manier in het beste geval bijna € 20 000 terugeisen (ongeveer € 5 000 per jaar voor vier kinderen).

Voor het  inkomstenjaar 2016 is een oplossing uitgewerkt waardoor je geen rechtzetting meer hoeft te vragen. Maar hou dat aanslagbiljet toch maar in het oog. 

Wij werkten een modelbrief uit die je kunt sturen aan de adviseur-generaal (vroeger gewestelijk directeur genoemd) van je belastingdienst. Je vindt hem hier. De gegevens van de adviseur-generaal staan in je aanslagbiljet.

Nog vragen?

Aarzel niet om te bellen naar 02 542 33 97 (elke werkdag van 9 tot 12.30 uur en van 13 tot 16 uur). Onze belastingspecialisten zullen je graag helpen.