Nieuws

Grensarbeiders met kinderen kunnen geld terugvorderen

22 februari 2017
grensarbeiders

22 februari 2017
Bent u grensarbeider en bent u getrouwd of wettelijk samenwonend, hebt u kinderen ten laste en verdient u meer dan uw partner? Dan bent u jarenlang financieel benadeeld door de fiscus. Wij leggen uit hoe u geld kunt terugvorderen. Een gezin met vier kinderen kan tot € 25 000 terugkrijgen.

Wilt u als grensarbeider belastingen terugvorderen van de fiscus? Stuur onze modelbrief naar uw belastingkantoor!

Download de modelbrief

 Discriminatie tegenover feitelijke samenwoners

Zowel koppels als alleenstaanden die kinderen ten laste hebben, hebben recht op een belastingvrije som voor elk kind. Bij getrouwde en wettelijk samenwonende partners wordt de belastingvrije som automatisch toegepast bij de meestverdienende partner, om het belastingvoordeel te maximaliseren. Maar als de meestverdienende partner in het buitenland werkt en dat inkomen is vrijgesteld van Belgische belasting, geeft de belastingvrije som voor de kinderen geen belastingvoordeel. Feitelijk samenwonende partners daarentegen mogen zelf kiezen op wie de belastingvrije som voor kinderen ten laste wordt toegepast.

Het Grondwettelijk Hof en het Europees Hof van Justitie oordeelden in 2016 dat gehuwde en wettelijk samenwonende grensarbeiders ook recht hebben op het uiteindelijke voordeel van de belastingvrije sommen voor kinderen ten laste. Daarom kunnen deze gezinnen nu een bezwaarschrift indienen om de belastingvrije som voor de kinderen toe te passen bij de minstverdienende partner binnen de zes maanden nadat ze hun aanslagbiljet krijgen, of een “ambtshalve ontheffing” aanvragen als die termijn verstreken is. 

Rechtzetting vragen

Bent u getrouwd of wettelijk samenwonend, hebt u kinderen ten laste en verdient de grensarbeider het meest, dan kunt u in 2017 het gemiste belastingvoordeel terugvragen via rechtzettingen voor elke belastingaangifte tot inkomstenjaar 2011 als u het aanslagbiljet daarvan in 2013 ontvangen hebt. Hebt u dat aanslagbiljet in 2012 gekregen, dan kunt u een rechtzetting vragen vanaf inkomstenjaar 2012.

Dus als u bijvoorbeeld vier kinderen hebt, kunt u op die manier in het beste geval bijna € 25 000 (ongeveer € 5 000 per jaar voor vier kinderen) terugvorderen. Voor inkomstenjaar 2016 wordt naar verluidt een oplossing uitgewerkt waardoor u geen bezwaarschrift meer hoeft in te dienen. Houd dat aanslagbiljet dus in het oog. 

Een modelbrief die u kunt richten tot de adviseur-generaal (vroeger gewestelijk directeur genoemd) van uw belastingdienst, vindt u hier. De coördinaten van de adviseur-generaal staan in uw aanslagbiljet.

Nog vragen?

Aarzel niet om te bellen naar 02 542 33 97 (ma-vr 9-12.30 u. en 13-16 u.). Onze belastingspecialisten kunnen u zeker helpen. Ze kennen de wetgeving op hun duimpje en geven u telefonisch antwoord op uw vragen. 


Afdrukken Versturen via e-mail