Nieuws

Ik wil een donatie doen naar aanleiding van de overstromingen. Is dat aftrekbaar van de belasting?

04 augustus 2021

Hoewel de overstromingen veel van onze medeburgers hebben getroffen, heeft deze ramp ook een overvloed aan solidariteit teweeggebracht. Als je ook geld wilt doneren om de getroffenen te helpen, moet je weten dat dit gebaar fiscaal aftrekbaar kan zijn.  

Giften van € 40 of meer aan instellingen die door de belastingdienst worden erkend (bijvoorbeeld het Rode Kruis of ocmw´s), zijn fiscaal aftrekbaar.

Ze geven recht op een belastingvermindering van 45 %. Voor een donatie van € 40 ontvang je dus een belastingvoordeel van € 18 (exclusief gemeentebelastingen).

Let wel: personen die geen belasting betalen, kunnen ook geen belastingvoordeel ontvangen.  

De minister van Financiën heeft na de recente overstromingen aangekondigd dat giften aan gewestelijke rampenfondsen ook recht zullen geven op de belastingvermindering. Om er zeker van te zijn dat je gift in dat geval fiscaal aftrekbaar is, vraag je dat best na bij de organisatie in kwestie.

Je kunt heel gul zijn: donaties tot 10 % van je netto-inkomen komen in aanmerking voor het belastingvoordeel. 

Voor giften aan een erkende instelling ontvang je een fiscaal attest. Die giften worden in principe ook automatisch verwerkt in je belastingaangifte op tax-on-web of in het voorstel van vereenvoudigde aangifte. Controleer wel altijd goed of de gift daadwerkelijk in je belastingaangifte wordt vermeld. Dat kan wel eens misgaan.

Naar ons dossier over het belastingvoordeel met een gift