Nieuws

Ik heb een bijverdienste via een onlineplatform. Word ik belast op die inkomsten?

Na mijn werkuren klus ik bij als tuinier via een digitaal platform. Daar heb ik vorig jaar € 3 000 mee verdiend. Moet ik die inkomsten aangeven en zo ja, worden ze belast?

22 juni 2021
bijklussen deeleconomie

In 2018 voerde de overheid een regeling in waarbij je belastingvrij mag bijklussen. Met bijklussen werd onder meer bedoeld: occasionele diensten onder burgers (bv. bijles), verenigingswerk en activiteiten in de deeleconomie.

Inkomsten uit bijverdiensten via een deelinitiatief (bv. een klusplatform) moeten voldoen aan twee voorwaarden om belastingvrij te zijn.

  • De inkomsten overschrijden de drempel van € 6 340 niet.
  • Het deelinitiatief is erkend door de overheid. Een lijst van erkende platformen vind je op de website van de FOD Economie (typ “erkende deeleconomieplatformen” in het zoekveld).

Ook als gepensioneerde kun je gebruikmaken van dit stelsel. Bedenk wel dat deze inkomsten een negatief effect op je pensioen kunnen hebben.

Wel of niet aangeven?

Inkomsten uit deelinitiatieven hoef je niet in de belastingaangifte te vermelden. Voor 2020 zijn bijverdiensten uit de deeleconomie namelijk nog belastingvrij als de voorwaarden zijn vervuld. De belastingvrije regeling is echter alweer afgevoerd voor de volgende aangifte (inkomstenjaar 2021).

Tools om je belastingen te optimaliseren

Als je een abonnement op Budget & Recht hebt, heb je de papieren versie van onze jaarlijkse Belastinggids ontvangen. Je kunt ook de digitale versie downloaden.

Als je geen abonnement op Budget & Recht hebt, kun je toch een exemplaar krijgen. Klik op de link en volg de procedure.

Om je aangifte te optimaliseren en te voorkomen dat je te veel belastingen betaalt, raden wij aan om onze fiscale software Multitax 2021 te gebruiken. Multitax berekent en optimaliseert je belastingen volgens de nieuwe regels en signaleert waar je nog een fiscaal voordeel zou kunnen krijgen. Je kunt simulaties doen en zien welke invloed een verandering in je aangifte heeft op de uiteindelijke belastingaanslag.

Heb je nog vragen?

Aarzel niet om de experts van onze fiscale dienst te bellen op telefoonnummer 0800 50 450.

Bel 0800 50 450

 

 

 

User name

Deelnemen aan de discussie

Deelnemen door een vraag of reactie achter te laten

reacties

Wees de eerste om te reageren