Nieuws

Ik heb een gift gedaan maar vind die niet terug in het voorstel van vereenvoudigde aangifte. Is dat normaal?

De naam "voorstel van vereenvoudigde aangifte" dekt wel degelijk de lading. Het is niet meer dan een voorstel. Je bent dus niet verplicht om het te aanvaarden. Let zeker op of je giften van 2020 er staan, want het belastingvoordeel is groter dan andere jaren.

15 juni 2021

Momenteel krijgen bijna zes op de tien belastingplichtigen een "voorstel van vereenvoudigde aangifte". Dat gaat snel en is gemakkelijk. Maar het is niet omdat een document uitgaat van de fiscus, een officiële instantie dus, dat het per se volledig en correct is. Check het altijd van a tot z. Zeker als je in 2020 een gift hebt gedaan waarmee je aanspraak kunt maken op belastingvoordeel. Want giften behoren volgens het verslag van de Fiscale Bemiddelingsdienst tot de elementen waar de fiscus vaak niet van op de hoogte is of die hij vergeet. 

Dit jaar krijg je méér belastingvoordeel

De regering heeft in het kader van de coronapandemie een aantal steunmaatregelen genomen. Een ervan betreft giften.

De belastingvermindering voor giften werd voor 2020 tijdelijk verhoogd van 45 % naar 60 %.

Verder zijn de voorwaarden om voor dat voordeel in aanmerking te komen niet veranderd:

  • Het moet gaan om een gift aan een instelling die werd erkend door de FOD Financiën. De betrokken instellingen wijzen daar meestal zelf op en bezorgen je ook een fiscaal attest.
  • Je gift moet ten minste € 40 per instelling bedragen, maar je mag dat bedrag over het jaar 2020 hebben gespreid, bijvoorbeeld via maandelijkse stortingen. 

Dit jaar komen méér giften in aanmerking

De regering heeft ook beslist om het belastingvoordeel voor 2020 toe te kennen aan heel specifieke giften in natura: 

  • de gift van medisch materiaal in de strijd tegen de coronapandemie (mondmaskers, covidtests, beademingstoestellen, beschermende kledij) in de periode tussen 1 maart en 30 juni 2020; 
  • de gift van computers (desktop, laptop, tablet) aan scholen voor afstandsonderwijs in de periode tussen 1 maart en 31 december 2020. 

Ook voor die giften moet je een fiscaal attest van de betreffende instelling kunnen voorleggen.

Wat als het voorstel niet correct is?

Als je gift niet voorkomt in het "voorstel van vereenvoudigde aangifte", verstuur dan tegen uiterlijk 30 juni het antwoordformulier dat je samen met je papieren aangifte hebt gekregen of corrigeer het belastingvoorstel tegen uiterlijk 15 juli online via Tax-on-Web.

Tools om je belastingen te optimaliseren

Zoek je meer info over alle uitgaven waarmee je in aanmerking komt voor belastingvoordeel? Wil je weten hoe je je aangifte kunt optimaliseren en voorkomen dat je te veel belasting betaalt? Consulteer dan zeker onze Belastinggids.

Als je een abonnement op Budget & Recht hebt, heb je de papieren versie van de Belastinggids ontvangen. Je kunt ook de digitale versie downloaden.

Als je geen abonnement op Budget & Recht hebt, kun je toch een exemplaar krijgen. Klik op de link en volg de procedure.

En ken je onze fiscale software Multitax 2021 al. Die berekent en optimaliseert je belastingen volgens de nieuwe regels en signaleert waar je nog een fiscaal voordeel zou kunnen krijgen. Je kunt simulaties doen en zien welke invloed een verandering in je aangifte heeft op de uiteindelijke belastingaanslag.

Heb je nog vragen?

Aarzel niet om de fiscale experts van onze Adviesdienst te bellen op het nummer 02 542 33 97, van maandag tot vrijdag tussen 9 en 12 uur en tussen 13 en 17 uur (16 uur op vrijdag).

Bel 02 542 33 97