Nieuws

Ik krijg alimentatie voor mijn zoon. Moet ik die op mijn eigen aangifte invullen?

Als je ex-partner alimentatie stort ten voordele van jullie kind, moet je dat bedrag zeker niet in je eigen aangifte invullen. Als het onderhoudsgeld al moet worden aangegeven, is dat in de aangifte van het kind.

08 juni 2021

De alimentatie (“onderhoudsuitkering”) die je krijgt voor je kind wordt door de fiscus beschouwd als inkomen van het kind zelf. Als het kind nog geen 16 jaar was op 1 januari 2021 en als 80 % van het alimentatiebedrag onder het belastbare minimum van € 8 990 voor 2020 blijft, hoeft er niets te worden aangegeven. In alle andere gevallen moet het kind een aangifte invullen.

Nooit in de aangifte van de ouder

Zelfs als jij het kind ten laste hebt en jij de onderhoudsuitkering hebt ontvangen, moet je dat bedrag niet in je eigen belastingaangifte invullen. De fiscus zal de fout niet corrigeren en zal je belasten op 80 % van dat bedrag tegen het belastingtarief van je hoogste inkomensschijf. Als het bedrag wordt ingevuld in de aangifte van het kind, is de kans klein dat het wordt belast.

Je hoeft niet zo snel te vrezen dat je kind niet meer ten laste zal zijn als gevolg van de uitkering. Aangezien het kind in 2020 € 6 100 bruto aan bestaansmiddelen mocht hebben (bij een alleenstaande ouder) en de fiscus automatisch € 3 380 aftrekt van de onderhoudsuitkering, zou het kind vorig jaar, als hij geen andere inkomsten had, € 9 480 (€ 790 per maand) aan onderhoudsuitkeringen moeten hebben ontvangen om niet meer ten laste te zijn.

Tools om je belastingen te optimaliseren

Als je een abonnement op Budget & Recht hebt, heb je de papieren versie van onze jaarlijkse Belastinggids ontvangen. Je kunt ook de digitale versie downloaden.

Als je geen abonnement op Budget & Recht hebt, kun je toch een exemplaar krijgen. Klik op de link en volg de procedure.

Om je aangifte te optimaliseren en te voorkomen dat je te veel belastingen betaalt, raden wij aan om onze fiscale software Multitax 2021 te gebruiken. Multitax berekent en optimaliseert je belastingen volgens de nieuwe regels en signaleert waar je nog een fiscaal voordeel zou kunnen krijgen. Je kunt simulaties doen en zien welke invloed een verandering in je aangifte heeft op de uiteindelijke belastingaanslag.

Heb je nog vragen?

Aarzel niet om de experts van onze fiscale dienst te bellen op telefoonnummer 02 542 33 97, van maandag tot vrijdag tussen 9 en 12 uur en tussen 13 en 17 uur (16 uur op vrijdag).

Bel 02 542 33 97