Nieuws

Alimentatie voor mijn kinderen: moet ik die in mijn belastingaangifte aangeven?

13 juni 2023
alimentatie onderhoudsuitkering

Nee, je moet de alimentatie voor je kinderen niet in je eigen belastingaangifte aangeven. Doe dat zeker niet, want je loopt het risico dat je meer belasting moet betalen. Dit “inkomen” moet je in de belastingaangifte van je kind vermelden.

Wat is alimentatie en hoe werkt het?

Alimentatie is een uitkering die je betaalt voor je kind (of een familielid) dat niet in staat is om in zijn of haar eigen levensonderhoud te voorzien. Na een breuk of echtscheiding kan bijvoorbeeld een van de twee ex-partners onderhoudsgeld voor hun kinderen moeten betalen.

Alimentatie dient bv. om de ouder bij wie het kind gewoonlijk woont, of de persoon aan wie het kind is toevertrouwd, te helpen de kosten van het dagelijks leven (kleding, onderwijs, hobby’s, enz.) of meer uitzonderlijke situaties (medische kosten, ziekenhuisopname) te dragen.

Over het algemeen wordt kinderalimentatie op de rekening van de ouder gestort.

Moet ik kinderalimentatie in mijn belastingaangifte aangeven?

Alimentatie en belastingen: de hoofdzaken

Nee. De alimentatie die je krijgt, is voor je kind bestemd. Daarom behoort dit “inkomen” aan je kind toe en moet het ontvangen bedrag op zijn/haar aangifte worden aangegeven.

Wanneer moet ik alimentatie opnemen in de belastingaangifte van mijn kind?

Alleen als het kind op 1/1/2023 jonger is dan 16 jaar EN 80 % van zijn of haar uitkeringen onder de belastingvrije som van € 9050 blijft, is hij of zij vrijgesteld van aangifte.

Risico op extra belastingheffing als je de alimentatie van je kind in je eigen belastingaangifte aangeeft

Dus, zelfs als het kind bij jou ten laste is en zelfs als jij degene bent die het geld ontvangt dat voor hem of haar wordt betaald, geef het nooit aan in je eigen belastingaangifte. De fiscus zal dit niet corrigeren en je zult op 80 % van dit bedrag worden belast alsof het bij je eigen inkomen wordt gevoegd. Maar als dit geld op de belastingaangifte van je kind staat vermeld, is de kans klein dat het wordt belast.

Ben je bang dat door dit geld je kind niet langer bij jou ten laste zal zijn? Als je rekening houdt met de toegestane inkomsten voordat je niet meer ten laste bent (€ 6300 bruto in 2022 voor een alleenstaande ouder) en het feit dat de fiscus automatisch de eerste € 3490 in mindering brengt, zou de uitkering al € 9790 moeten bedragen (dus € 815/maand als het kind geen andere inkomsten heeft) voor het kind niet meer ten laste zou zijn.

Hulpmiddelen om je belastingaangifte te optimaliseren

Aanvullende informatie over personen ten laste en de maximale inkomensbedragen voor personen ten laste, een studentenjob, inkomsten uit werk, maar ook inkomsten uit roerende en onroerende goederen, enz. vind je in onze jaarlijkse Belastinggids.

Ben je geabonneerd op Budget & Recht? Dan heb je de papieren versie ontvangen. Maar wist je dat je nu ook een interactieve versie van onze Belastinggids kunt downloaden?

Ben je geen abonnee? Dan kun je de Belastinggids toch krijgen. Klik hiervoor op de link.

Om je belastingaangifte te optimaliseren en ervoor te zorgen dat je geen euro te veel betaalt, raden we je ook aan om onze belastingsoftware Multitax 2023 te gebruiken. Die berekent en optimaliseert je belastingen volgens de nieuwe geldende regels. De software wijst je op aanzienlijke belastingverminderingen die nog mogelijk zijn. Je kunt er simulaties mee uitvoeren en zien welke impact de wijzigingen hebben op de uiteindelijke belastingaanslag.

Heb je nog vragen?

Neem contact op met de experts van onze adviesdienst via 02 542 33 97, van maandag tot vrijdag van 9 tot 12.30 uur en van 13 tot 17 uur (16 uur op vrijdag).
BEL 02 542 33 97

Bel 02 542 33 97