Nieuws

Ik krijg alimentatie voor mijn zoon. Moet ik die in mijn eigen aangifte invullen?

Nee. De alimentatie voor een kind wordt meestal gestort op de rekening van de andere ouder, maar de uitkering moet op de aangifte van het kind worden ingevuld. Anders wordt de andere ouder erop belast.

14 juni 2022
alimentatie onderhoudsuitkering

De alimentatie ("onderhoudsuitkering") die je ontvangt, is bestemd voor je kind. De fiscus beschouwt de uitkering als inkomsten van je kind, die ook op zijn aangifte moeten worden ingevuld. Tenminste, als het 16 jaar of ouder was op 1 januari 2022 en als 80 % van de alimentatie onder de belastingvrije som van € 9 050 blijft.

Nooit in de aangifte van de ouder

Ook al is het kind ten laste van jou en ontvang jij de onderhoudsuitkering die voor hem is bestemd, je mag de uitkering nooit in je eigen aangifte invullen. De fiscus zal de fout niet corrigeren en 80 % van het ingevulde bedrag toevoegen aan jouw belastbare inkomen. Zit je in de hoogste inkomensschijf, dan betaal je 50 % belasting op dat bedrag. Wordt de alimentatie ingevuld in de aangifte van het kind, dan is de kans klein dat er belasting op geheven wordt.

Vrees je dat je kind niet meer ten laste kan zijn als gevolg van de alimentatie? Om ten laste te kunnen zijn, mag een kind bij een alleenstaande ouder een inkomen van maximaal € 6 150 bruto (2021) hebben. De fiscus trekt automatisch € 3 410 af van de onderhoudsuitkering. Het kind moet in 2021 dus een inkomen van meer dan € 9 560 (€ 796 per maand) hebben gehad om niet meer ten laste te kunnen zijn.

Tools om je belastingen te optimaliseren

Je vindt meer informatie over personen ten laste, maximale inkomsten en studentenjobs in onze jaarlijkse Belastinggids. Als je een abonnement op Budget & Recht hebt, heb je de papieren versie ontvangen. Je kunt ook de digitale versie downloaden.

Als je geen abonnement op Budget & Recht hebt, kun je toch een exemplaar krijgen. Klik op de link en volg de procedure.

Om je aangifte te optimaliseren en te voorkomen dat je te veel belastingen betaalt, raden wij aan om onze fiscale software Multitax 2022 te gebruiken. Multitax berekent en optimaliseert je belastingen volgens de nieuwe regels en signaleert waar je nog een fiscaal voordeel zou kunnen krijgen. Je kunt simulaties doen en zien welke invloed een verandering in je aangifte heeft op de uiteindelijke belastingaanslag.

Heb je nog vragen?

Aarzel niet om de experts van onze fiscale dienst te bellen op telefoonnummer 02 542 33 97, van maandag tot vrijdag tussen 9 en 12 uur en tussen 13 en 17 uur (16 uur op vrijdag).

Bel 02 542 33 97