Dossier

Word geen verdoken onlineverkoper

10 september 2013
Word geen verdoken onlineverkoper

Volgens een recent onderzoek van de FOD Economie is 1 op de 10 onlineverkopers een sluikverkoper. Als u regelmatig iets te koop aanbiedt op internet en zo op zelfstandige basis een inkomen verwerft, moet u nu eenmaal een aantal wettelijke verplichtingen naleven. Anders riskeert u een boete en nog méér onaangenaams.

Wilt u de wettelijke verplichtingen kennen om een zelfstandig bijberoep te mogen uitoefenen en wilt u weten hoe u het maximum uit die nevenactiviteit kunt halen? Lees dan:

Zelfstandige activiteit of niet?

Af en toe spullen verkopen op internet, op een biedingssite of een koopjessite, iedereen mag dat doen. De ene is fan van strips, de andere van porseleinen poppen of oude treintjes. Maar pas op als dat kopen en verkopen een geregelde activiteit wordt. Dan zit het er dik in dat dat niet langer als een occasionele bezigheid wordt beschouwd, maar als een beroepsactiviteit. En dan is er sprake van een bijberoep als zelfstandige. Met alle gevolgen van dien.

Sluikwerk is gevaarlijk

Wie een zelfstandig bijberoep heeft, moet zich administratief, financieel en fiscaal in orde stellen. U moet zich onder meer inschrijven in de Kruispuntbank van Ondernemingen, u moet socialezekerheidsbijdragen betalen en u wordt geacht voorafbetalingen te doen voor de fiscus. Met uitzondering van enkele beroepen bent u ook verplicht om btw aan te rekenen (en dat geld later door te storten aan de schatkist), tenzij uw jaaromzet beperkt is.
Maar uit een recent onderzoek van de Algemene Directie Controle en Bemiddeling van de FOD Economie blijkt dat heel wat onlineverkopers niet in orde zijn met de wettelijke verplichtingen. Die sluikverkopers riskeren boetes van € 156 tot € 3 000 en een gevangenisstraf van 8 dagen tot 1 maand. Ook kan de fiscus de onrechtmatig verkregen winst belasten.
Laat het zo ver niet komen als u geregeld online producten of diensten te koop aanbiedt en zo op zelfstandige basis een inkomen verwerft.