Dossier

Multitax: handleiding

15 mei 2019

15 mei 2019

Onze fiscale software Multitax is de ideale oplossing om je belastingen te berekenen. De voornaamste rubrieken van de papieren Belastinggids worden er helder en in detail belicht. Met de vele nuttige tips vul je je aangifte snel en nauwkeurig in ...

FAQ

A. Algemeen

Minimumconfiguratie

PC: Windows 10, 8 of 7, Windows XP SP3 (op pc of op Mac*)

Een Windows-compatibele computer met:
 • 1 GHz-processor
 • 512 MB RAM-geheugen
 • schermresolutie van 1024 op 768 pixels
 • 150 MB vrije schijfruimte
 • een internetverbinding.

* met een Intel-processor en met een virtuele machine die onder Windows draait.

Administrator van je pc
Indien je geen administrator bent van je pc, zul je Multitax niet correct kunnen installeren.

In het geval van Windows 10, 8 of 7 moet je bij de installatie bovendien preciseren dat je de installatie als "Administrator" uitvoert.

Schermresolutie
De minimale schermresolutie bedraagt 1024 x 768 pixels.
Lettertypes van Multitax
Multitax maakt gebruik van volgende lettertypes: Arial, Verdana, Times New Roman, Courier new. Dat zijn standaardlettertypes van Windows. 
Als een van die lettertypes ontbreekt op je computer, zal Multitax een foutmelding geven. Je kunt dat eenvoudig oplossen door het ontbrekende lettertype met je Windows-cd te installeren.
Foutmelding: "Fout in module dibeng.dll"

Die fout komt voor als de videodriver niet compatibel is. Dat kun je oplossen door Windows te laten opstarten met de standaard VGA-videodriver.

Een schermafdruk maken

Een beeld zegt vaak meer dan een lange uitleg. Wanneer je contact neemt met onze "Hotline" omdat je hulp nodig hebt, kan het dan ook erg nuttig zijn om over een schermafdruk met de tekst in kwestie te beschikken (desnoods op te sturen via e-mail).

Ga daarvoor als volgt te werk:

 1. Wanneer de tekst waarover je een vraag wilt stellen op het scherm verschijnt, druk je op de knop "Print Screen" bovenaan op je toetsenbord. Hierdoor wordt de informatie op je beeldscherm in het geheugen van je pc opgeslagen.

 2. Open vervolgens het programma "Paint" dat standaard in Windows onder de rubriek "Bureauaccessoires" te vinden is. Klik op "Bewerken" (in de menubalk) en dan op "Plakken (Ctrl+V)". Je krijgt dan een "foto" van het schermbeeld in kwestie te zien.

 3. Klik nu op "Bestand" en dan op "Bewaren als...". Er verschijnt een dialoogvenster waarmee u de "foto" op je pc kunt bewaren.
  • In het veld "Bewaren in" kun je aangeven waar je het bestand wilt opslaan.
  • In het veld "Bestandsnaam" kun je een naam geven aan het beeld
  • In het veld "Formaat" kies je het best het formaat "JPEG (*.JPG;*.JPEG;*.JPE;*.JFIF)".

 4. Klik nu op "OK".

B. Multitax installeren

De cd start niet automatisch op

Ga via "Verkenner" naar je cd-romstation en klik op "setup.exe". 

Herbegin daarna de installatie van Multitax.
Foutmelding: "setup.exe heeft een fout gemaakt en wordt afgesloten"
Herstart je pc en herbegin de installatie van Multitax.
Herbegin daarna de installatie van Multitax.

C. Multitax updaten

Versie van Multitax
Wanneer iets niet naar behoren functioneert, is het altijd goed om eerst na te gaan of je wel over de recentste versie van Multitax beschikt. Installeer die anders en ga na of je probleem daarmee opgelost is.
Administrator van je pc

Om een automatische update van Multitax te kunnen uitvoeren, moet je met Windows 10, 8 of 7 de rechten hebben van een "Administrator".

Klik met de rechtermuistoets op de snelkoppeling van Multitax en selecteer daarna in het menu 'Uitvoeren als Administrator' of 'Run as Administrator'.
Wanneer je kiest om de update van de Multitax-site te downloaden, moet je het gedownloade bestand daarna ook als "Administrator" uitvoeren. Om het programma te gebruiken daarentegen hoef je niet als "Administrator" te zijn ingelogd.

D. Multitax gebruiken

Het bestand "MSCOREE.DLL" ontbreekt
Wanneer het programma na de installatie weigert op te starten en je de melding krijgt dat het bestand "MSCOREE.DLL" ontbreekt, moet je de installatie van het .Net framework manueel overdoen. Start hiervoor het programma "dotnetfx.exe" op dat je op de cd-rom vindt.
Hoe te printen?
Klik op de knop 'Resultaat' in de knoppenbalk. Er opent zich een venster, waar men je voorstelt om je aangifte te optimaliseren en daarna het resultaat weer te geven, in de vorm van een kort of een uitgebreid rapport. Maak je keuze en klik op 'OK'.

Mogelijk krijg je nu een venster 'Multitax: controle van de aangifte' met waarschuwingen voor mogelijke fouten in je aangifte. Wij raden je aan om de fouten te corrigeren. Als volgens jou alles correct is ingevuld, klik dan op "Ga verder".
Multitax voert dan de optimalisatie uit. Je kunt het resultaat daarvan in je aangifte opnemen of beslissen om dat niet te doen.
Na de optimalisatie krijg je de berekening van je belasting volgens wat je hebt ingegeven.
Klik in het venster van het rapport ten slotte op het "Printen"-icoontje bovenaan.