Nieuws

Ben je verzekerd tegen stormschade aan je auto?

Meestal is stormschade aan je auto alleen verzekerd als je een omniumverzekering hebt.

27 oktober 2020
verzekerd tegen stormschade aan auto

 

Je gewone autoverzekering komt niet tussen voor stormschade

Je auto stond op je oprit toen er bij een windhoos dakpannen van je huis op belandden. Of je had hem op straat onder een boom geparkeerd en door een zware storm is de boom afgeknakt en op je auto terechtgekomen. Of je hebt tijdens het rijden een tak van een boom op je auto gekregen, waardoor je de controle over het stuur bent verloren en tegen een paal bent beland.

Voor de schade aan je auto zul je in die gevallen niet kunnen terugvallen op je gewone autoverzekering (''burgerlijke aansprakelijkheid'). Of soms hooguit voor de sleepkosten voor je beschadigde auto. 

Meestal zul je alleen op een vergoeding kunnen rekenen als je je auto omnium hebt laten verzekeren, met een kleine of met een grote omnium.

Met een omniumverzekering ben je verzekerd tegen schade door storm

 • Als je auto schade opliep terwijl hij ergens geparkeerd stond, is de dekking van de omnium doorgaans zeer ruim. 
 • Voor schade onderweg moet je er rekening mee houden dat vele kleine omniumcontracten alleen de rechtstreekse schade veroorzaakt door de storm zullen dekken. Als je auto tijdens het rijden dus bv. werd geraakt door een tak die van een boom was gevallen en je bent daardoor de controle over het stuur verloren, is de kans reëel dat de schade die louter werd veroorzaakt doordat je tegen een paal bent beland, niet wordt vergoed. Als je bij dat ongeval schade hebt berokkend aan een andere auto, zal je gewone autoverzekering wel tussenkomen voor de tegenpartij. 
 • In de meeste contracten wordt niet vereist dat de wind een bepaalde minimumsnelheid heeft gehaald. In enkele wel, namelijk ten minste 100 km per uur.
 • Het takelen van je beschadigde auto is doorgaans gedekt.
 • In sommige polissen wordt voor een bepaalde tijd een vervangwagen aangeboden als die van jou onbruikbaar is geworden door de storm. Vaak heb je daar wel alleen recht op als je je auto laat herstellen in een door de verzekeraar erkende garage.

Goed om te weten: het maakt geen enkel verschil uit of de storm al dan niet officieel als een ramp wordt erkend.

Soms is stormschade ook zonder omnium gedekt

Stormschade aan je auto kan gedekt zijn zonder omnium in de volgende gevallen:

 • Als je aan je woningverzekeraar een extra premie hebt betaald voor de dekking 'gestalde voertuigen'. Dat zijn auto’s, bromfietsen, caravans of boten die zich in je woning bevinden of in de onmiddellijke omgeving ervan, dus bv. onder een carport of in de straat. 
 • Als je auto is beschadigd door een boom of weggewaaide dakpan van bij de buren. Dan zullen die buren de schade moeten vergoeden tenzij ze overmacht kunnen inroepen. Dat laatste kunnen ze evenwel niet zo snel, zelfs windsnelheden van 125 of 130 km per uur worden op de rechtbank niet als overmacht aanvaard. Als de buren hun aansprakelijkheid betwisten, kan het interessant zijn als je over een rechtsbijstandsverzekering beschikt.
 • Als de storm officieel als een ramp wordt erkend. Dan kun je bij het gewest aankloppen. Maar lang niet alle schade zal worden vergoed. Het gewest zal bijvoorbeeld tussenkomen als je auto onderweg of op straat beschadigd is geraakt, maar niet als hij in een garage of onder een carport stond. Ook wordt puur visuele schade (bv. blutsen door hagel) niet vergoed. In Brussel en Wallonië wordt evenmin een vergoeding toegekend als de auto nog geen vijf jaar oud is.

Raakte je ook zelf gewond?

Wanneer jij als bestuurder gewond bent geraakt bij het auto-ongeval dat door de storm werd veroorzaakt, kun je een beroep doen op de wettelijke ziekteverzekering via je ziekenfonds en eventueel ook op de volgende verzekeringen:

 • arbeidsongevallenverzekering van je werkgever
 • hospitalisatieverzekering
 • bestuurdersverzekering als je die hebt 

Nog vragen over je verzekering tegen stormschade aan je auto?

Bel 02 290 34 88, elke werkdag van 9 tot 12.30 uur en van 13 tot 16 uur. 

BEL 02 290 34 88