autoverzekeringen

Kies de beste autoverzekering met onze gids

Een nieuwe auto gekocht en geen idee hoe het zit met de verzekering? Met onze gids autoverzekering ben je zeker dat je niets vergeet.

Inhoud

Zorg dat je altijd verzekerd bent

Een autoverzekering is verplicht zodra je auto zich op de openbare weg bevindt. Dus ook voor het kort ritje naar huis van de garage of als je auto voor je huis geparkeerd staat. Anders riskeer je een boete of zelfs een gevangenisstraf. Je rijbewijs kan ook worden ingetrokken.

Terug naar boven

Denk goed na over welke autoverzekering die je wil

Met een autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid (BA) voldoe je aan je wettelijke verplichtingen. Je verzekering zal dan de schade van de tegenpartij vergoeden als jij betrokken bent bij een ongeval.

Omdat een BA de schade aan je eigen auto niet vergoedt als je zelf in de fout gaat, neem je voor een nieuwe of recente auto beter ook een full omnium. Zeker als je een autolening bent aangegaan. Anders riskeer je bij een schadegeval in fout bovenop de afbetaling herstellingskosten te moeten ophoesten. En als je wagen tijdens de looptijd van de lening wordt gestolen of total loss wordt verklaard, moet je zonder full omnium de lening blijven afbetalen voor die auto die je niet meer hebt.

Is je auto een aantal jaar oud; en is je lening afbetaald? Dan kun je misschien overschakelen naar een;mini-omnium. Je wordt dan nog altijd vergoed bij schade door brand, glasbreuk, natuurkrachten, aanrijding met een dier of diefstal. Bij een ongeval in fout, zonder tegenpartij of bij vandalisme komt je mini-omniumverzekering niet tussen.

Terug naar boven

Geef alle gegevens correct door aan je verzekeraar

Doe je dat niet, dan riskeer je zelf te moeten opdraaien voor de kosten. Ben je bijvoorbeeld niet de enige bestuurder? Laat dat weten aan je verzekeraar. De definitie van occasionele bestuurder verschilt van de ene verzekeraar tot de andere. Bij sommige verzekeraars mag de occasionele bestuurder niet meer dan 3 keer per maand de auto gebruiken. Breng je maatschappij zeker ook op de hoogte als je je zoon of dochter leert rijden met je nieuwe auto. Ook dan kunnen de gevolgen anders groot zijn bij een ongeval.

Terug naar boven

Beslis over de franchise

De franchise (of vrijstelling) is het deel van de schade dat niet vergoed wordt door de verzekeraar. Bij de gewone autoverzekering BA is er normaal geen vrijstelling.

De franchise is vooral van toepassing bij de full omnium als je auto door je eigen fout beschadigd raakt bij een ongeval. Afhankelijk van de verzekeraar en de verzekering die je kiest, gaat het om:

 • vast bedrag (bijvoorbeeld € 500)
 • percentage van de verzekerde waarde (bijvoorbeeld 2,5%)
 • Engelse franchise (als de franchise bijvoorbeeld werd ingesteld op € 500, krijg je niets bij € 450 schade en word je volledig vergoed als de schade € 1 000 bedraagt)

Goed om te weten: hoe lager de franchise, hoe duurder de omniumverzekering. Let wel: dit geldt enkel als je een vergelijking maakt tussen producten aangeboden door één verzekeraar. Het is namelijk perfect mogelijk dat een contract met € 250 franchise van verzekeraar A goedkoper is dan een contract met € 500 franchise van verzekeraar B. Aan jou dus om de afweging te maken.

Terug naar boven

Vergelijk de autoverzekeringen

De ene autoverzekering is de andere niet. Weet dat je beter niet alleen op een lage premie focust. Dat kan misschien interessant lijken, maar als je schade hebt, kunnen de verschillen heel groot zijn.  

Voor de gewone autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid blijven de verschillen beperkt. Er is namelijk een minimale dekking waar de verzekeraars niet onder mogen gaan en dat minimum is kwalitatief hoogstaand. Het verschil zit vooral in wat je als bijkomende dekkingen krijgt en hoe de premie evolueert in de tijd.

Bij de mini- of full omnium kan het verschil wel groot zijn. Controleer daarom goed hoe het zit op onder meer de volgende vlakken:

 • Voor welke waarde wordt je auto verzekerd? Is dat de cataloguswaarde of de factuurwaarde? De cataloguswaarde is meestal hoger dan de factuurwaarde omdat er vaak kortingen worden toegepast op je factuur. Als je auto total loss is, zul je met een vergoeding op basis van de factuurwaarde niet noodzakelijk dezelfde auto kunnen kopen omdat die duurder is geworden en je misschien niet van dezelfde kortingen kunt genieten als toen je de verzekerde auto kocht. Met een vergoeding op basis van de cataloguswaarde ben je dus beter af.
 • Vanaf wanneer wordt er een afschrijving of waardevermindering toegepast? Bij sommige verzekeraars daalt die waarde meteen vanaf de eerste maand, bij andere is dat pas na 2 of 3 jaar. Hoe langer je auto zijn volledige waarde behoudt, hoe interessanter.
Terug naar boven

Denk na over eventuele opties

Een optie is een aanvullende verzekering bovenop je gewone autoverzekering. Je hebt de keuze uit een aantal mogelijkheden:

 • Bestuurdersverzekering: de medische kosten die de bestuurder heeft door een ongeval worden niet vergoed door de gewone autoverzekering. Met een bestuurdersverzekering is dat wel het geval. Goed om te weten: bij sommige BA autoverzekeringen is de bestuurdersverzekering wel inbegrepen. Weet ook dat bestuurdersverzekeringen met een vergoedende formule over het algemeen van betere kwaliteit zijn.
 • Rechtsbijstandsverzekering: als er bijvoorbeeld onenigheid is over de aansprakelijkheid bij een ongeval of over de omvang van de schade kun je met deze optie juridische bijstand inschakelen.
 • Personenbijstand (niet enkel beperkt tot reizen met de wagen): deze optie voorziet onder meer in de dekking van medische kosten en repatriëring bij ongeval of ziekte.
 • Voertuigbijstand: je kunt deze optie inschakelen als je auto getakeld moet worden naar een garage bij een ongeval of pech. Soms krijg je automatisch bijstand via je automerk. In dat geval kunnen er wel een aantal voorwaarden zijn om recht te hebben op de bijstand. Denk bijvoorbeeld aan onderhoud bij een merkgarage.
Terug naar boven

Hulp nodig met je autoverzekering?

Test Aankoop Verzekeringen helpt je op 2 manieren:

 • Maak een simulatie: op basis van 5 meerkeuzevragen zie je meteen de richtprijzen voor autoverzekeringen die passen bij je profiel.
 • Doe een prijsaanvraag: binnen de 2 werkdagen krijg je persoonlijke prijsvoorstellen op basis van de gegevens over je auto, de bestuurder, de dekking en verzekeraar die je kiest. 

Vragen? Bel de experts van Test Aankoop op 02 290 34 88 van maandag tot vrijdag van 9 tot 12.30 uur en van 13 tot 16 uur.

Terug naar boven