Dossier

Welke autoverzekering kiezen?

23 november 2020
Soorten autoverzekering

Je hebt een nieuwe wagen gekocht en je weet niet welke soort autoverzekering je moet kiezen? Geen paniek, wij leggen je alles uit! Zo ben je zeker dat je goed beschermd bent.

Bestuurdersverzekering

De bestuurdersverzekering komt tussen om je medische kosten, invaliditeit of overlijden te vergoeden als je als bestuurder van een voertuig aansprakelijk bent voor een ongeval of als enige partij betrokken bent. Interessant, want deze lichamelijke schade wordt niet gedekt door je autoverzekering BA (schade aan derden) of omnium (schade aan het voertuig).

Wat dekt de bestuurdersverzekering?

  • Terugbetaling van de medische kosten (hospitalisatie, ambulante behandeling en revalidatie) als aanvulling op de tussenkomst van je ziekenfonds of aanvullende verzekeringen.
  • Vergoeding bij blijvende of tijdelijke arbeidsongeschiktheid.
  • Storting van een overlijdensuitkering aan erfgenamen als compensatie voor het inkomensverlies van de overledene en, eventueel, de morele schade.

Zijn alle bestuurdersverzekeringen identiek?

Neen, als je een bestuurdersverzekering neemt, moet je de clausules goed lezen:

  • Sommige contracten bepalen dat de vergoedingsperiode in geval van tijdelijke ongeschiktheid beperkt blijft tot 1 jaar.
  • Er bestaan verzekeraars die de tijdelijke ongeschiktheid nooit dekken of niet dekken als de ongeschiktheid minder dan 50% bedraagt.
  • Sommige verzekeraars verdubbelen of verdrievoudigen hun tussenkomst in geval van ernstige ongeschiktheid na een ongeval.

Hoe word je vergoed?

Er bestaan 2 soorten systemen voor de schadevergoeding:

  • Forfaitaire schadevergoeding: je bent dan bij elke waarborg zeker van een forfaitair bedrag en weet exact welke som je zult ontvangen na een verzekerd schadegeval.
  • Schadevergoeding volgens de werkelijke schade: deze formule houdt meer rekening met je persoonlijke situatie en heeft als voordeel dat je beter vergoed wordt als je zwaar gewond raakt. Het bedrag van de tussenkomst is begrensd, maar ligt een stuk hoger dan in de forfaitaire formule.

Ben je daarvoor niet gedekt door je werkgever?

Als loontrekkende ben je als bestuurder inderdaad vrij goed gedekt door de verzekering arbeidsongevallen voor ongevallen op de weg van en naar het werk of in het kader van zijn werk. Toch kan het interessant zijn om nog een bestuurdersverzekering te nemen, bijvoorbeeld om ook verkeersongevallen te dekken in je privéleven.