Dossier

Wat na een ongeval?

17 mei 2021
Wat na een ongeval?

Als je een ongeval hebt met de auto, moet je natuurlijk zo snel mogelijk iedereen in veiligheid brengen. Regel vervolgens alle papieren zodat je verzekeringsdossier vlot kan worden afgehandeld.

Breng iedereen in veiligheid

Zijn er zwaar gewonden? Dan bel je natuurlijk het noodnummer 112. Is er alleen materiële schade? Zorg dat iedereen een fluovest draagt en op een veilige plek staat om de formaliteiten af te handelen. 

Beveilig de plek van het ongeval

Zet je knipperlichten aan en plaats je gevarendriehoek op een afstand van minstens 30 meter op een gewone weg en minstens 100 meter op een snelweg. Is er discussie over de omstandigheden van het ongeval? Verplaats dan zeker je auto niet tot de politie er is.

Vul het aanrijdingsformulier in

Het aanrijdingsformulier zorgt dat je schadegeval sneller kan worden afgehandeld bij je verzekeraar. Je kunt digitaal aangifte doen via de app Crashform. Voor het papieren formulier zijn dit enkele tips:

  • Gebruik het aanrijdingsformulier ook als er geen andere auto betrokken was, zoals een botsing tegen een boom of een fietser.
  • Druk hard genoeg op je pen zodat het tweede exemplaar van het aanrijdingsformulier ook leesbaar is.
  • Zorg dat je de adresgegevens invult van eventuele getuigen. Weet dat enkel onafhankelijke getuigen tellen voor de verzekeraar, dus geen familieleden of vrienden.
  • Noteer alle details van het ongeval en maak een situatieschets.
  • Controleer of alle gegevens van de tegenpartij goed zijn ingevuld.
  • Is de tegenpartij een minderjarige fietser of voetganger, dan moet één van de ouders ondertekenen of je riskeert dat het formulier zijn bewijswaarde verliest.

Tip: maak eventueel ook foto’s van de schade. Weet wel dat de verzekeraars in eerste instantie zullen rekening houden met de schets van het ongeval op het aanrijdingsformulier.

Laat je auto takelen als je niet meer verder kan

De meeste autoverzekeringen dekken ook takelen na een ongeval. Vaak kun je de bijstandscentrale bellen van je verzekeraar. Je auto wordt naar de garage gesleept en jij wordt naar huis gebracht.

Doe aangifte bij je verzekeraar

Je bezorgt het aanrijdingsformulier best binnen 8 dagen aan je verzekeraar. De verplichte autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid (BA) zal zo nodig de materiële en lichamelijke schade van de tegenpartij betalen en de eventuele lichamelijke schade van de passagier(s). Welke verzekering wat betaalt, hangt af van wie er schade opliep en welke partij in fout is:

  • Verwondingen van voetgangers, fietsers en passagiers kunnen door je autoverzekering BA worden vergoed, zelfs als jij niet in fout bent.
  • Als jij in fout bent, zal jouw autoverzekering BA de schade betalen die derden hebben. Weet dat dit gevolgen heeft voor je bonus-malus en dat je verzekeringspremie dus kan stijgen. Voor de schade aan je eigen auto heb je een full omnium nodig. Ben je gewond? Dan kun je rekenen op een schadevergoeding als je een bestuurdersverzekering hebt.
  • Als de tegenpartij in fout is, dan zal zijn of haar autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid uiteindelijk opdraaien voor alle schade. Dus zowel voor de materiële schade aan je auto als voor de lichamelijke schade als je gekwetst bent. In dat geval stijgt je bonus-malus niet en hoef je zelf niets te betalen.

Op zoek naar een goede autoverzekering?

Doe je voordeel met de koopwijzer autoverzekeringen van Test Aankoop Verzekeringen. Als je een prijsaanvraag doet, krijg je binnen 2 werkdagen prijsvoorstellen van verschillende verzekeraars. Je kunt dan niet alleen de prijzen vergelijken, maar ook de kwaliteit van de autoverzekeringen. Als consumentenorganisatie vinden we het belangrijk dat je ook weet hoe de verzekering scoort in ons kwaliteitsonderzoek.

Vind je autoverzekering