Dossier

Wat na een ongeval?

09 januari 2020
Wat na een ongeval?

Als je een ongeval hebt, moet je natuurlijk zo snel mogelijk iedereen in veiligheid brengen. Regel vervolgens alle papieren zodat je verzekeringsdossier vlot kan worden afgehandeld.

Breng iedereen in veiligheid

Zijn er zwaar gewonden? Dan bel je natuurlijk het noodnummer 112. Haal er dan ook altijd de politie bij. Is er alleen materiële schade? Zorg dat iedereen een fluovest draagt en op een veilige plek staat om de formaliteiten af te handelen. 

Beveilig de plek van het ongeval

Zet je knipperlichten aan en plaats je gevarendriehoek op een afstand van minstens 30 meter op een gewone weg en minstens 100 meter op een snelweg. Is er discussie over de omstandigheden van het ongeval? Verplaats dan zeker je auto niet tot de politie er is.

Vul het aanrijdingsformulier in

Het aanrijdingsformulier zorgt dat je schadegeval sneller kan worden afgehandeld bij je verzekeraar. Ook als er geen tegenpartij is, vul je daarom beter het formulier in. Let op deze punten:

  • Druk hard genoeg op je pen zodat het tweede exemplaar van het aanrijdingsformulier ook leesbaar is.
  • Zorg dat je de gegevens hebt van eventuele getuigen. Weet dat enkel onafhankelijke getuigen tellen voor de verzekeraar, dus geen familieleden of vrienden.
  • Noteer alle details van het ongeval en maak een situatieschets. 
  • Controleer of alle gegevens van de tegenpartij goed zijn ingevuld. 
  • Bezorg het aanrijdingsformulier binnen 8 dagen aan je verzekeraar.

Tip: maak ook foto’s van de schade. Weet wel dat de verzekeraars in eerste instantie zullen rekening houden met de schets van het ongeval op het aanrijdingsformulier.

Hoe zit het met je verzekering na een ongeval?

Als bestuurder ben je verplicht om een autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid (BA) te hebben. Die verzekering zal de materiële en lichamelijke schade van de tegenpartij betalen en de eventuele lichamelijke schade van de passagier(s). Welke verzekering wat betaalt, hangt af van welke partij in fout is:

  • Als jij in fout bent, zal jouw autoverzekering BA de schade betalen die derden hebben. Weet dat dit gevolgen heeft voor je bonus-malus en dat je verzekeringspremie dus kan stijgen. Voor de schade aan je eigen auto heb je een full omnium nodig. Ben je gewond? Dan kun je rekenen op een schadevergoeding als je een bestuurdersverzekering hebt.
  • Als de tegenpartij in fout is, dan zal zijn of haar autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid uiteindelijk opdraaien voor alle schade. Dus zowel voor de materiële schade aan je auto als voor de lichamelijke schade als je gekwetst bent. In dat geval stijgt je bonus-malus niet en hoef je zelf niets te betalen.

Op zoek naar een goede autoverzekering?

Doe je voordeel met de koopwijzer autoverzekeringen van Test Aankoop Verzekeringen. Als je een prijsaanvraag doet, krijg je binnen 2 werkdagen prijsvoorstellen van verschillende verzekeraars. Je kunt dan niet alleen de prijzen vergelijken, maar ook de kwaliteit van de autoverzekeringen. Als consumentenorganisatie vinden we het belangrijk dat je ook weet hoe de verzekering scoort in ons kwaliteitsonderzoek.

Vind je autoverzekering