Dossier

Auto total loss: wat zegt je omnium?

16 juli 2020
Total loss

Stel dat je een ongeval hebt en je auto zwaar beschadigd is. Gelukkig heb je een omnium. Maar wordt je auto dan automatisch perte totale verklaard? En ben je zeker dat je de volledige aankoopprijs vergoed krijgt? Je leest er alles over.

Hoe wordt je vergoeding bij total loss berekend?

Je vergoeding kan worden berekend volgens aangenomen waarde of werkelijke waarde. Bij een ongeval kan dit je verschillende duizenden euro’s schelen.

Welke elementen bepalen je vergoeding?

  • Van de verschillende mogelijke berekeningssystemen is een systeem van aangenomen waarde het interessantst. Met die formule wordt de toekomstige waarde van je wagen contractueel vastgelegd. Zo weet je op voorhand precies waar je aan toe bent.
  • Gedurende een beperkte periode krijg je bij total loss de catalogusprijs of de factuurprijs voor 100% terugbetaald. Die periode bedraagt bij heel wat verzekeraars 12 tot 36 maanden. In de naam van de polissen zie je dan bijvoorbeeld 30M of formule 36.
  • De periode daarna vermindert je auto in waarde volgens een afschrijvingspercentage dat wordt vastgelegd in je contract. Als je auto total loss is, word je dan niet meer volledig vergoed. Uit het onderzoek van Test Aankoop blijkt dat de afschrijving zeer sterk kan verschillen van contract tot contract:

Afschrijving bij total loss

(Grafiek: Budget & Recht 256)

Voorbeeld

Door die verschillen in afschrijving is het mogelijk dat je voor een wagen die € 20 000 gekost heeft en die na 20 maanden total loss verklaard wordt met de ene verzekering € 16 000 recupereert, met een andere € 17 400 en met een derde € 22 000. Je kunt je dus beter op voorhand goed informeren.

Doe een prijsaanvraag voor je autoverzekering