Dossier

Wordt je autoverzekering duurder na een ongeval?

09 augustus 2018
Duurdere autopremie na een ongeval?

09 augustus 2018

Als je bij een ongeval in fout bent, dan zal de premie van je autoverzekering stijgen. Ben je niet aansprakelijk? Dan kun je op beide oren slapen.

Je autopremie stijgt na een schadegeval

Als je bij een ongeval in fout bent, zal je autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid duurder worden. Dat is het basisprincipe van het bonus-malussysteem waarbij goede chauffeurs worden beloond en slechte gestraft.

Hoeveel betaal je meer na een ongeval?

  • Als je bonus-malus 0 is, dan zul je voor de autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid ongeveer 10% meer betalen na 1 schadegeval in fout.
  • Bij 3 ongevallen in fout zal het al snel 30% meer zijn.
  • Hoeveel je premie exact stijgt, verschilt van verzekeraar tot verzekeraar. Goed om te weten: de stijging hangt in geen geval samen met de omvang van de schade. 

Kun je van autoverzekering veranderen als je premie stijgt?

Neen, normaal moet je 3 maanden voor de jaarlijkse vervaldag je autoverzekering opzeggen en dat blijft ook zo als je premie stijgt na een schadegeval. Vaak is die stijging na een schadegeval trouwens contractueel vastgelegd. Je kunt het in geen geval als reden gebruiken om je verzekering los van de vervaldag op te zeggen.

2 tips om een goede autoverzekering te kiezen

  1. Vergelijk slim en vraag na hoe zit het met de premieverhoging na een schadegeval. Zo vermijd je dat je goedkope autoverzekering snel heel duur wordt. Sommige verzekeraars bieden ook de garantie om levenslang je bonus-malus te behouden. Bij andere kan je bonus-malus dan weer onder 0 zakken zodat je na een ongeval nog altijd niet meer betaalt. 
  2. Vraag of er een jokersysteem bestaat bij je verzekeraar. Heel wat verzekeraars kennen getrouwheidspunten toe die je later kunt gebruik om te vermijden dat je premie stijgt of om de franchise af te kopen.

Hulp nodig voor je autoverzekering?

Vertrouw op het onafhankelijke advies van Test Aankoop Verzekeringen: 

Doe een prijsaanvraag voor je autoverzekering