Dossier

Autoverzekering voor senioren

16 juli 2018
Autoverzekering voor senioren

16 juli 2018
Oudere bestuurders zijn doorgaans goede chauffeurs. Toch zijn verzekeraars niet altijd enthousiast. Ontdek hoe je een goede autoverzekering vindt als senior.

Senioren zijn goede chauffeurs: de cijfers 

Dit zijn enkele gegevens van Assuralia voor 2016:

 • De globale schadefrequentie (aantal schadegevallen op het totale aantal voertuigen) bedroeg 6,28%. Dat betekent dat gemiddeld gezien ongeveer 1 op 16 verzekerde wagens een schadegeval veroorzaakt.
 • De groep 61 tot en met 70 jaar had het minst aantal schadegevallen: 5,1% voor de mannen en 5,2% voor de vrouwen.
 • Bij de bestuurders ouder dan 75 steeg het cijfer licht. Belangrijk: ze veroorzaakten nog altijd maar een fractie van het aantal ongevallen van bestuurders tussen 18 en 30 jaar. Bovendien is de schade meestal veel minder ernstig en hebben de verzekeraars er veel minder kosten aan.

5 redenen waarom oudere bestuurders veilig rijden

 1. Ze hebben veel rijervaring.
 2. Ze houden zich strikter aan de snelheidsbeperkingen.
 3. Ze bewaren voldoende afstand tegenover voorliggers.
 4. Ze leggen kortere trajecten af.
 5. Ze vermijden de spitsuren en slechte weersomstandigheden.

Hoe zit het met de verzekeraars?

 • Verzekeraars houden onder meer rekening met je leeftijd om te bepalen welke premie je betaalt voor je autoverzekering. Jongere en oudere bestuurders zullen daardoor vaak meer betalen.
 • Sommige verzekeraars doen ondanks de cijfers moeilijk als je als bestuurder van méér dan 70 jaar met een onberispelijk schadeverleden van verzekeraar wil veranderen of wil intekenen op een nieuwe waarborg. Sinds de verzekeringswet van 2014 moeten ze duidelijk zijn over de reden om een autoverzekering of extra dekking te weigeren. Bijvoorbeeld omwille van de leeftijd.
 • Als je bij je huidige verzekeraar blijft, zullen er meestal geen problemen zijn. Je premie zal dan enkel evolueren in functie van je schadegevallen. 

Zo vind je als senior de beste autoverzekering

 • Informeer je: sommige verzekeraars hebben een ‘mobiliteitsgarantie’. Dat betekent dat ze garanderen dat ze je autoverzekering nooit alleen op basis van je leeftijd zullen opzeggen.
 • Vergelijk: bepaalde verzekeraars geven korting aan oudere bestuurders omwille van hun veilig rijgedrag. Soms betaal je ook minder als je minder kilometers aflegt.