Dossier

Autoverzekering voor senioren

06 april 2020
Autoverzekering voor senioren

Oudere bestuurders zijn doorgaans goede chauffeurs. Toch zijn verzekeraars niet altijd enthousiast. Ontdek hoe je een goede autoverzekering vindt als senior.

Wat zeggen de cijfers over oudere bestuurders? 

Volgens Assuralia had 6,05% van de auto’s een schadegeval in de periode 2015 tot 2018. Dat betekent gemiddeld 1 op 16 auto’s.

Bij de bestuurders van 61 tot en met 70 jaar is dat maar 4,9% (ongeveer 1 op 20 auto’s). Die leeftijdscategorie zorgt voor het minst aantal schadegevallen. Voorbij de 70 stijgt het percentage licht, maar de cijfers blijven laag in vergelijking met de jongste chauffeurs volgens het rapport Evolutie van de schadefrequentie in de verzekering BA motorrijtuigen - Gegevens 2018 van Assuralia:

Ongevallen met de auto volgens leeftijd en geslacht

Uit onderzoek blijkt dat oudere autobestuurder over het algemeen minder snel rijden, meer afstand houden en minder geneigd zijn om gevaarlijke maneuvers te doen. Anderzijds is het zo dat de rijvaardigheid en de rijgeschiktheid kan evolueren met de jaren.

Hoe staan autoverzekeraars tegenover senioren?

  • Verzekeraars houden onder meer rekening met je leeftijd om te bepalen welke premie je betaalt als je een nieuwe autoverzekering neemt. Jongere en oudere bestuurders zullen daardoor vaak meer betalen.
  • Sommige verzekeraars doen moeilijk als je als bestuurder van méér dan 70 jaar met een onberispelijk schadeverleden van verzekeraar wil veranderen of wil intekenen op een nieuwe waarborg. Sinds de verzekeringswet van 2014 moeten ze duidelijk zijn over de reden om een autoverzekering of extra dekking te weigeren. Ze moeten dan bijvoorbeeld aangeven dat het omwille van je leeftijd is.
  • Als je bij je huidige verzekeraar blijft, zullen er meestal geen problemen zijn. Je premie zal dan enkel evolueren in functie van je schadegevallen.  

Zo vind je als senior de beste autoverzekering

  • Informeer je: sommige verzekeraars hebben een ‘mobiliteitsgarantie’. Dat betekent dat ze garanderen dat ze je autoverzekering nooit alleen op basis van je leeftijd zullen opzeggen.
  • Vergelijk: bepaalde verzekeraars geven korting aan oudere bestuurders omwille van hun veilig rijgedrag. Soms betaal je ook minder als je minder kilometers aflegt. 

Wat als je als senior geen autoverzekering vindt?

Iedereen die op de markt geen autoverzekering (meer) vindt of alleen tegen een zeer hoog tarief, kan terecht bij het Tariferingsbureau. Dat is ook het geval als oudere bestuurder.