Dossier

Waarom een omnium autoverzekering nemen?

21 september 2020
3 voorbeelden die illustreren waarom een omnium autoverzekering interessant is

Een omnium autoverzekering is een bijkomende verzekering die je kunt nemen bij je verplichte autoverzekering BA. In 3 voorbeelden lichten we toe waarom een omnium autoverzekering interessant is.

Voor je omnium heb je de keuze uit 2 formules. De mini-omnium dekt schade aan je auto door brand, glasbreuk, natuurkrachten, aanrijding met een dier en diefstal. De full omnium dekt daarbovenop schade door een ongeval met een onbekende of waarbij jij in fout bent of de enige betrokkene bent. 

Voorbeeld 1: je hebt een nieuwe auto gekocht

Veel geld uitgegeven aan een nieuwe auto? Dan mag je er vast niet aan denken dat je een ongeval hebt. Laat staan een ongeval in fout. Nochtans gebeuren er per jaar meer dan 340.618 schadegevallen in België (gegevens van Assuralia voor 2018). Gelukkig is er dan de omnium autoverzekering. 

Als jij aansprakelijk bent bij een ongeval, betaalt je omnium herstellingkosten of een schadevergoeding op basis van de vervangwaarde (bij total loss). Die vervangwaarde is de waarde die in je verzekeringscontract is vastgelegd. Bij de contracten die uitgaan van de aangenomen waarde, de formule die wij ten stelligste aanraden, wordt op voorhand afgesproken welke vergoeding je bij diefstal of total loss zult ontvangen. Hou er wel rekening mee dat de meeste verzekeraars een vrijstelling of franchise toepassen.

Goed om te weten: ook als je niet in fout bent, is een omnium handig. In dat geval zul je meteen uitbetaald worden terwijl dat met alleen de verplichte autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid langer kan duren (bijvoorbeeld bij betwisting).

Voorbeeld 2: je hebt een lening afgesloten voor je auto

Zolang je lening loopt, kan het de moeite zijn om een omnium autoverzekering te nemen. Anders riskeer je bij schadegevallen boven op je afbetaling herstellingskosten te moeten ophoesten. En als je wagen tijdens de looptijd van je lening wordt gestolen of total loss wordt verklaard, moet je een lening afbetalen voor een auto die je niet meer hebt. Dankzij je omnium autoverzekering blijf je in die gevallen niet met lege handen achter. 

Voorbeeld 3: je auto is enkele jaren oud

Met een iets oudere auto heb je natuurlijk evenveel kans op een ongeval in fout als met een nieuwe auto. Dat je herstellingskosten vergoed worden, is dan een hele geruststelling. 

Tip: om te bepalen hoe lang je je full omnium autoverzekering behoudt, moet je onder meer rekening houden met de afschrijving die je verzekeraar toepast. Als de waardevermindering groot is, kan het interessant zijn om over te stappen naar een mini-omnium. Je wordt dan vergoed in geval van schade door brand, diefstal, glasbreuk, natuurkrachten, aanrijding met een dier.

Hulp nodig om omnium autoverzekeringen te vergelijken?

Zeker bij een omnium autoverzekering is het belangrijk om de kleine letters goed na te lezen. Met de simulator van Test Aankoop Verzekeringen ontdek je hoe elke omnium scoort op het vlak van het afschrijvingspercentage of de definitie van total loss.

Doe een simulatie van je autoverzekering