Dossier

Komt je autoverzekering tussen bij keyless entry autodiefstal?

27 april 2020
Keyless entry autodiefstal: komt je autoverzekering tussen?

Bij keyless entry autodiefstal hacken dieven het signaal van je autosleutel om ervandoor te gaan met je auto. Krijg je van je verzekeraar een vergoeding voor deze ‘sleutelloze autodiefstal’? Dat hangt af van welke autoverzekering je hebt.

Wat is keyless entry?

Bij een keyless entry moet je niet op het knopje van de afstandsbediening duwen of de sleutel omdraaien om de auto te ontgrendelen. Het volstaat dat de sleutel in de buurt is van de auto. Vooral nieuwe (dure) auto’s zijn met die technologie uitgerust. 

Hoe werkt keyless entry autodiefstal?

Bij een keyless entry autodiefstal hacken dieven het signaal dat de autosleutel stuurt. Het wordt daarom ook relay hacking genoemd. Zodra de autodieven zich op maximaal 6 meter van de sleutel bevinden, kunnen ze het digitale signaal opvangen, overnemen en naar de auto sturen. Ook als de sleutel in je huis ligt, kunnen ze op die manier je auto stelen.

Komt je autoverzekering tussen bij keyless entry autodiefstal?

Als je enkel de verplichte autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid hebt, dan vergoedt je autoverzekering geen diefstal of inbraakschade. Je verzekeraar komt alleen tussen voor de schade van de tegenpartij (als jij aansprakelijk bent).

Om een vergoeding te krijgen voor diefstal of inbraak, heb je een mini-omnium of full omnium nodig. Let op: sommige verzekeraars komen enkel tussen als er duidelijke inbraaksporen zijn. Uit ons laatste onderzoek in verband met de mini-omnium (in Budget & Recht 257 van maart 2018) bleek dat gelukkig enkel voor Aedes en Partners het geval te zijn.

Hoe kun je keyless entry autodiefstal voorkomen?

  • Leg de sleutel zo ver mogelijk van je voordeur of van de straat. Als de afstand tot de sleutel groter is, wordt het moeilijker om het signaal te hacken.
  • Blokkeer het signaal zo goed mogelijk door je sleutel in zilverpapier te leggen, in een metalen doos op te bergen of een hoesje te kopen dat alle signalen blokkeert.
  • Installeer een mechanische of elektronische startonderbreker in je auto.

Hulp nodig om autoverzekeringen te vergelijken?

Zeker bij een omniumverzekering is het belangrijk om de kleine letters goed na te lezen. Er kunnen bijvoorbeeld grote verschillen zijn tussen de soorten diefstal die gedekt zijn en de voorwaarden over de bewaring van de sleutels. 

Met de simulator van Test Aankoop Verzekeringen wordt vergelijken makkelijk. Je beantwoordt enkele eenvoudige vragen en krijgt een idee van de scores van elke autoverzekering. Je ontdekt ook hoe het zit met de dekking van diefstal.

Doe een simulatie