Hoe lang full omnium nemen?

Voor een nieuwe auto is een volledige omniumverzekering altijd verstandig. Maar hoe lang blijf je zo'n full omnium nemen? We geven je een aantal sleutels om de afweging te maken.
5 vragen die de duur van je full omnium bepalen
Er bestaat geen wiskundige formule om te berekenen hoe lang je een full omnium neemt. Dat is jammer, want een full omnium is duur en je krijgt na een aantal jaren veel minder vergoed als je auto total loss is. Gelukkig zijn er een aantal elementen die je kunnen helpen om de afweging te maken.
1. Heb je een lening voor je auto?
Als je een autolening hebt, kun je beter je full omnium laten lopen tot je auto is afbetaald. Anders riskeer je bij schadegevallen bovenop je afbetaling zelf herstellingskosten te moeten ophoesten. En als je wagen tijdens de looptijd van je lening wordt gestolen of total loss wordt verklaard, moet je een lening afbetalen voor een auto die je niet meer hebt.
2. Hoe lang is je vergoeding maximaal?
Gedurende een beperkte periode krijg je bij total loss of diefstal de catalogusprijs of de factuurprijs voor 100% terugbetaald. Dat is voor elke full omnium anders, maar hou rekening met 12 tot 48 maanden. Voorbij dat kantelpunt neemt het nut van de full omnium geleidelijk af, al blijft het wel zinvol voor je herstellingskosten.
3. Hoe zit het met het afschrijvingspercentage?
Verzekeraars passen een afschrijving toe om rekening te houden met de waardevermindering. Omdat je auto na verloop van tijd minder waard wordt, vergoeden ze je niet meer voor 100%. Het tijdstip waarop dit afschrijvingspercentage wordt toegepast, ligt vast bij aanvang. Tegenwoordig is dat bij heel wat autoverzekeraars pas na 2 of 3 jaar. Je vindt die details in je verzekeringscontract. Het best is een percentage dat over de jaren maar langzaam daalt. In dat geval is het langer interessant om een full omnium te nemen.
4. Hoe lang wil je je herstellingskosten vergoed krijgen?
Als er geen sprake is van total loss dekt je omnium de herstellingskosten, ongeacht hoe oud je auto is. Een niet te onderschatten voordeel van een full omnium als je bedenkt dat de prijs van een carrosserieherstelling al snel oploopt tot € 2 000. Het is een veelgehoorde misvatting dat een mini-omnium beter past bij een auto die een jaartje ouder is. Je eigen schade wordt er niet mee vergoed als je bij een ongeval in fout bent, en dat risico neemt niet af naarmate je langer met je auto rijdt.
5. Hoe belangrijk is je gemoedsrust?
Na pakweg 5 jaar moet je voor jezelf uitmaken of je een omniumpremie wilt blijven betalen in ruil voor totale gemoedsrust. Met wat geluk kom je het jaar ongehavend door en spaar je een aardig bedrag uit. Loop je na stopzetting van je omnium schade op bij een ongeval, dan kun je nog altijd hopen dat een andere partij ervoor moet opdraaien en niet jij.