Dossier

Wat is de gemiddelde prijs van een autoverzekering?

04 juli 2019
Wat is de gemiddelde prijs van een autoverzekering?

De gemiddelde prijs van een autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid bedroeg 318 euro in 2017. In tegenstelling tot andere verzekeringen steeg de premie nauwelijks de voorbije 10 jaar.

Bereken de prijs van je autoverzekering

Hoe evolueerde de gemiddelde autopremie de voorbije jaren?

De gemiddelde premie van de autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid (BA) daalde volgens Assuralia van 323 in 2016 naar 318 euro in 2017

De autopolis is de enige verzekering die de voorbije 10 jaar niet fel steeg. Sinds 2009 nam de premie toe met maar 1,5%. De voorbije 6 jaar was er zelfs jaar na jaar een daling. De oorzaak? Minder ongevallen en dus minder schadedossiers, vooral door de opkomst van rijhulpsystemen

Wat moet je weten over de prijs van je autoverzekering?

  • De prijs van je autoverzekering hangt af van veel verschillende factoren. Vooral je rijervaring en het aantal ongevallen dat je gehad hebt, zijn daarbij van belang.
  • Een goedkope autoverzekering is niet noodzakelijk verstandig. Controleer altijd hoe het zit met je autopremie als je een ongeval hebt. Bij sommige verzekeraars betaal je daarna onmiddellijk aanzienlijk meer, bij andere kun je jokers inzetten of hangt het af van je bonus-malus. 

Waar kun je prijzen van autoverzekeringen vergelijken?

Je vindt op de Belgische markt heel wat online tools om premies te berekenen. Jammer genoeg weet je dan meestal niet hoe het zit met de kwaliteit. Als consumentenorganisatie maken wij daar het verschil.

Met de koopwijzer autoverzekeringen van Test Aankoop Verzekeringen selecteer je tot 3 verzekeraars waarvan je prijsvoorstellen wilt krijgen. Voor elk van de autoverzekeringen zie je de prijs en de resultaten van het kwaliteitsonderzoek van Test Aankoop. Zo ben je zeker dat je premie goed zit en dat je op beide oren kunt slapen als je toch eens een ongeval hebt.

Ontdek de koopwijzer autoverzekeringen