Dossier

Autoverzekering zonder franchise: kan dat?

06 april 2020
Autoverzekering zonder franchise

Bij de verplichte autoverzekering en de mini-omnium geldt er bijna nooit een franchise. Ook bij de full omnium is € 0 franchise mogelijk. Ontdek meer over een autoverzekering zonder franchise.

Wat is een franchise?

De franchise is het bedrag dat je als verzekerde zelf zal moeten ten laste nemen bij een schadegeval. Het wordt ook wel vrijstelling genoemd. Niet in elke autoverzekering is er een franchise:

  • Bij de autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid en bij de mini-omnium geldt zelden een franchise. Jongeren kunnen wel te maken krijgen met een franchise jonge bestuurders zoals blijkt uit ons onderzoek.
  • Bij een full omnium is er wel meestal sprake van een franchise, vooral bij de waarborg eigen schade. Dat is de schade die je zelf veroorzaakt aan je auto (bij een ongeval in fout) of die ontstaat door vandalisme.

Hoe vind je een autoverzekering zonder franchise?

  • Bij sommige verzekeraars bestaan er speciale formules zonder franchise. Hou er wel rekening mee dat je verzekeringspremie dan een stuk hoger kan uitvallen. Ook niet onbelangrijk: omdat je elk schadegeval aangeeft bij je verzekeraar, kan je premie eventueel stijgen.
  • Bij het systeem van de Engelse franchise is ook € 0 franchise mogelijk. Je betaalt dan zelf niets als de schade hoger is dan een vooraf vastgelegde drempelwaarde. Stel bijvoorbeeld dat de Engelse franchise € 750 bedraagt. Of je franchise betaalt, hangt dan af van het bedrag van de werkelijke schade:
    • € 1000 schade: je verzekeraar vergoedt alles.
    • € 500 schade: je betaalt alles zelf.  

Vergelijk autoverzekeringen